Cybercriminelen slaan toe in Zeeland: ‘Taboe op aangifte doen moet weg’

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 20:50

De toename van cybercrime in de politieregio Zeeland-West-Brabant is schrikbarend. In 2020 werd bij de politie liefst 3.465 keer aangifte gedaan door Zeeuwen en West-Brabanders die via het internet werden opgelicht. De totale schade bedroeg 9,4 miljoen euro. ,,Cybercrime vertoont een explosieve groei, ook in Zeeland”, meldt de politie.

Verdubbeling aantal aangiften

Het is een verdubbeling van het aantal aangiften, want in 2019 werden er ‘slechts’1.750 meldingen opgenomen (schade 3,7 miljoen euro). De werkelijke schade is waarschijnlijk nog vele malen hoger omdat de aangiftebereidheid erg laag is: 8,2%.

Webinar cybercriminaliteit

De cijfers werden gisterenmiddag bekend gemaakt tijdens een webinar over cybercriminaliteit, georganiseerd door de gemeente Middelburg en de politie. Burgemeester Harald Bergmann vroeg aandacht voor de oplopende cijfers: ,,Gezamenlijk moeten we de digitale weerbaarheid van onze burgers en bedrijven vergroten en kunnen we het taboe op het doen van meldingen wegnemen. Want schaamte speelt nog steeds een rol.”

Om cybercriminaliteit aan te pakken, ligt een belangrijke taak bij de gemeenten. ,,Ze hebben een belangrijke rol bij preventie en het opwerpen van barrières tegen cybercriminelen.”

Bron: pzc.nl

Wat is cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

Menselijke fouten grootste oorzaak cyberincidenten

Bijna alle bedrijven maken vandaag gebruik van clouddiensten. De cloud is schaalbaar, efficiënt en mobiel, perfect voor de groeiende datastromen en het toenemende thuiswerk van vandaag. Maar zonder gespecialiseerde kennis is de cloud niet zonder risico. Configuratie fouten door medewerkers zouden de grootste oorzaak zijn van cyberincidenten in de cloud. Dat wijzen twee studies van veiligheidsbedrijven uit.

Lees meer »

"Digitale leefwereld van onderwereld en onze jeugd vermengt zich"

Voor beleggers is Snap Inc. - het bedrijf achter onder andere SnapChat- zeer waardevol. De huidige waarde van het bedrijf wordt geschat op 1,4 miljard euro (1,7 miljard dollar). Het bedrijf heeft dus zeker een positieve impact op onze samenleving als dusdanig. Door de komst van SnapChat zijn veel nieuwe digitale mogelijkheden ontstaan die een positief effect op de samenleving en economie hebben, helemaal tijdens de covid-19 gerelateerde lockdowns over de gehele wereld.

Lees meer »

Voor het eerst dat de 'Europese Unie' sancties oplegt voor cyberaanvallen

Zes personen en drie entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de meest schadelijke cyberaanvallen komen vanaf vandaag op een sanctielijst van de Europese Unie (EU). Op de sanctielijst komen onder andere de verantwoordelijken voor de verstoorde Russische cyberoperatie tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Daarnaast krijgen personen en entiteiten uit China en Noord-Korea sancties opgelegd.

Lees meer »

7 malafide "gratis" VPN apps in de App store (Apple) en Play Store (Android)

Als je jouw privacy op internet wilt beschermen kan het gebruik van een VPN App een goed idee zijn. Met een VPN App kun je ervoor zorgen dat je redelijk anoniem op internet bent. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat jouw provider doet wat hij belooft en geen privé-informatie bewaart. Helaas is uit onderzoek gebleken dat 7 gratis VPN Apps die in de App Store van Apple en Google Play Store te downloaden zijn helemaal niet goed zijn voor jouw privacy. Wij zetten de zaak op een rij.

Lees meer »