Minister: “Het internet is hier van hoge kwaliteit, snel en goedkoop”

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 15:00

Het komt helaas regelmatig voor dat hackers en cybercriminelen de Nederlandse digitale infrastructuur misbruiken. Dat is niet goed voor het internationale imago van ons land, bondgenootschappelijke belangen en integriteit van de Nederlandse ICT-infrastructuur. Om misbruik te voorkomen en bijstand te verlenen, werken tal van instanties dag en nacht hieraan.

Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius in antwoord op schriftelijke vragen van Alexander Hammelburg (D66).

Cyberaanvallen vanaf Nederlandse servers

Het Tweede Kamerlid maakte zich zorgen om DDoS-aanvallen die in februari via Nederlandse servers zijn uitgevoerd. Daardoor kwamen de websites en dienstverlening van twee nationale Oekraïense banken en het ministerie van Defensie tijdelijk plat te liggen. Velen zagen de cyberaanvallen als een schending van de territoriale integriteit van Oekraïne. Het land wordt bovendien al weken zwaar onder vuur genomen door Russische soldaten.

Namens het kabinet heeft minister Yeşilgöz-Zegerius de vragen van Hammelburg beantwoord. Zij schrijft dat Nederland een grote hostingsector heeft. “Dit heeft te maken met de uitstekende digitale infrastructuur waarover Nederland beschikt: het internet is hier van hoge kwaliteit, snel en goedkoop.” Ze benadrukt dat nationale en internationale bedrijven en organisaties volop gebruikmaken van onze digitale faciliteiten. “Helaas maken ook kwaadwillende actoren (criminelen en staten) misbruik van Nederlandse hosting providers.”

Incident 15 februari

Op de vraag wat er precies op 15 februari plaatsvond, antwoordt Yeşilgöz-Zegerius dat er DDoS-aanvallen werden ingezet om de capaciteit van de online diensten en bijbehorende netwerkapparatuur te raken. Ook vond er een sms-campagne plaats waarbij desinformatie werd verspreid. De boodschap luidde dat geldautomaten een technische storing zouden hebben, wat dus niet waar was.

Hoeveel cyberaanvallen er sinds de annexatie van de Krim in 2014 hebben plaatsgevonden in Oekraïne, durft de minister niet te zeggen. Hoeveel van deze aanvallen via Nederland verliepen weet de bewindsvrouw eveneens niet.

“Voor datacenters is het vrijwel onmogelijk om te controleren welke servers voor dergelijke malafide doeleinden worden ingezet. Voor elke aanval zou specifiek technisch onderzoek nodig zijn om te achterhalen via welke servers een aanval is uitgevoerd. Dergelijk technisch onderzoek is niet bij elke aanval mogelijk, vanwege de capaciteit die dit kost en het aantal (pogingen tot) aanvallen”, aldus Yeşilgöz-Zegerius. Of er ook andere landen via Nederland worden aangevallen, kan ze om dezelfde reden niet beantwoorden.

In plaats daarvan verwijst ze naar het overzicht van de recente digitale aanvallen dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft gemaakt.

Nederlandse digitale infrastructuur

Welke risico’s ons land loopt als de Nederlandse digitale infrastructuur wordt misbruikt om cyberaanvallen uit te voeren, is de minister helder. “Deze vorm van misbruik kan het internationale imago van Nederland schaden en slecht zijn voor bondgenootschappelijke belangen en de integriteit van de Nederlandse ICT-infrastructuur. Ook kunnen Nederlandse organisaties geraakt worden door eventuele tegenacties, zoals het uit de lucht halen van misbruikte infrastructuur door landen die door een digitale aanval getroffen zijn.” Tot slot kunnen de bedrijven die hostingruimte of IT-apparatuur verhuren beschikbaarheidsproblemen ervaren.

Er zijn volgens het NCSC op dit moment geen aanwijzingen dat de aanvallen gevolgen hebben gehad voor Nederlandse belangen of organisaties. Volgens de minister zijn er ook geen tekenen dat ons land meer risico loopt voor cyberaanvallen. “Nederland is niet het enige Europese land met een goede infrastructuur, betrouwbare verbindingen en een grote hosting-sector die dit predicaat opeist”, zo zegt ze.

