Criminal-to-criminal-model met een duidelijke rolverdeling neemt verder toe in 2022

Gepubliceerd op 21 januari 2022 om 07:00

Er zijn inmiddels al twee pandemie-jaren verstreken. Deze jaren hebben niet alleen veranderingen teweeggebracht in de werkcultuur, maar hebben ook gezorgd voor compleet nieuwe security-uitdagingen. Waar in het eerste coronajaar het verhuizen van medewerkers naar de thuisomgeving centraal stond, werden bedrijven het afgelopen jaar geconfronteerd met de veiligheidsrisico’s die deze, soms overhaaste, digitalisering met zich meebracht. Om de veiligheidsrisico’s het komende jaar te minimaliseren, zullen bedrijven hun IT-beveiligingsinfrastructuur moeten aanpassen aan de cloud. Nicolas Casimir, CISO EMEA bij Zscaler, gaat verder in op deze en andere trends voor het komende jaar.

  • Specialisatie van malware-actoren verhoogt de risico’s

De geavanceerde aanvallen op de supply chain die in 2021 grote schade hebben aangericht, illustreren de professionalisering van malware-actoren. Door de hoge mate van specialisatie ontstaan er zeer efficiënte aanvallen die zorgen voor een groter schadepotentieel voor bedrijven.

Zo baseren malware-actoren hun organisatiestructuur tegenwoordig op een C2C (criminal-to-criminal)-model met een duidelijke rolverdeling. De eerste groep zoekt mogelijkheden om in te breken in een bedrijfsnetwerk. De tweede groep programmeert de ransomware-code en biedt ransomware-as-a-service aan. Een derde groep neemt de datamining binnen het bedrijfsnetwerk voor  zijn rekening en gaat op zoek naar de meest waardevolle gegevens. Tenslotte neemt de laatste groep het witwassen over nadat het losgeld is betaald. Het vereist een complete en holistische beveiligingsstrategie als bedrijven zichzelf en hun data veilig willen houden.

  • Aanvalsoppervlakken worden groter

Een gevaarlijke mix van snelle actie, gebrek aan IT-experts en verwaarlozing van de modernisering van de beveiligingsinfrastructuur heeft het aanvalsoppervlak bij veel bedrijven de afgelopen jaren alleen maar vergroot, zoals bleek uit Zscaler’s ‘Exposed’-rapport (pdf onderaan). De studie onderzocht in hoeverre deze aanvalsoppervlakken blootgesteld werden aan het internet. Organisaties in EMEA bleken de meeste blootgestelde servers te hebben. Daarnaast gebruikten ze verouderde SSL/TLS-protocollen en hadden ze gemiddeld een hoger risico op CVE-kwetsbaarheden.

De hoeveelheid informatie die tegenwoordig op het internet wordt verspreid, is zorgwekkend omdat bedrijven zich vaak niet bewust zijn van het gevaar. Alle infrastructuren en data die voor aanvallers zichtbaar zijn op het internet vormen een risico. Daarom moeten bedrijven regelmatig hun netwerkblootstellingen analyseren en monitoren om hun assets veilig te houden.

  • Legacy-IT wordt steeds gevaarlijker

Ook al zijn digitalisering-initiatieven de afgelopen maanden snel toegenomen, modernisering gaat vaak gepaard met legacy-issues. Het gaat daarbij vaak om verouderde hardware die niet meer voldoende up-to-date wordt gehouden. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, omdat malware-campagnes zich ook richten op oudere hiaten.

Bedrijven moeten hun legacy-problemen onder controle krijgen door te inventariseren wat zich binnen hun netwerk bevindt en wat de status hiervan is. Dit geldt niet alleen voor interne hardware en programma’s die al lange tijd in het ecosysteem aanwezig zijn, maar ook voor nieuwe toevoegingen, zoals VPN’s, externe desktops of cloudworkloads. Deze vormen allemaal een risico voor het bedrijf als ze niet goed zijn beveiligd.

