De politie zoekt partners ter ondersteuning van de ABC campagne

Gepubliceerd op 26 januari 2022 om 15:00

Nog elke dag zien we digitale criminaliteit toenemen. Door verschillende partners worden proactieve, preventieve maar ook repressieve activiteiten ingezet om digitaal slachtofferschap tegen te gaan.

Preventie is een belangrijke sleutel om digitale criminaliteit terug te dringen. Anders dan bij klassieke criminaliteit, maken cybercriminelen gebruik van gelegenheden die zich voordoen en die onbedoeld door het slachtoffer wordt geboden.

Afhankelijk van het gepleegde cybercrime delict, heeft de politie preventieprogramma’s en adviezen voor potentiele slachtoffers.

Wanneer digitale criminaliteit heeft plaatsgevonden adviseert de politie specifiek gericht op het voorkomen van nog meer soortgelijke incidenten. Met onze partners hebben we geconcludeerd dat we een algemeen preventie advies ontberen.

Oftewel met welk algemeen advies kunnen we voorkomen dat je digitaal slachtoffer wordt. Wat zijn simpele basisregels waar je aan moet denken wanneer je digitaal gaat. De politie eenheid Zeeland West-Brabant en diens partners willen daarom de volgende ABC preventiecampagne lanceren met de slogan:

Deze ABC kan gezien worden als een vertaling - voor iedereen bekende preventiemaatregelen - wanneer je de woning verlaat. Iedereen weet dat je de deur op slot moet doen, ramen dicht en wanneer het donker is een lichtpunt aanzet. Deze ABC zijn de basisregels voor wanneer je gaat mailen, appen, bellen, gamen, googelen etc. etc..

Politie is voor vele burgers een belangrijke partner in het geven van preventie advies. Vandaar dat we als politie eenheid Zeeland West-Brabant hier dan ook graag het voortouw in nemen. Deze campagne krijgt echter pas echt impact wanneer ook andere partners meehelpen deze boodschap verder te verspreiden. Vandaar dat met partners in digitale veiligheid deze campagne inhoud gegeven zal worden.

De algemene boodschap van deze campagne is de volgende:

Zorg dat je geen digitaal slachtoffer wordt door wanneer je digitaal gaat:

A = alert te blijven

  • Onverwacht, ongebruikelijk, ongewenst, ongelooflijk, ongepast, is bijna altijd niet oké.
  • Volg de digitale ontwikkelingen.
  • Klik nooit door op onbekende vaak aangereikte linkjes of internetsites.

B = beveilig jezelf

  • Ben up-to-date met je updates.
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden (zinnen)
  • Maak regelmatig offline back-up van je data.

C = check altijd

  • Bij een ongebruikelijk, onverwachts, ongewenst, ongepast of ongelooflijk verzoek of aanbod, verbreek het contact.
  • Check het verzoek of aanbod, door zelf contact te zoeken met door jezelf opgezochte contactgegevens.
Basis Politie ABC
Afbeelding – 3,0 MB 241 downloads

Deze afbeelding symboliseert de wereld met z’n digitale knooppunten waar voortdurend hackers zoeken naar gelegenheden. De ABC staat centraal om digitaal slachtofferschap te voorkomen.

Naast de algemene afbeelding zijn er qua beeldvorming variaties gemaakt om specifiek aandacht te geven aan bepaalde vormen van digitale criminaliteit. De basisafbeelding komt steeds terug om de herkenbaarheid te vergroten (kracht van herhaling). De boodschap is dan weer de ABC specifiek gericht op het thema. De afbeeldingen zijn de volgende:


Free Wifi Politie ABC
Afbeelding – 3,0 MB 193 downloads
Helpdesk Fraude Politie ABC
Afbeelding – 2,9 MB 192 downloads

Marktplaats Fraude Politie ABC
Afbeelding – 2,8 MB 201 downloads
Money Mule Politie ABC
Afbeelding – 2,9 MB 183 downloads

Smishing En Phishing Politie ABC
Afbeelding – 2,9 MB 213 downloads
Veiligekluis Fraude Politie ABC
Afbeelding – 3,2 MB 169 downloads

Achtergrond (bureaublad, Teams, Zoom, ...)

Whats App Fraude Politie ABC
Afbeelding – 3,0 MB 209 downloads
ABC Politie CCINL Teams
Afbeelding – 3,1 MB 154 downloads

Bekijk hier alle vormen wellicht kunnen de plaatjes ook gebruikt worden voor andere cybercrime vormen.

De politie zoekt partners

De politie zoekt partners die de campagne verder verspreiden. “Zodat we met z'n allen digitaal weerbaar worden en cybercrime kunnen voorkomen”. Doe jij ook mee? Laat het ons weten en we zetten je naam, bedrijfsnaam als partner van de ABC preventiecampagne.

ABC Poltie
MP4 bestand – 14,5 MB 167 downloads

Partners ABC preventiecampagne

Naam, bedrijf of organisatie Website
Cybercrimeinfo www.cybercrimeinfo.nl
Gemeente Breda www.breda.nl
VPN Gids www.vpngids.nl
Feach feach.nl
Eurofins Cyber Security The Netherlands www.eurofins-cybersecurity.com
PVO Oost-Nederland www.pvo-oostnederland.nl
Centrum voor Veiligheid en Digitalisering www.cvdnederland.nl
Gemeente Haarlemmermeer haarlemmermeergemeente.nl
Beveiliging Wijzer www.beveiligingwijzer.nl

Bron: politie.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Tien soorten phishing aanvallen

Cybercriminaliteit is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden en cybercriminelen grijpen elke kans om misbruik te maken van onwetende slachtoffers, met als doel: toegang krijgen tot persoonlijke informatie voor financieel gewin. Opleiding en training in cybersecurity kunnen het verschil maken tussen een geslaagde of een mislukte poging van een cybercrimineel.

Lees meer »

Spyware op computer of smartphone? Hoe verwijderen?

Stel je voor dat al je data en activiteiten 24/7 via je computer of smartphone in de gaten worden gehouden zonder dat je het doorhebt. Vreselijk, toch? Het klinkt misschien als een plot uit een spionagefilm, maar helaas is 'spyware' vandaag de dag een groot probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Lees hier wat spyware precies is en hoe je het kunt herkennen, verwijderen en voorkomen.

Lees meer »

Het Wachtwoorden als ‘beveiliging’

Een op de vijf Nederlanders gebruikt de naam van hun huisdier, kind of favoriete voetbalclub in hun wachtwoorden. Dit blijkt uit een onderzoek van Beyond Identity. Voor dit onderzoek werden duizend Nederlanders ondervraagd naar de manier waarop ze wachtwoorden inzetten. Hun antwoorden brengen veel voorkomende valkuilen rond het gebruik van wachtwoorden aan het licht.

Lees meer »

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »