‘VPNLab’ offline gehaald door politie diensten

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 07:00

Handhavingsinstanties ondernamen deze week actie tegen het misbruik van VPN-diensten door criminelen. Dit deden ze door de infrastructuur en de gebruikers van VPNLab.net aan te pakken. De producten van de VPN-provider, bedoeld voor afgeschermde communicatie en internettoegang, werden ter ondersteuning van ernstige misdrijven gebruikt. Zoals de inzet van Ransomware en andere cybercriminaliteit.

Actie in 10 laden in de vroege ochtend

In de vroege ochtend van 17 januari vonden gecoördineerde, verstorende acties plaats in Duitsland, Nederland, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Letland, Oekraïne, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Handhavingsinstanties namen de 15 servers in beslag die de diensten van VPNLab.net hosten, waardoor deze diensten niet langer beschikbaar zijn. De Centrale Recherche van het Politiedirectoraat in het Duitse Hannover had de leiding over de actie, onder de vlag van het EMPACT-project Cybercrime – Aanvallen Op Informatiesystemen.

VPNLab.net, opgericht in 2008, bood diensten aan op basis van OpenVPN-technologie en 2048-bit versleuteling, om online anonimiteit te garanderen voor slechts 60 Amerikaanse dollars per jaar. Dit maakte het populair onder cybercriminelen, die de diensten gebruikten om hun misdrijven te blijven plegen, zonder bang te zijn dat ze de autoriteiten hen zouden ontdekken.

Voorkeursprovider voor cybercriminelen

Handhavingsdiensten kwamen de provider op het spoor, nadat uit meerdere onderzoeken bleek dat criminelen VPNLab.net-producten gebruikten om hun illegale praktijken, zoals het beheer van Botnets en de verspreiding van Ransomware, te faciliteren. Andere zaken toonden aan dat de producten ook gebruikt werden voor het opzetten van de infrastructuur en communicatie achter Ransomware-campagnes. Tegelijkertijd troffen rechercheurs advertenties van de dienst aan op het darkweb.

Als gevolg van het onderzoek zijn honderden bedrijven aan het licht gekomen, die het risico lopen slachtoffer te worden van een cyberaanval. Handhaving werkt momenteel nauw samen met deze mogelijke slachtoffers om ze minder kwetsbaar te maken voor aanvallen.

Online sporen verbergen

Edvardas Šileris, Hoofd van Europols European Cybercrime Centre: ‘De acties die deel uitmaakten van dit onderzoek maken duidelijk dat criminelen steeds minder manieren hebben om online hun sporen te verbergen. Elk onderzoek dat we uitvoeren levert informatie op voor het volgende. De informatie die we hebben ingewonnen over mogelijke slachtoffers, stelt ons waarschijnlijk in staat een aantal ernstige cyberaanvallen en datalekken te voorkomen.’

Volker Kluwe, Hoofd van Politie te Hannover, verklaarde: ‘Een ander belangrijk aspect van deze actie is dat we laten zien dat dienstverleners die illegale praktijken ondersteunen en weigeren informatie te verstrekken als handhavingsinstanties daar op legale wijze om vragen niet kogelvrij zijn. De Operatie toont aan dat effectieve samenwerking van internationale handhavingsinstanties ons in staat stelt een wereldwijd netwerk uit te schakelen en dergelijke bedrijven te vernietigen.’

Europols European Cybercrime Centre (EC3) ondersteunde de actiedag via Analyseproject ‘CYBORG’, dat meer dan 60 coördinatiebijeenkomsten en drie persoonlijk te bezoeken workshops organiseerde. Daarnaast bood EC3 analytische en forensische assistentie. De Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) faciliteerde de informatie-uitwisseling vanuit het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.