  • IT-beveiliging wordt een business enabler

De perceptie van de IT-afdeling is veranderd en zijn invloed op gedigitaliseerde infrastructuren zal alleen maar blijven groeien. Beveiliging heeft zich opgewerkt tot een enabler van technologische verandering – mede door de opkomst van de cloud. Voordat een nieuwe service wordt geïmplementeerd is het bijvoorbeeld belangrijk om passende beveiligingsmaatregelen te valideren die gedurende de hele levenscyclus continu wordt gecontroleerd. Dit nieuwe begrip van IT-beveiliging is vooral van toepassing op de digitale en cloudgebaseerde omgevingen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen.

Met een strategische verandering in bedrijfsoriëntatie moet echter ook de beveiligingsinfrastructuur worden aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Ook al is Zero Trust niet langer een nieuw concept, het wordt wel steeds belangrijker. Om de groeiende professionalisering van cybercrime tegen te gaan, is een holistische herschikking van beveiliging vereist. Het Zero Trust-concept is ontworpen om aan de beveiligingsvereisten van een moderne omgeving te voldoen, ongeacht type omgeving of waar de gebruiker zich bevindt. Zero Trust moet daarom hoog op de agenda van IT-beslissers staan om risico’s te minimaliseren voor nieuwe werkmodellen in de cloud – nu en in de toekomst.

Global Corporate Network Attack Surface Report
PDF – 6,4 MB 166 downloads

Bron: zscaler.com 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel cybercrime nieuws

Overzicht cyberaanvallen week 22-2022

Ransomware-bende hackt nu bedrijfswebsites om losgeldnota's te tonen, Conti ransomware richt zich op Intel firmware voor stealthy aanvallen, en 10.000 QNAP-eigenaren gewaarschuwd dat NAS vanaf internet toegankelijk is. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »

Staatshackers hadden maandenlang ongemerkt toegang tot de computersystemen van Nederlandse bedrijven uit de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector

Noord-Koreaanse staatshackers hadden maandenlang ongemerkt toegang tot de computersystemen van Nederlandse bedrijven uit de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector. Daarbij is waarschijnlijk hoogwaardige kennis buitgemaakt. De daders probeerden ook geld te stelen, maar dat mislukte. Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET.

Lees meer »

Servers uit de lucht na onderzoek 'WeLeakInfo'

De Nederlandse politie heeft in nauwe samenwerking met de politie in België en de FBI een onderzoek gedraaid rond de online verkoop van gestolen inloggegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling. Dinsdag is in België een verdachte aangehouden en zijn er huiszoekingen gedaan waarbij gegevensdragers en communicatiemiddelen in beslag zijn genomen. Tegelijkertijd zijn de criminele websites offline gehaald en de onderliggende ICT-infrastructuur in beslag genomen en ontoegankelijk gemaakt.

Lees meer »

Politie stopt internationaal verspreiding FluBot malware

De Nederlandse politie heeft vorige maand de infrastructuur van de beruchte Android-malware FluBot verstoord, waardoor de malware niet meer werkt. Het uitschakelen van FluBot was het resultaat van een internationale politieoperatie waar naast de Nederlandse politie onder andere ook Europol, de United States Secret Service en Belgische politie aan deelnamen.

Lees meer »

203 verdachten aangehouden in internationaal onderzoek “Operation SKEIN”

Het Rotterdamse cybercrimeteam (CCT) speelde een sleutelrol in een groot internationaal fraude- en witwasonderzoek genaamd “Operation SKEIN”. Op 30 mei 2022 werden in Dublin een 27-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden door de Ierse politie op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het totaal van de aanhoudingen komt hiermee op 203 verdachten.

Lees meer »

LinkedIn als start van social engineering en spear-phishing

Security incidenten die het nieuws halen, beginnen vrijwel altijd met phishing. Want een phishing mail is nog altijd de meest voorkomende methode, en met name kleine en middelgrote bedrijven zijn het slachtoffer. Dat is bovendien allang niet meer beperkt tot e-mailverkeer alleen. Daarom deze keer aandacht voor phishing en andere vormen van social engineering op LinkedIn, waar je moet oppassen voor connectieverzoeken.

Lees meer »

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 21-2022

Nederland betaalt op een na hoogste losgeld voor ransomware, Deadbolt-ransomware infecteert honderden QNAP NAS-apparaten en Cisco waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in IOS XR. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 211 week 21-2022

Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik, bedrijven zijn aan de verliezende hand in de strijd tegen ransomware-aanvallers en Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 211.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »