Drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 07:00

Eind 2021 organiseerden diverse partijen - waaronder het CIP - drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering. Van deze sessies zijn nu ook podcasts beschikbaar. Zeker ook interessant voor overheden!

De drie afleveringen van deze kennisserie over Cybersecurity voor Industriële Systemen (IACS) staan hieronder kort beschreven. Deze podcasts zijn een geluidsweergave van webinars die in november 2021 werden georganiseerd door Agentschap Telecom, BZK IFHR, de Cyber Security Raad, het Nationaal Cyber Security Centrum, ProRail, Rijkswaterstaat en het CIP.

Podcast 1 - Incidenten en dreigingen 

In de eerste aflevering bespreken we met experts de dreigingen waar organisaties mee te maken hebben. Welke methoden gebruiken aanvallers? Wat gebeurt er als ze slagen? En hoe kunnen we aanvallen tijdig herkennen? In deze aflevering zullen vier experts u, onder leiding van Peter Zinn, hierin meenemen. Deze experts zijn Marcel Jutte (Hudson Cybertec), Ivan Flos (Nationaal Cyber Security Centrum), Philip Westbroek (Enexis) en Wam Voster (Gartner).

Podcast 2 - Security by design

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In de tweede aflevering organiseren we een ronde tafel over hoe we industriële systemen vanaf het begin veiliger kunnen maken. Gastheer Peter Zinn is in gesprek met Riemer Brouwer en Udo Hermann van ProRail, Turabi Yildirim namens Rijkswaterstaat en Jessica Maes CISA CIPP-E van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Podcast 3 - Inkooptraject en normen 

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In deze derde en laatste aflevering gaan we, onder leiding van gastheer Chris van ‘t Hof in gesprek over de vraag: Hoe kunnen we industriële systemen vanaf het begin veiliger maken? Dit keer zijn de experts Ad Reuijl (CIP), Jasper Nagtegaal (Agentschap Telecom), Johan Rambi (ForFarmers) en Linda Timmer (NCTV).

Bron: cip-overheid.nl

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Actueel nieuws

Ransomware weekoverzicht week 47-2020

Afgelopen week zagen we een grote storing door ransomware bij 'Sportfondsen Nederland'. Zondag heeft Manchester United de systeem uitgezet wegens een cyberaanval en Belgische bedrijven betaalden ransomware criminelen 30 miljoen euro.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 133 (week 47-2020)

Nederlandse bedrijven betalen zich scheel aan ransomware, Nederland staat op tegen Rusland en China en ook jongeren kunnen nu helpen met de strijd tegen cybercrime. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 133. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Fraudehelpdesk en Opgelicht?! meldingen week 47-2020

Het melden van digitale oplichting pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?! of Fraudehelpdesk dan weten want Samen bestrijden we cybercrime. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »

'Internetoplichters hebben 21 dagen de tijd om het geld terug te storten'

Opgelicht op Marktplaats? Slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Binnenkort hoef je niet meer met lede ogen toe te kijken. Banken gaan namelijk NAW-gegevens (Naam, Adres en Woonplaats) verstrekken van oplichters die via internet nietsvermoedende burgers hebben opgelicht. De banken werken op dit moment de procedure uit en streven ernaar om deze in januari 2021 in te voeren.

Lees meer »

'Downtime' kosten met betrekking tot ransomware zijn nu bijna 50 keer hoger dan het geldbedrag

Ransomware is opnieuw de meest voorkomende cyber dreiging voor het MKB (Midden en KleinBedrijf). 60% van de MSP’s meldt dat hun MKB-klanten vanaf het derde kwartaal van 2020 zijn getroffen door een ransomware-aanval. De impact van dergelijke aanvallen blijft daarnaast ook groeien, de gemiddelde kosten van de ontstane downtime zijn nu bijna zes keer hoger dan in 2018 en 94% hoger dan in 2019. De kosten zijn daarmee gestegen van ruim €39.000,- naar meer dan €230.000,-.

Lees meer »

Niet alle 'tweestapsverificatie' methodes zijn veilig

'Tweestapsverificatie' of multifactorauthenticatie (MFA) is iets wat me moeten omarmen om onze data en privacy te waarborgen. Met gebruik ervan is niet zonder gevaren. Sommige varianten van MFA zijn veiliger dan andere. Zo is het onverstandig om sms- en gesproken berichten als authenticatie middel te gebruiken, omdat deze via social engineering onderschept kunnen worden door anderen.

Lees meer »