Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Gepubliceerd op 15 februari 2022 om 15:00

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Dat schrijven de zes initiatiefnemers in een gezamenlijk persbericht. Dat zijn het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), Connect2Trust, Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), SURFcert, Ams-IX en AbuseIO.

Niet mogen delen dreigingsinformatie

Het niet mogen delen van dreigingsinformatie met Nederlandse bedrijven en organisaties is al geruime tijd een doorn in het oog van zowel de politiek als het bedrijfsleven. De Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) vormt een belangrijk obstakel. Deze wet bepaalt namelijk dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) dergelijke informatie alleen mogen delen met bedrijven die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur. Dan moet je denken aan energieleveranciers, leveranciers van nutsvoorzieningen, internetproviders, telecombedrijven en financiële instellingen als banken. De rest van het bedrijfsleven vist achter het net.

In plaats van met de handen in het haar te zitten, is men druk bezig om deze onwenselijke situatie te veranderen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkte afgelopen jaar aan een wetsvoorstel om informatie over cyberaanvallen en andere digitale dreigingen ook te delen met niet-vitale bedrijven en organisaties. Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus nam het voortouw om een Landelijk Dekkend Stelsel (LDS) op te zetten om de informatie-uitwisseling tussen de overheid, het bedrijfsleven en vitale sector te vereenvoudigen. En het DTC lanceerde een pilot om dreigingsinformatie op brede schaal te delen.

Eigen alarmeringssysteem

Ook vanuit het bedrijfsleven zijn er allerlei initiatieven gaande om informatie over digitale aanvallen breder te delen en cybersecurity op te krikken. Zo zijn er plannen voor een soort van cybersecuritytoets -de officiële benaming is IT-verklaring– in het leven te roepen. Een bedrijf dat geld wil lenen, moet aan bepaalde minimale veiligheidseisen voldoen. Op deze manier toont de onderneming aan dat het zijn best doet om zich te weren tegen gijzelsoftware, DDoS-aanvallen en andere cyberdreigingen.

In september 2021 kondigden de zes initiatiefnemers van het Nederlands Security Meldpunt aan dat ze aan een eigen alarmsysteem werkten om andere partijen te waarschuwen voor hackers. Het is niet zo dat de bedenkers geen vertrouwen hadden in de politiek om het probleem op te lossen. Ze vonden echter dat het te lang duurde. Daarnaast vreesden ze voor juridische obstakels. “De overheid zal altijd juridische beperkingen hebben die een particulier initiatief niet heeft. En het is ook begrijpelijk dat er informatie is die de overheid voor zichzelf wil houden. Dus je zult uiteindelijk altijd twee systemen hebben”, aldus de initiatiefnemers.

Nieuwe waarschuwingssysteem

Sinds gisteren is het Nederlands Security Meldpunt officieel. Alle bedrijven en organisaties in Nederland die dreigingsinformatie via het nieuwe waarschuwingssysteem willen ontvangen, konden zich sinds gisteren aanmelden. Chris van ’t Hof, directeur bij DIVD, is blij met het initiatief. “Met de meeste van de aangesloten organisaties delen we al lijsten met IP adressen en gevonden kwetsbaarheden, elk voor hun eigen achterban om onze meldingen door te zetten. Met het Security Meldpunt wordt duidelijk wie welke achterban kan bedienen en kunnen we organisaties in Nederland beter helpen hun kwetsbaarheden te fixen. Dergelijke privaat-publieke samenwerking is volgens mij uniek in de wereld”, zo vertelt hij.

Raymond Bierens van schakelorganisatie Connect2Trust sluit zich daarbij aan. “Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is cruciaal om informatie snel en eenduidig te kunnen delen. Om te voorkomen dat bedrijven niet meer weten waar ze informatie vandaan moeten halen om dit vervolgens dubbel of helemaal niet te ontvangen, is centrale distributie binnen en buiten het Landelijk Dekkend Stelsel noodzakelijk.”

Het meldpunt maakt gebruik van het Cleannetworks platform van NBIP en het ThreatMatcher Intelligence platform van Connect2Trust voor het delen van de informatie. De initiatiefnemers hebben de ambitie om in de nabije toekomst verder te groeien. Partijen als CyberVeilig Nederland, FERM (Rotterdamse haven) en het DTC moeten dan ook dreigingsinformatie delen met hun achterban.

Frank Breedijk van het DIVD benadrukt dat het Nederlands Security Meldpunt vanaf de allereerste dag een landelijke dekking heeft. “We leveren informatie over daadwerkelijk kwetsbare systemen niet alleen aan partijen die zich actief registreren, maar ook ongevraagd naar organisaties die dit nog niet hebben gedaan.” Hij roept organisaties dan ook op om zich zo snel mogelijk aan te melden bij het meldpunt.

Het Nederlands Security Meldpunt Officieel Van Start
PDF – 61,8 KB 143 downloads

Bron: securitymeldpunt.nl, vpngids.nl

Meer info over cybercrime 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Digitale fraude, oplichting meldingen week 20-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Darkchat, Darkmind, Darkbubble

In deze lastige tijden staan 'social distancing', thuiswerken en proberen om te gaan met de geldende maatregelen helaas centraal. Echter hebben we tijdens onderzoek gemerkt dat complottheorieën steeds vaker vaste grond krijgen binnen verschillende sociale groepen binnen de samenleving als dusdanig.

Lees meer »

Aanhouding in onderzoek naar Remote Access Trojans (RAT’s)

De politie heeft in een onderzoek naar cybercrime een 28-jarige man in Lelystad aangehouden. De man wordt verdacht van het gebruiken van Remote Access Trojans (RAT’s), kwaadaardige software waarmee cybercriminelen computers van slachtoffers kunnen binnendringen en overnemen. Ook heeft de politie twee woningen en een bedrijfspand doorzocht, waarbij administratie, gegevensdragers en twee auto’s in beslag zijn genomen.

Lees meer »

WhatsApp gehackt, dat overkomt mij niet

Cybercriminelen slaagden er afgelopen jaar in om de WhatsApp-accounts van verschillende politici over te nemen. Het gaat om de accounts van leden van de Eerste en Tweede Kamer, Hoge Colleges van Staat en ambtenaren van meerdere ministeries. De oplichters probeerden op deze manier geld te verdienen, maar er hadden ook vertrouwelijke gegevens buitgemaakt kunnen worden.

Lees meer »

Moet er eerst een ramp gebeuren bij de Rijksoverheid?

Bij elf van de achttien onderzochte overheidsorganisaties is de informatiebeveiliging niet op orde. Over de gehele linie is de stand van informatiebeveiliging niet anders dan in 2019. Toch is er het afgelopen jaar vooruitgang geboekt en hebben organisatie waar de informatiebeveiliging niet op orde was daar werk van gemaakt. Dat heeft er echter niet toe geleid dat tekortkomingen en onvolkomenheden zijn opgelost.

Lees meer »

Datalekken UWV en SVB

Het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) meldden ieder afgelopen jaar honderden datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In de meeste gevallen ging het om post gerelateerde lekken. Beide instanties doen hun best om het aantal fouten terug te brengen.

Lees meer »

Android stalkerware in opmars

Het gebruik van mobiele stalkerware, software die stalkers stilletjes en zonder hun medeweten installeren op mobiele apparaten van slachtoffers, neemt volgens onderzoekers toe. In 2019 registreerde onderzoekers bijna vijf keer meer Android stalkerware-detecties dan in 2018, en in 2020 waren er 1,5 keer meer detecties dan in 2019. Naast de toename ontdekte het onderzoeksteam van ESET ook ernstige kwetsbaarheden in Android stalkerware-apps en hun monitoringservers. Deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de gebruiker als ze worden uitgebuit. "Security: The Hidden Cost of Android Stalkerware" werd eergisteren op de RSA Conference gepresenteerd door onderzoeker Lukáš Štefanko.

Lees meer »

Overwacht hogere mobiele factuur?

KPN waarschuwt haar klanten voor FlutBot. Wie deze malware installeert, kan mogelijk een ‘hogere mobiele factuur’ verwachten. Dit komt omdat FluBot sms’jes verstuurt naar mensen in jouw contactlijst. “Hiermee krijgt de app het vermogen om vanuit het toestel kosten te maken via KPN of andere geïnstalleerde apps.”

Lees meer »