Ruim 30.000 domeinnaamhouders gewaarschuwd voor malware en phishing

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 15:00

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de domeinnamen voor het .nl-domein beheert, heeft in een jaar tijd ruim 30.000 domeinnaamhouders gewaarschuwd voor malware en phishing. Dat meldt de organisatie in een transparantierapport (pdf onderaan het artikel).  Het gaat om de periode vanaf het vierde kwartaal van 2020 tot en met het derde kwartaal van 2021. Bij de meeste gevallen betrof het waarschuwingen voor phishing.

NL domeinen een van de veiligste

In het rapport stelt SIDN dat het .nl-domein “een van de veiligste topleveldomeinen ter wereld” is. De stichting zegt het voortouw te nemen in “het bestrijden van abuse”. Hierdoor ziet de organisatie zich soms genoodzaakt om in te grijpen. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder het weghalen van domeinnamen uit de .nl-zone. Het ingrijpen kan op eigen initiatief zijn, maar ook naar aanleiding van juridische procedures. Volgens SIDN zelf wordt er relatief gezien niet vaak ingegrepen: “Afgezet tegen het totale aantal .nl’s van ruim 6 miljoen, is het aantal keer dat we ingrijpen heel beperkt.”

Abuse204.nl

Om zaken als phishing en malware in de .nl-zone te verminderen, startte SIDN het programma Abuse204.nl (abuse ’to zero for .nl’). De organisatie stuurt op basis van een ingekochte feed waarschuwingen uit naar de betrokken houders, hosters en registrars. Hierin staat het verzoek om te kijken naar het probleem en – indien er inderdaad sprake is van phishing en malware – dit op te lossen.

SIDN stuurt herhaaldelijke waarschuwingen. Wanneer het probleem na maximaal 114 uur nog niet is opgelost, voert de organisatie zelf een controle uit. Mocht het probleem nog bestaan, dan haalt SIDN de domeinnaam uit de zone. De stichting informeert de registrar hierover. Deze kan de nameservers weer koppelen aan de domeinnaam als de malafide code is verwijderd. Zo kan de domeinnaam weer worden opgenomen in de .nl-zone.

Waarschuwingen aan ruim 30.000 domeinnaamhouders

In de periode van Q4 2020 tot en met Q3 2021 gaf SIDN waarschuwingen voor cybercrime uit aan ruim 30.000 domeinnaamhouders. Voor het grootste gedeelte gaat het om phishing-waarschuwingen; maar liefst 27.000 keer. Uiteindelijk maakte de organisatie 750 domeinnamen inactief.

Aantal betrokken domeinnamen per categorie Q4 2020 Q1 2021 Q2 2021 Q3 2021
Phishing 5.042 9.587 6.514 5.525
Malware distribution URL 31 40 10 12
Web shell 217 1.732 296 637
Malware infrastructure 4 9 16 9
Shopping site skimmer 44 84 129 81
Cryptocurrency miner 62 0 6 1
Web-inject malware URL 85 47 295 181
Malware command & control centr 0 2 0 2
Skimmer credential dropsite 0 1 3 0
Phiskit archive 0 0 1 0
Gemiddelde beschikbaarheid van attacks in uren (mediaan) 19 19 20 15
Down in 24 uur 1.037 (73,5%) 1.496 (68,4%) 1.061 (70,5%) 935 (74,9%)
Aantal domeinnamen inactief gemaakt door SIDN 259 175 159 157
Aantal domeinnamen daarna opnieuw geactiveerd door registrar 43 27 18 2

Bijna 3.000 keer stuurde SIDN een waarschuwing over zogenoemde webshells. Dit zijn scripts die aanvallers op webservers plaatsen. Vervolgens kunnen ze de server op afstand benaderen en allerlei commando’s uitvoeren. SIDN meldde aan ruim 300 domeinnaamhouders dat er een shopping site skimmer op hun website actief was, die creditcardgegevens van klanten onderschept.

SIDN ontving zelf 60 Notice-and-Take-Down (NTD) verzoeken. Dit zijn meldingen over onrechtmatige of strafbare content op een website, waarbij het betrokken partijen niet lukt de content weg te halen. SIDN haalt de domeinnaam vervolgens uit de zone. De stichting heeft 26 van de 60 verzoeken toegewezen.

Transparantierapport SIDN
PDF – 127,6 KB 148 downloads

Bron: sidn.nl, vpngids.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

IoT apparaten kunnen ook ingezet worden voor DDoS-aanvallen

Slimme apparaten die met dankzij netwerk van sensoren met elkaar en het internet in verbinding staan, veranderen onze maatschappij. De snelheid waarmee deze smart devices of IoT-apparaten worden ontwikkeld, heeft echter een prijs: op het gebied van cybersecurity zijn ze vaak onveilig. Zodoende vormen ze “een groot risico voor de maatschappij”. Dat schrijft Agentschap Telecom in zijn jaarverslag ‘Veiligheid in tijden van verandering’.

Lees meer »

Hackersgroep ‘Shuckworm’ slaan opnieuw toe in Oekraïne

De Russische staatshackers voeren de ene na de ander cyberaanval uit op Oekraïense doelwitten. Daarvoor maken ze gebruik van diverse varianten van de 'Pterodo malware'. Door een intensieve en aanhoudende aanvalscampagne hopen de daders zo veel mogelijk schade toe te brengen. Dat concludeert Threat Hunter Team van cybersecuritybedrijf Symantec in een analyse.

Lees meer »

Via overlijdensadvertenties in kranten werden recent weduwen en weduwnaars benaderd

De politie heeft dinsdag 19 april een 27-jarige man uit Den Bosch aangehouden op verdenking van het plegen van bankhelpdeskfraude. De politie kwam de man op het spoor omdat in Limburg een aantal hoogbejaarde personen aangifte deden nadat zij slachtoffer werden van iemand die zich voor deed als een medewerker van de bank. De man wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij zaken in onder andere Valkenburg en Brunssum en in verschillende andere provincies in het land.

Lees meer »

‘Pegasus spyware’ we horen er steeds meer over, maar wat is het?

Je moet er niet aan denken: iemand kan op afstand alle inhoud van je smartphone meelezen. Zonder dat je iets merkt en zonder dat je er iets tegen kunt doen. Een groot datalek verklapte het bestaan van dit soort malware: Pegasus. Waarbij de controverse vooral zit in het feit dat de surveillancemalware vooral gebruikt werd door overheden.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 15-2022

Industriële systemen Schneider Electric en Omron doelwit aanvallen, hogeschool VIVES slachtoffer van cyberaanval en Panasonic bevestigt cyberaanval. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 205 week 15-2022

Grootste hackersmarktplaats ter wereld uit de lucht gehaald, hackersgroep ‘Sandworm’ richt pijlen op stroomnetwerk met malware 'Industroyer2' en QR-code handig maar niet altijd veilig. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 205.

Lees meer »

QR-code handig maar niet altijd veilig

QR-codes hebben door de pandemie een nogal andere lading gekregen en ze worden zelfs ingezet in plaats van de collectebus. Toch worden ze nog steeds voor hetzelfde doel gebruikt: Het is een code bestaande uit allemaal zwarte en witte vlakjes en je telefoon kan dat ‘lezen’ en er een linkje uithalen. Klinkt vrij onschuldig, maar QR-codes kunnen gevaarlijk zijn.

Lees meer »