De politie zoekt partners ter ondersteuning van de ABC campagne

Gepubliceerd op 26 januari 2022 om 15:00

Nog elke dag zien we digitale criminaliteit toenemen. Door verschillende partners worden proactieve, preventieve maar ook repressieve activiteiten ingezet om digitaal slachtofferschap tegen te gaan.

Preventie is een belangrijke sleutel om digitale criminaliteit terug te dringen. Anders dan bij klassieke criminaliteit, maken cybercriminelen gebruik van gelegenheden die zich voordoen en die onbedoeld door het slachtoffer wordt geboden.

Afhankelijk van het gepleegde cybercrime delict, heeft de politie preventieprogramma’s en adviezen voor potentiele slachtoffers.

Wanneer digitale criminaliteit heeft plaatsgevonden adviseert de politie specifiek gericht op het voorkomen van nog meer soortgelijke incidenten. Met onze partners hebben we geconcludeerd dat we een algemeen preventie advies ontberen.

Oftewel met welk algemeen advies kunnen we voorkomen dat je digitaal slachtoffer wordt. Wat zijn simpele basisregels waar je aan moet denken wanneer je digitaal gaat. De politie eenheid Zeeland West-Brabant en diens partners willen daarom de volgende ABC preventiecampagne lanceren met de slogan:

Deze ABC kan gezien worden als een vertaling - voor iedereen bekende preventiemaatregelen - wanneer je de woning verlaat. Iedereen weet dat je de deur op slot moet doen, ramen dicht en wanneer het donker is een lichtpunt aanzet. Deze ABC zijn de basisregels voor wanneer je gaat mailen, appen, bellen, gamen, googelen etc. etc..

Politie is voor vele burgers een belangrijke partner in het geven van preventie advies. Vandaar dat we als politie eenheid Zeeland West-Brabant hier dan ook graag het voortouw in nemen. Deze campagne krijgt echter pas echt impact wanneer ook andere partners meehelpen deze boodschap verder te verspreiden. Vandaar dat met partners in digitale veiligheid deze campagne inhoud gegeven zal worden.

De algemene boodschap van deze campagne is de volgende:

Zorg dat je geen digitaal slachtoffer wordt door wanneer je digitaal gaat:

A = alert te blijven

  • Onverwacht, ongebruikelijk, ongewenst, ongelooflijk, ongepast, is bijna altijd niet oké.
  • Volg de digitale ontwikkelingen.
  • Klik nooit door op onbekende vaak aangereikte linkjes of internetsites.

B = beveilig jezelf

  • Ben up-to-date met je updates.
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden (zinnen)
  • Maak regelmatig offline back-up van je data.

C = check altijd

  • Bij een ongebruikelijk, onverwachts, ongewenst, ongepast of ongelooflijk verzoek of aanbod, verbreek het contact.
  • Check het verzoek of aanbod, door zelf contact te zoeken met door jezelf opgezochte contactgegevens.
Basis Politie ABC
Afbeelding – 3,0 MB 247 downloads

Deze afbeelding symboliseert de wereld met z’n digitale knooppunten waar voortdurend hackers zoeken naar gelegenheden. De ABC staat centraal om digitaal slachtofferschap te voorkomen.

Naast de algemene afbeelding zijn er qua beeldvorming variaties gemaakt om specifiek aandacht te geven aan bepaalde vormen van digitale criminaliteit. De basisafbeelding komt steeds terug om de herkenbaarheid te vergroten (kracht van herhaling). De boodschap is dan weer de ABC specifiek gericht op het thema. De afbeeldingen zijn de volgende:


Free Wifi Politie ABC
Afbeelding – 3,0 MB 201 downloads
Helpdesk Fraude Politie ABC
Afbeelding – 2,9 MB 196 downloads

Marktplaats Fraude Politie ABC
Afbeelding – 2,8 MB 206 downloads
Money Mule Politie ABC
Afbeelding – 2,9 MB 189 downloads

Smishing En Phishing Politie ABC
Afbeelding – 2,9 MB 225 downloads
Veiligekluis Fraude Politie ABC
Afbeelding – 3,2 MB 175 downloads

Achtergrond (bureaublad, Teams, Zoom, ...)

Whats App Fraude Politie ABC
Afbeelding – 3,0 MB 214 downloads
ABC Politie CCINL Teams
Afbeelding – 3,1 MB 160 downloads

Bekijk hier alle vormen wellicht kunnen de plaatjes ook gebruikt worden voor andere cybercrime vormen.

De politie zoekt partners

De politie zoekt partners die de campagne verder verspreiden. “Zodat we met z'n allen digitaal weerbaar worden en cybercrime kunnen voorkomen”. Doe jij ook mee? Laat het ons weten en we zetten je naam, bedrijfsnaam als partner van de ABC preventiecampagne.

ABC Poltie
MP4 bestand – 14,5 MB 173 downloads

Partners ABC preventiecampagne

Naam, bedrijf of organisatie Website
Cybercrimeinfo www.cybercrimeinfo.nl
Gemeente Breda www.breda.nl
VPN Gids www.vpngids.nl
Feach feach.nl
Eurofins Cyber Security The Netherlands www.eurofins-cybersecurity.com
PVO Oost-Nederland www.pvo-oostnederland.nl
Centrum voor Veiligheid en Digitalisering www.cvdnederland.nl
Gemeente Haarlemmermeer haarlemmermeergemeente.nl
Beveiliging Wijzer www.beveiligingwijzer.nl

Bron: politie.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Aanhouding maker en verkoper van 'Phishing panel'

Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde 'phishing panels' te hebben gemaakt en verkocht. Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishing websites opzetten. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een bouwer van dergelijke panels in Nederland is aangehouden.

Lees meer »

De slagkracht van een botnetwerk

Als je aan cyberaanvallen denkt, stel je waarschijnlijk een hacker met een capuchon voor die in een donkere kamer zit en drukdoende op zijn toetsenbord aan het typen is. Echter dit is niet altijd de realiteit van de meeste cyberaanvallen. Vele cyberaanvallen zijn inmiddels geautomatiseerd met behulp van voorgeprogrammeerde bots. Deze bots kunnen veelvoorkomende cyberaanvallen sneller en op veel grotere schaal uitvoeren dan menselijke hackers en ze zijn bovendien ook moeilijker te detecteren zijn.

Lees meer »

"Aanvallen op werken op afstand nemen toe"

Cybersecurity onderzoekers hebben deze week het 'Threat Report over Q3 2020' uitgebracht. In dit rapport worden de belangrijkste statistieken van detectiesystemen samengevat en worden opmerkelijke voorbeelden van cyber security onderzoek uitgelicht. Het rapport en de bevindingen werden gepresenteerd tijdens het virtuele evenement 'ESET European Cyber Security Day - Towards a Secure Post-COVID Future'.

Lees meer »

Diverse WhatsApp-accounts van politici overgenomen

Criminelen zijn erin geslaagd om de WhatsApp-accounts van diverse ambtenaren die werkzaam zijn voor de gemeente Den Bosch over te nemen. Via het platform probeerden ze geld afhandig te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is burgemeesters, wethouders, raadsleden en mensen van veiligheidsregio’s uit andere delen van het land hetzelfde overkomen.

Lees meer »

"Ambtenaren gebruiken meer dan veertig applicaties voor videoconferencing"

De Algemene Rekenkamer onderzocht tussen juli en oktober 2020 welke communicatiemiddelen ambtenaren, ministers, staatssecretarissen en andere hooggeplaatste overheidsmedewerkers gebruiken nu ze noodgedwongen thuis zitten. Uit deze inventarisatie blijkt dat er geen uniforme afspraken zijn over de wijze waarop ze op een veilige en verantwoorde manier met elkaar kunnen communiceren. Dat brengt risico’s met zich op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en adequate archivering van informatie.

Lees meer »

Burgers en bedrijven digiweerbaar met de City Deal

Van digitale wijkambassadeurs tot een lokale helpdesk die wordt bemand door IT-studenten. In de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' gaan 8 steden, 3 ministeries, veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen samen aan de slag om de cyberweerbaarheid te verhogen onder burgers en bedrijven. Met de ondertekening van de City Deal op 28 oktober 2020 gaat de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' van start.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 130 (week 44-2020)

Nieuwe vormen van phishing, aanvallen op ziekenhuizen en hoe snapchat misbruikt wordt door oplichters. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 130. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Tweestapsverificatie vingerafdruk te koop met e-mailadressen en wachtwoorden

"Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne tweestapsverificatie te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens." aldus de TU/e

Lees meer »

De evolutie van phishing: hoe beschermen we onszelf?

Dat criminelen creatieve methodes verzinnen om je geld te ontfutselen, weten we al langer dan vandaag. Echter, het herkennen van de slimme trucs wordt steeds moeilijker. Waar we enkele  jaren geleden nog konden adviseren hoe je een phishing mail of nep website herkent, is het nu haast  niet meer uit te leggen aan gebruikers.

Lees meer »