"Niet alleen meer blauw op straat, maar ook online"

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 15:00

Het is goed dat het kabinet geld uittrekt om meer ‘blauw op straat’ in te zetten. Investeren in ICT en digitalisering is echter minstens net zo belangrijk. Als de coronapandemie iets heeft laten zien, is het dat cybercriminelen in staat zijn om zich snel aan te passen en over te schakelen op nieuwe vormen van digitale criminaliteit.

De chefs betoogden dat het goed s dat het kabinet de afgelopen periode structureel hebben geïnvesteerd in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dat was een ‘noodzakelijke en belangrijke stap’.

Voor vergroten van veiligheid is meer nodig

Voor het vergroten van onze veiligheid is volgens hen echter meer nodig. “Nederland verdient een politie die aanwezig is in de wijken, maar ook aanwezig is online”, zo zei Van Leeuwen in het programma Buitenhof. Volgens Sitalising is dat hard nodig, omdat cybercriminaliteit het afgelopen anderhalf jaar met veertig tot vijftig procent toegenomen.

Nederland verdient een politie die in elke buurt de kleine en grote boeven weet te vinden, zo zegt Van Essen. Hij zegt dat criminaliteit razendsnel verandert. Als voorbeelden noemt hij de recente ransomware-aanvallen op RTL Nieuws, Universiteit Maastricht, de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam (HvA en UvA) en ROC Mondriaan. “Het is verleidelijk om extra geld vooral uit te geven aan meer blauw op straat, maar investeren in ICT en digitalisering is minstens zo belangrijk”, zo zei de korpschef.

Van Essen benadrukte in Buitenhof verder dat de politieke partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet oog hebben voor voldoende en vaste investeringen in de aanpak van cybercrime. “Daar heeft de samenleving recht op. Dit betekent dat naast geld voor de aanpak van ondermijning er juist ook financiële middelen moeten komen voor de aanwezigheid van de politie in de wijk, voor cybercrime en digitalisering en voor het op orde brengen van onze ICT-systemen.”

Criminelen passen zich snel aan

De coronacrisis heeft volgens de korpschefs duidelijk laten zien dat cybercriminelen zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden, en moeiteloos overschakelen op nieuwe vormen van digitale criminaliteit. De chefs doelen daarbij op de toename van WhatsApp-fraude, VIN-fraude en helpdeskfraude. “Daar moeten onze collega’s in de basisteams ook tegen kunnen optreden”, aldus Van Essen.

Volgens recente cijfers ontvangt de politie dagelijks gemiddeld honderd aangiften van WhatsApp-fraude Vriend-in-nood-fraude (VIN fraude). De financiële schade wordt geschat op 13 miljoen euro. Afgelopen jaar kwamen er ruim 2.100 meldingen binnen van helpdeskfraude. De schade daarbij ligt gemiddeld tussen de 500 en 3.000 euro per persoon.

Tot slot vroegen de drie politiechefs aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Als voorbeeld noemden ze dat jongeren vaak op straat of op school worden aangesproken met de vraag of ze snel veel geld willen verdienen, bijvoorbeeld door op te treden als geldezel of katvanger. Een ander voorbeeld dat ze vaak in praktijk tegenkomen, zijn boeren die hun schuur verhuren aan criminelen om daar synthetische drugs te produceren.

“De verleiding is groot om toe te geven aan het snelle, grote geld. Dat geldt voor jongeren, maar ook voor ondernemers die het moeilijk hebben”, aldus de korpschefs. Volgens hen is het zaak om jongeren weerbaarder te maken voor cybercriminaliteit, hen goede opleidingsmogelijkheden te bieden en vooruitzicht te geven op een baan.

Meer geld investeren in bestrijding digitale criminaliteit

Het is niet de eerste keer dat de politie roept dat het kabinet meer geld investeert in de bestrijding van digitale criminaliteit. “Nederland is een van de meest gedigitaliseerde economieën ter wereld, maar de stappen die zijn gezet wat betreft cyberweerbaarheid zijn nog niet overal toereikend. En dat maakt ons land kwetsbaar”, zo zei programmadirecteur digitalisering en cybercrime Theo van der Plas eerder dit jaar.

Net als de Cyber Security Raad (CSR) adviseerde Van der Plas om fors meer te investeren in de uitbreiding van ICT-capaciteit en -kennis bij de politie. De CSR kwam in april met het voorstel om tussen nu en 2024 een bedrag van 833 miljoen euro te investeren om de cyberweerbaarheid van Nederland te vergroten. Dat bedrag zou boven op de huidige budgetten en investeringen moeten komen.

“Een duidelijke gezamenlijke nationale cyberweerbaarheidsstrategie, op basis van een gedegen risico inschatting, gemaakt door voorgenoemde diensten [MIVD, KMar, AIVD, NCSC, politie, OM, red.], ontbreekt. Departementen werken nog onvoldoende samen en cruciale dreigingsinformatie wordt om diverse redenen niet gedeeld. Er is nog geen proactieve aanpak om bedreigingen van digitale autonomie te anticiperen of tijdig af te weren”, aldus de CSR.

Bron: vpro.nl/buitenhof, politie.nl, vpngids.nl

Lees ook: "Het staat niet in verhouding tot de urgentie die uit de Miljoenennota en de troonrede naar voren komen"

 

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Cyberweerbaarheid verhogen op 'automatiserings- en control systemen' met de 'Security Checker'

Een publiek-privaat samenwerkingsverband introduceerde afgelopen maandag de 'Security Check Procesautomatisering'. Dit is een interactieve zelfscan die is ontwikkeld om Nederlandse organisaties met ICS-SCADA systemen handvatten te bieden in het weerbaarder maken van deze systemen. Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer »

Wereldwijde ransomware aanval: hackers ontsleutelen voor $50 miljoen

Vrijdag 2 juli werden bedrijven wereldwijd getroffen door een ransomware-aanval. De aanvallers claimen meer dan een miljoen computers te hebben versleuteld en eisen 70 miljoen dollar voor een generieke decryptietool waarmee alle slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. De exacte aanvalsvector was eerst nog onbekend, maar alles wees al snel naar het programma VSA van softwarebedrijf Kaseya. Managed serviceproviders (MSP's) gebruiken deze software om de systemen van hun klanten op afstand te beheren. In dit artikel geeft 'Security' een overzicht van de aanval en de laatste ontwikkelingen. Het artikel zal dan ook steeds worden bijgewerkt.

Lees meer »

"De Nederlandse politie heeft voortdurend een belangrijke rol in dit soort internationale onderzoeken"

Door een grootschalige en internationaal gecoördineerde actie zijn politie-eenheden uit diverse landen erin geslaagd om de VPN-provider DoubleVPN offline te halen. Politiediensten uit onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten zeggen dat hackers en cybercriminelen de VPN-service gebruikten om ransomware-aanvallen en andere digitale misdrijven uit te voeren. Nu de gehele infrastructuur van DoubleVPN platligt, is het criminele circuit een gevoelige klap toegebracht.

Lees meer »

Aanval hoeven niet altijd geraffineerd te zijn om succes te hebben

Hackers en cybercriminelen gaan steeds geraffineerder te werk bij het uitvoeren van cyberaanvallen. Doordat burgers te weinig of geen beveiligingsmaatregelen nemen en onvoldoende opletten, zijn steeds meer aanvallen succesvol. Het bestrijden van cybercrime is dan ook ‘een forse uitdaging’ die ‘een blijvende inspanning’ vraagt. Dat schrijft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer »