Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Gepubliceerd op 17 februari 2022 om 07:00

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

“Criminelen zoeken uit hoe ze ons nóg beter kunnen raken. Daarbij is de infrastructuur van cybercrime geëvolueerd zodat ze het publiek sneller en gepersonaliseerder kunnen bedriegen”, zegt Eric Milam, Vice President of Research and Intelligence, BlackBerry. “Deze infrastructuur heeft ook geleid tot een criminele economie waarin dreigingsgroepen malware delen en uitbesteden. Zo kunnen aanvallen op grote schaal plaatsvinden. En sommige ingrijpende cyberincidenten van 2021 lijken het gevolg te zijn van deze outsourcing.”

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen van het BlackBerry Annual Threat Report 2022 zijn onder meer:

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit

Aangezien het mkb gemiddeld met 11 cyberdreigingen per dag te maken heeft, blijven zij een epicentrum voor cybercriminelen. Die frequentie zal versnellen naarmate cybercriminelen steeds meer de samenwerking opzoeken.

  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed

Bij meerdere incidenten identificeerde BlackBerry achtergelaten playbook-tekstbestanden met IP-adressen. Dit suggereert dat de makers van de geavanceerde ransomware van dit jaar niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.

  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware

Een toenemend aantal payloads wordt ondergebracht bij openbare cloudplatforms. Meestal zijn deze payloads eenvoudig aanpasbaar wat resulteert in lagere kosten. Dit is met name terug te zien in Noord-Amerika, waar lokale hosting van kwaadaardige payloads (zoals Cobalt Strike) een enorme vlucht nam.

  • Oud in een nieuw jasje

De verdere digitalisering heeft oude tactieken – zoals phishing en watering hole-aanvallen – weer mainstream gemaakt, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Het suggereert dat deze tactieken relevant blijven als digitale innovaties, waaronder de metaverse, op de markt komen.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Content Dam Blackberry Com Asset Enterprise Pdf Direct Report Bb 2022 Threat Report
PDF – 3,2 MB 155 downloads

Bron: blackberry.com

Meer info over cybercrime 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Nederlandse politie haalt tientallen websites op het darkweb offline

De Nederlandse politie heeft afgelopen week tientallen websites die via het darkweb toegankelijk waren uit de lucht gehaald. Bezoekers van de sites dachten langs deze weg anoniem vals geld te kunnen kopen. Wie nu naar de sites surft, krijgt een splashpage te zien: een pagina met daarop de boodschap dat de domeinnaam in beslag is genomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »

Vishing in combinatie met fysiek bezoek door bankmedewerker

Een 23-jarige man uit Den Helder en een 19-jarige man uit Den Haag moesten zich woensdag verantwoorden voor hun oplichtingspraktijken. Ze deden zich voor als 'helpdeskmedewerkers' van een bank en probeerden op deze manier senioren uit de omgeving Alphen aan den Rijn te bedonderen. Sommige slachtoffers gingen voor duizenden euro’s het schip in met de daders. De officier van justitie eist twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Lees meer »

Cyberweerbaarheid verhogen op 'automatiserings- en control systemen' met de 'Security Checker'

Een publiek-privaat samenwerkingsverband introduceerde afgelopen maandag de 'Security Check Procesautomatisering'. Dit is een interactieve zelfscan die is ontwikkeld om Nederlandse organisaties met ICS-SCADA systemen handvatten te bieden in het weerbaarder maken van deze systemen. Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer »

Gebruik je Facebook, verwijder dan deze 9 malafide apps

In de Google Play Store zijn meerdere malafide apps ontdekt die in staat zijn om Facebook-gebruikersnamen, wachtwoorden én sessiecookies te onderscheppen, en wel op zo'n manier dat gebruikers niks doorhebben. Het gaat om apps die gezamenlijk meer dan 5,8 miljoen keer zijn gedownload. Hoe werkt deze malware, en om welke apps gaat het? Dat lees je hier.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 26-2021

Nederlandse bedrijven getroffen door ransomware-aanval via Kaseya-software, Coop sluit achthonderd supermarkten in Zweden na aanval en cybercrimegroep Trickbot gekoppeld aan nieuwe Diavol-ransomware. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Wereldwijde ransomware aanval: hackers ontsleutelen voor $50 miljoen

Vrijdag 2 juli werden bedrijven wereldwijd getroffen door een ransomware-aanval. De aanvallers claimen meer dan een miljoen computers te hebben versleuteld en eisen 70 miljoen dollar voor een generieke decryptietool waarmee alle slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. De exacte aanvalsvector was eerst nog onbekend, maar alles wees al snel naar het programma VSA van softwarebedrijf Kaseya. Managed serviceproviders (MSP's) gebruiken deze software om de systemen van hun klanten op afstand te beheren. In dit artikel geeft 'Security' een overzicht van de aanval en de laatste ontwikkelingen. Het artikel zal dan ook steeds worden bijgewerkt.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 165 week 26-2021

Phishing meest voorkomende start cyberincident bij middelgrote en kleine bedrijven, is er $5K betaald voor de dataset van 700 miljoen Linkedin gebruikers en kwetsbaarheden bij ziekenhuizen en GGD. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 165.

Lees meer »