Nationale (digitale) veiligheid van Nederland

Op de vraag wat Nederland doet om deze cyberaanvallen tegen te houden, noemt de minister allerlei instanties die zich bezighouden met nationale (digitale) veiligheid van Nederland. Naast de NCSC zijn dat de Algemene en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD en MIVD), het Digital Trust Center (DTC), de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Economische Zaken en Klimaat.

Deze instanties helpen en adviseren overheidsorganen en vitale aanbieders als er zich acute dreigingsrisico’s voordoen. Ook werken deze partners nauw met elkaar samen om hackers en cybercriminelen een stap voor te zijn. Ze zetten daarbij in op preventieve maatregelen, zoals het tijdig installeren van beveiligingsupdates.

Tot slot schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius dat het te voorbarig is om een link te leggen tussen de cyberaanvallen in Oekraïne en de steun op het vlak van cybersecurity die Nederland heeft toegezegd aan het land.

Hammelburg Over Het Bericht Dat De Meest Recente Cyberaanval In Oekraine Verliep Via Nederland
Word – 38,0 KB 146 downloads

Bron: tweedekamer.nl, vpngids.nl

'Aantal cyberaanvallen stijgt naar recordhoogte'

Er was sprake van een stijging van bijna 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit was het gevolg van toenemende activiteit op het gebied van malware en exploits (misbruik van kwetsbaarheden). Een gedetailleerde bespreking van de Threat Landscape Index en de subindexen voor exploits, malware en botnets, compleet met speciale aanbevelingen voor CISO’s, is te vinden op het blog van Fortinet.

Lees meer »

Cybercrime jurisprudentieoverzicht: juli en augustus 2019

Met een vonnis “nieuwe stijl” heeft de rechtbank Rotterdam op 16 juli 2019 een verdachte veroordeeld (ECLI:NL:RBROT:2019:5630) voor drugshandel via het darkweb en het aanwezig hebben van de illegale handelsvoorraad. De verdachte heeft naar schatting meer dan 500 kg drugs verkocht en miljoenen omzet gehad. De bedenker, organisator en leidinggevende van het “bedrijf” krijgt zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. In een afzonderlijk ontnemingsvonnis wordt bovendien ruim 1 miljoen euro afgenomen.

Lees meer »

FBI directeur "criminelen aangetrokken tot versleuteld communiceren"

Criminelen voelen zich aangetrokken tot versleutelde communicatie en apparaten omdat ze denken dat ze hierdoor zonder consequenties en te worden ontdekt hun misdrijven kunnen plegen, zo stelt FBI-directeur Christopher Wray. Wray sprak tijdens een conferentie van de FBI over cybersecurity. Tijdens dezelfde conferentie pleitte de Amerikaanse minister van Justitie William Barr voor een einde aan end-to-end-encryptie.

Lees meer »

CBS: Ruim miljoen Nederlanders slachtoffer van Cybercrime

In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral jongeren waren slachtoffer. Vermogensdelicten kwamen het vaakst voor. Dat meldt het CBS op basis van het vandaag verschenen onderzoek 'Digitale Veiligheid en Criminaliteit'.

Lees meer »

De bankovervallen van de toekomst zijn 'Digitaal'

Het moderne financiële systeem draait op computers en het internet. Deze technologieën stellen banken in staat om wereldwijd en met ongekende snelheid geld te verplaatsen, klanten te bedienen en leningen te verstrekken. Maar deze tech heeft ook de manier waarop cybercriminelen te werk gaan veranderd. In plaats van banken te overvallen met bivakmutsen en wapens, maken ze nu steeds meer gebruik van digitale tools om rekeningen te plunderen zonder dat ze gepakt worden. In 2018 rapporteerde bijvoorbeeld meer dan twee derde van de financiële instellingen een stijging in het aantal cyberaanvallen.

Lees meer »

België: Online wordt het gevaarlijker dan op straat door cybercrime: “We zitten met een collectief probleem”

Vier op de vijf Belgen (80%) die het voorbije jaar slachtoffer werden van hacking, oplichting of belaging op het internet, stapten niet naar de politie. “We zitten met een collectief probleem”, zegt korpschef Nico Paelinck, ook voorzitter van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie. Hij pleit voor het opleiden van informatici binnen het korps en agenten die preventief naar scholen én bejaardentehuizen trekken. “Er komt een tsunami aan Cybercrime aan.”

Lees meer »