De volgende autoriteiten namen deel aan deze operatie:

  • Duitsland: Politiedirectoraat Hannover (Polizeidirektion Hannover) – Centrale Recherche
  • Nederland: Politie, Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche, Team High Tech Crime)
  • Canada: Koninklijke Bereden Politie (Royal Canadian Mounted Police)
  • Tsjechië: Tsjechische Politie (Policie České Republiky) – Afdeling Cybercriminaliteit
  • Frankrijk: Onder-directoraat Cybercriminaliteitsbestrijding van de Justitiële Politie (Sous-Direction de la Lutte Contre la Cybercriminalité à la Direction Centrale de la Police Judiciaire (SDLC-DCPJ)
  • Hongarije: Hongaarse Politie (Rendőrség)
  • Letland: Letse Staatspolitie (Valsts Policija) – Centrale Recherche
  • Oekraïne: Oekraïense Nationale Politie (Національна поліція України) – Afdeling Cybercrime
  • Verenigde Koninkrijk: Nationale Recherche (National Crime Agency)
  • Verenigde Staten: Federal Bureau of Investigation
  • Eurojust
  • Europol: European Cybercrime Centre (EC3)

Bron: europa.eu, politie.nl

Actuele aanvallen overzicht per dag

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Cybercrime nieuwsbrief 150 (week 11-2021)

Als je wereld instort door sextortion, bevindingen wetenschappelijk onderzoek 'Catfishing en dating fraude' en Breda ontwikkelt Cybercrime Challenge voor inwoners. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 150. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 11-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Breda ontwikkelt Cybercrime Challenge voor inwoners

Dat cybercrime een groeiend maatschappelijk probleem is, is inmiddels bekend. Steeds meer onschuldige mensen worden slachtoffer en ook de schade neemt verder toe. Het is daarom van cruciaal belang dat Nederlandse burgers en bedrijven digitaal weerbaar worden. Maar hoe kun je daar als lokale overheid aan bijdragen? Daar is in Breda een innovatieve oplossing voor ontwikkeld: The Cybercrime Challenge.

Lees meer »

Cybercrime in de VS (Internet Crime Report 2020)

Cybercriminaliteit in de VS zit in de lift, zo luidt de conclusie van het 'Internet Crime Complaint Center' (IC3). De afdeling van de FBI die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime, ontving afgelopen jaar 791.790 klachten van burgers en organisaties die het slachtoffer waren van cybercriminelen en hackers. De aanvallers veroorzaakten hiermee zo’n 4,2 miljard dollar aan financiële schade.

Lees meer »

Als je wereld instort door sextortion

Kiki Scheepens had het best goed voor elkaar, een paar jaar geleden. Een intelligente, sterke vrouw, half in de veertig, twee bedrijven, geen maatschappelijke zorgen, een vriend met wie ze op het punt stond te gaan samenwonen.

Lees meer »

Bevindingen wetenschappelijk onderzoek 'Catfishing en dating fraude'

Steeds meer mensen zijn actief op dating en sociale mediawebsites. Op deze sites maken gebruikers een profiel aan waarmee ze zich aan anderen presenteren. Op een online profiel hoeven enkel de gewenste gegevens worden opgegeven, en deze informatie is vaak niet te controleren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de werkelijkheid te verdraaien, of om jezelf als iemand anders voor te doen.

Lees meer »

"Toename van kwetsbaarheden zorgt voor toename met DDoS aanvallen"

Afgelopen dinsdag publiceerde 'Link11' het jaarlijkse DDoS rapport. Uit het rapport blijkt dat 2020 een recordjaar was op het gebied van DDoS aanvallen. Uit de analyse, die werd uitgevoerd door het Link11 Security Operations Center (LSOC) op basis van onder andere Open Source Intelligence (OSINT), blijkt dat de toename met name te danken is aan de pandemie.

Lees meer »

Desastreuze gevolgen door 'Welkom2020'

Door een samenloop van omstandigheden was de beveiliging van IT-systemen en servers bij de gemeente 'Hof van Twente' niet op orde. Audits die werden uitgevoerd door externe bedrijven leverden geen signalen op dat er iets mis was met de beveiliging. Een recente penetratietest (ethische hack test) zag een zwak wachtwoord over het hoofd, waardoor de daders het netwerk van de gemeenten konden binnendringen. Maar er waren meerdere beveiligingszaken die niet goed waren geregeld.

Lees meer »

"Het is vrijwel zeker minimaal 1200 servers geïnfecteerd"

De gevolgen van de kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server zijn groot voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Het NCSC constateert dat er als gevolg van deze kwetsbaarheden data wordt gestolen, malware wordt geplaatst, achterdeurtjes worden ingebouwd en mailboxen worden aangeboden op de zwarte markt. Via de Microsoft Exchange server kunnen kwaadwillenden mogelijk ook in andere systemen komen.

Lees meer »