Cybercriminelen weer super actief en creatief tijdens de Omikron lockdown

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 15:00

Cybercriminelen versturen op grote schaal phishingmails om een slaatje te slaan uit de huidige lockdown. In een e-mail, die zogenaamd van de Rijksoverheid afkomstig is, worden ondernemers, culturele instellingen en gezinnen gevraagd om een ‘steunpakket’ aan te vragen. In werkelijkheid is het een list om bankrekeningnummers en andere persoonlijke gegevens buit te maken.

Omikron-variant

Zaterdag 18 december sprak premier Mark Rutte voor de tweede keer in een week tijd het land toe met slecht nieuws over het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet maken zich grote zorgen over de omikron-variant. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat deze mutatie van het coronavirus een stuk besmettelijker is dan andere varianten. Om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overspoeld worden met coronapatiënten, besloot de overheid om ons land opnieuw op slot te gooien. Tot en met 14 januari verkeert ons land in een harde lockdown.

Cybercriminelen springen in op actualiteit

Gewiekste cybercriminelen springen in op de actualiteit. Ze doen zich voor als de Rijksoverheid en versturen e-mails naar burgers met de belofte dat ze recht hebben op een steunpakket. “Ondernemers, bedrijven, senioren, zzp’ers, gezinnen, culturele instellingen en sportorganisaties” komen hiervoor in aanmerking. Daarvoor hoeven ze alleen op de link ‘Steunpakket activeren’ te klikken.

Vervolgens belanden ze op een nepwebsite van de overheid. Daar staat dat ze tot en met het eerste kwartaal van 2022 recht hebben op een steunpakket. De site biedt bezoekers de optie op hun bank te selecteren via een dropdown-menu en daarna op de knop ‘Financiële steun aanvragen’ te drukken. Voor veel grote banken is de digitale betaalomgeving nagemaakt.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Als je goed oplet zie je dat er allerlei dingen niet in de haak zijn. Om te beginnen is de e-mail afkomstig van rijks.steun[at]kpnplanet.nl. Dat is uiteraard niet een e-mailadres dat de overheid ooit zou gebruiken. Daarnaast staan er verschillende schrijffouten in de brief en worden leestekens niet of verkeerd gebruikt. De alinea zonder spel- en schrijffouten is één-op-één overgenomen van een tweet van de Rijksoverheid.

Verder is het bericht ondertekend door de ‘afdeling gezondheid en welzijn’. Deze bestaat niet: dat moet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn. De link in de e-mail verwijst naar een verdacht domein, eentje die nooit door de overheid gebruikt zou worden.

Belandt deze e-mail toevallig in je inbox? Aarzel dan geen moment en verwijder het bericht direct. Het is niets meer dan een ordinair phishingbericht om slachtoffers te maken.

Afspraak boosterprik

De e-mail over het ‘financiële steunpakket’ is niet het eerste nepbericht dat we onlangs voorbij hebben zien komen. Eind november deden cybercriminelen zich voor als GGD GHOR, de koepelorganisatie van alle 25 GGD-afdelingen die ons land telt. Daarin werden ouderen opgeroepen om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een boosterprik. Verder werd hen gevraagd om geld over te maken voor de vaccinatie.

GGD GHOR was er als de kippen bij om te benadrukken dat de e-mail niet van haar afkomstig was. Inenten is immers gratis en vrijblijvend. Daarnaast verstuurt de koepelorganisatie geen uitnodigingen naar mensen om zich te laten vaccineren: dat doet het RIVM. Tot slot paste het taalgebruik niet bij de instantie en stond het bericht vol met spel- en schrijffouten.

Bron: @rijksoverheid, opgelicht.avrotros.nl, vpngids.nl

Corona gerelateerde artikelen 》

 

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over Cybercrime

VDL Nedcar: de stand van zaken

Sinds woensdagmiddag rollen er weer auto's van de band in de autofabriek van VDL Nedcar in Born. Maar tot het concern, toeleverancier van ASML, Philips en DAF, behoren wereldwijd nog 104 bedrijven die nog altijd last hebben van de brutale digitale aanval. Acht vragen en antwoorden over gijzelsoftware.

Lees meer »

"Vijftig procent van de ondervraagden gebruiken een zelfde wachtwoord voor alle online accounts"

Tweederde van de consumenten gebruikt tenminste drie devices om in te loggen op hun online accounts. Een kwart gebruikt daarvoor ook een device van hun werk. Dat is niet opmerkelijk, maar in het kader van cybersecurity wel een punt van aandacht. Veel mensen blijken namelijk nog altijd slechte wachtwoorden te gebruiken of hun inloggegevens te delen. Ook is het beveiligen van hun mobiele telefoons nog niet vanzelfsprekend.

Lees meer »

Spionage, ontwrichting en financieel gewin

Het afgelopen jaar kwam 58% van alle door Microsoft waargenomen cyberaanvallen vanuit natiestaten uit Rusland. En aanvallen van Russische natiestaten worden steeds effectiever, van een succesvol compromispercentage van 21% vorig jaar naar een percentage van 32% dit jaar. Dit meldt Microsoft in zijn 'Microsoft Digital Defense Report'.

Lees meer »

"Niet alleen meer blauw op straat, maar ook online"

Het is goed dat het kabinet geld uittrekt om meer ‘blauw op straat’ in te zetten. Investeren in ICT en digitalisering is echter minstens net zo belangrijk. Als de coronapandemie iets heeft laten zien, is het dat cybercriminelen in staat zijn om zich snel aan te passen en over te schakelen op nieuwe vormen van digitale criminaliteit.

Lees meer »

'Mailsysteem kerncentrale en veiligheidsregio kwetsbaar voor cybercriminelen'

De kerncentrale in Borssele en de Veiligheidsregio Zeeland beschermen hun e-mail onvoldoende tegen cybercriminaliteit, zoals phishing, spoofing en ransomware. Dat concludeert tv-programma Zembla, die de belangrijkste veiligheidsmaatregelen tegen misbruik van e-mails van honderd bedrijven onderzocht. De beheerder van de kerncentrale, EPZ, zegt wel goed weerstand te kunnen bieden tegen computercriminaliteit, maar heeft de beveiliging na het onderzoek toch aangescherpt.

Lees meer »

Cybercriminelen gingen afgelopen jaar 67% sneller te werk

Cybercriminelen gingen het afgelopen jaar maar liefst 67 procent sneller te werk dan in 2020. De gemiddelde breakout time, de tijd waarin cybercriminelen zich na eerste toegang kunnen bewegen in meerdere systemen, bedroeg het afgelopen jaar slechts 1 uur en 32 minuten. In 2020 lag de gemiddelde break out time nog op 4 uur en 37 minuten. Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Threat Hunting Report' van CrowdStrike.

Lees meer »

Reactie minister op rapport 'Binnen zonder kloppen'

Het kabinet wil de digitale weerbaarheid van het onderwijs vergroten. In het middelbaar en hoger onderwijs zijn de afgelopen tijd belangrijke stappen gezet om dat te realiseren, maar er zijn aanvullende maatregelen nodig. De overheid wil onder meer dat alle onderwijsinstellingen aansluiting zoeken bij een Security Operations Center (SOC) en dat een onafhankelijk externe partij periodiek een audit uitvoert naar de bestaande beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »