Drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 07:00

Eind 2021 organiseerden diverse partijen - waaronder het CIP - drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering. Van deze sessies zijn nu ook podcasts beschikbaar. Zeker ook interessant voor overheden!

De drie afleveringen van deze kennisserie over Cybersecurity voor Industriële Systemen (IACS) staan hieronder kort beschreven. Deze podcasts zijn een geluidsweergave van webinars die in november 2021 werden georganiseerd door Agentschap Telecom, BZK IFHR, de Cyber Security Raad, het Nationaal Cyber Security Centrum, ProRail, Rijkswaterstaat en het CIP.

Podcast 1 - Incidenten en dreigingen 

In de eerste aflevering bespreken we met experts de dreigingen waar organisaties mee te maken hebben. Welke methoden gebruiken aanvallers? Wat gebeurt er als ze slagen? En hoe kunnen we aanvallen tijdig herkennen? In deze aflevering zullen vier experts u, onder leiding van Peter Zinn, hierin meenemen. Deze experts zijn Marcel Jutte (Hudson Cybertec), Ivan Flos (Nationaal Cyber Security Centrum), Philip Westbroek (Enexis) en Wam Voster (Gartner).

Podcast 2 - Security by design

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In de tweede aflevering organiseren we een ronde tafel over hoe we industriële systemen vanaf het begin veiliger kunnen maken. Gastheer Peter Zinn is in gesprek met Riemer Brouwer en Udo Hermann van ProRail, Turabi Yildirim namens Rijkswaterstaat en Jessica Maes CISA CIPP-E van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Podcast 3 - Inkooptraject en normen 

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In deze derde en laatste aflevering gaan we, onder leiding van gastheer Chris van ‘t Hof in gesprek over de vraag: Hoe kunnen we industriële systemen vanaf het begin veiliger maken? Dit keer zijn de experts Ad Reuijl (CIP), Jasper Nagtegaal (Agentschap Telecom), Johan Rambi (ForFarmers) en Linda Timmer (NCTV).

Bron: cip-overheid.nl

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Actueel nieuws

Ransomware weekoverzicht 09-2021

REvil Ransomware bende lanceerde een service voor contact met nieuwsmedia: "Voor de beste afpersing zonder kosten en met DDoS functionaliteit", 15 scholen in Nottinghamshire verlamd door een cyberaanval en ransomware kost Amerikaanse ziekenhuisketen 67 miljoen dollar. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 148 (week 09-2021)

Zeroday exploits in Microsoft Exchange Server worden actief misbruikt in Nederland, niet alle 'Virtual Private Networks' zijn veiligen een match made in heaven (of hel?): verliefd op een dating fraudeur. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 148. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 09-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Liever anoniem? Klik dan hier. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

De slechtste wachtwoorden van 2020

De hitparade van de slechtste wachtwoorden van het jaar is al een soort traditie geworden. Weet je nog dat we in 2019 een beoordeling van de 100 meest ongelukkige hebben gepubliceerd? 2020 zal geen uitzondering zijn, vooral omdat experts meer dan 5 miljard gelekte wachtwoorden hebben geanalyseerd en er iets is om verrast te worden.

Lees meer »

Kiezen tussen twee kwaden

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid werken nog altijd aan een plan om encryptie af te zwakken. Daardoor willen ze berichten kunnen onderscheppen en inzien om cybercriminelen aan te pakken. Het onderwerp wordt pas na de verkiezingen behandeld, wat betekent dat het aan een volgend kabinet is om al dan niet iets met de plannen te doen.

Lees meer »

Een match made in heaven (of hel?): verliefd op een dating fraudeur

Veel mensen zijn actief op dating websites en apps. Juist nu, in een tijd waarin het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten door de corona-regels bieden zulke platforms een uitkomst. Ze vereenvoudigen de zoektocht naar liefde: met een paar muisklikken kunnen singles uit heel Nederland bereikt worden. Voor velen met succes, want steeds meer koppels ontmoeten elkaar online. Op het internet is echter niet alles wat het lijkt. De prins of prinses op het witte paard kan online oprecht overkomen, maar eigenlijk helemaal niet bestaan. Dat is waar dit artikel over gaat: online dating fraude.

Lees meer »

Niet alle 'Virtual Private Networks' zijn veilig

De persoonsgegevens van 21 miljoen gebruikers van SuperVPN, GeckoVPN en ChatVPN zijn buitgemaakt door een hacker. Hij biedt hun gegevens te koop aan op een populair forum voor hackers. Een klein deel van de gestolen gegevens was al opgenomen in de database van Have I Been Pwned.

Lees meer »