Ruim 30.000 domeinnaamhouders gewaarschuwd voor malware en phishing

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 15:00

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de domeinnamen voor het .nl-domein beheert, heeft in een jaar tijd ruim 30.000 domeinnaamhouders gewaarschuwd voor malware en phishing. Dat meldt de organisatie in een transparantierapport (pdf onderaan het artikel).  Het gaat om de periode vanaf het vierde kwartaal van 2020 tot en met het derde kwartaal van 2021. Bij de meeste gevallen betrof het waarschuwingen voor phishing.

NL domeinen een van de veiligste

In het rapport stelt SIDN dat het .nl-domein “een van de veiligste topleveldomeinen ter wereld” is. De stichting zegt het voortouw te nemen in “het bestrijden van abuse”. Hierdoor ziet de organisatie zich soms genoodzaakt om in te grijpen. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder het weghalen van domeinnamen uit de .nl-zone. Het ingrijpen kan op eigen initiatief zijn, maar ook naar aanleiding van juridische procedures. Volgens SIDN zelf wordt er relatief gezien niet vaak ingegrepen: “Afgezet tegen het totale aantal .nl’s van ruim 6 miljoen, is het aantal keer dat we ingrijpen heel beperkt.”

Abuse204.nl

Om zaken als phishing en malware in de .nl-zone te verminderen, startte SIDN het programma Abuse204.nl (abuse ’to zero for .nl’). De organisatie stuurt op basis van een ingekochte feed waarschuwingen uit naar de betrokken houders, hosters en registrars. Hierin staat het verzoek om te kijken naar het probleem en – indien er inderdaad sprake is van phishing en malware – dit op te lossen.

SIDN stuurt herhaaldelijke waarschuwingen. Wanneer het probleem na maximaal 114 uur nog niet is opgelost, voert de organisatie zelf een controle uit. Mocht het probleem nog bestaan, dan haalt SIDN de domeinnaam uit de zone. De stichting informeert de registrar hierover. Deze kan de nameservers weer koppelen aan de domeinnaam als de malafide code is verwijderd. Zo kan de domeinnaam weer worden opgenomen in de .nl-zone.

Waarschuwingen aan ruim 30.000 domeinnaamhouders

In de periode van Q4 2020 tot en met Q3 2021 gaf SIDN waarschuwingen voor cybercrime uit aan ruim 30.000 domeinnaamhouders. Voor het grootste gedeelte gaat het om phishing-waarschuwingen; maar liefst 27.000 keer. Uiteindelijk maakte de organisatie 750 domeinnamen inactief.

Aantal betrokken domeinnamen per categorie Q4 2020 Q1 2021 Q2 2021 Q3 2021
Phishing 5.042 9.587 6.514 5.525
Malware distribution URL 31 40 10 12
Web shell 217 1.732 296 637
Malware infrastructure 4 9 16 9
Shopping site skimmer 44 84 129 81
Cryptocurrency miner 62 0 6 1
Web-inject malware URL 85 47 295 181
Malware command & control centr 0 2 0 2
Skimmer credential dropsite 0 1 3 0
Phiskit archive 0 0 1 0
Gemiddelde beschikbaarheid van attacks in uren (mediaan) 19 19 20 15
Down in 24 uur 1.037 (73,5%) 1.496 (68,4%) 1.061 (70,5%) 935 (74,9%)
Aantal domeinnamen inactief gemaakt door SIDN 259 175 159 157
Aantal domeinnamen daarna opnieuw geactiveerd door registrar 43 27 18 2

Bijna 3.000 keer stuurde SIDN een waarschuwing over zogenoemde webshells. Dit zijn scripts die aanvallers op webservers plaatsen. Vervolgens kunnen ze de server op afstand benaderen en allerlei commando’s uitvoeren. SIDN meldde aan ruim 300 domeinnaamhouders dat er een shopping site skimmer op hun website actief was, die creditcardgegevens van klanten onderschept.

SIDN ontving zelf 60 Notice-and-Take-Down (NTD) verzoeken. Dit zijn meldingen over onrechtmatige of strafbare content op een website, waarbij het betrokken partijen niet lukt de content weg te halen. SIDN haalt de domeinnaam vervolgens uit de zone. De stichting heeft 26 van de 60 verzoeken toegewezen.

Transparantierapport SIDN
PDF – 127,6 KB 146 downloads

Bron: sidn.nl, vpngids.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Het succes van Smishing

Nu smishing helemaal in is, maken de media in de Verenigde Staten, Italië en Brazilië melding van tal van alarmerende verhalen over nieuwe scams. De Duitse politie heeft zelfs een officiële waarschuwing uitgegeven over een van de campagnes.

Lees meer »

Cybercrime complexe onderzoeken met 95 procent gegroeid

Afgelopen jaar zat cybercriminaliteit in de lift. Dat heeft ervoor gezorgd dat de politie meer verdachten van WhatsApp-fraude, identiteitsfraude en andere vormen van cybercrime heeft gearresteerd. Tegelijkertijd werden er minder verdachten veroordeeld voor online gerelateerde misdrijven.

Lees meer »

Cybercriminelen maken misbruik van de woningnood

Koopwoningen die voor veel mensen onbetaalbaar worden, jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning, Nederland heeft een groot tekort aan huizen. Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit dergelijke crisissen, is het nu de coronacrisis of de woningcrisis. Zo ook voor de website Hurenmethuurtoeslag.nl. De website en de bijbehorende Facebookpagina 'Huren met huurtoeslag' zijn van oplichters die niet-bestaande huurwoningen aanbieden.  Ben jij wanhopig op zoek naar een betaalbare huurwoning? Doe dan geen zaken met deze malafide bemiddelaar, want een woning zul je via deze site in ieder geval niet vinden.

Lees meer »

Gevaarlijke cocktail van gemak en vertrouwen

Cybercriminelen gaan creatief te werk om geld te plunderen van nietsvermoedende slachtoffers. Een oplichtingstruc die de laatste weken regelmatig wordt gebruikt, is de malafide QR-code. Het gevaar van deze methode is dat je vooraf niet kunt zien welke informatie in een QR-code is verstopt. Daarnaast verschijnen de codes zowel digitaal als offline in communicatie die afkomstig lijkt van betrouwbare partijen, waaronder banken.

Lees meer »

Cyber attack USA pipeline: "Ons doel is om geld te verdienen en geen problemen voor de samenleving te creëren"

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Lees meer »

Cyberaanvallen ransomware weekoverzicht 18-2021

Cybercrime High Tech aanvallen duidelijk zichtbaar in de lift, nieuwe ransomware bendes ontdekt op het darkweb en nieuwe modus operandi toegepast door ransomware bende. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 157 week 18-2021

De gezondheidszorg wordt niet ontzien door cybercriminelen, malware Moriya heeft controle over de Windows-kernel en Apple brengt dringende beveiligingspatches uit voor zero-day bugs bij actieve aanvallen. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 157.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 18-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »