De drie meest voorkomende cyber-kwetsbaarheden bij het MKB

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 07:00
De drie meest voorkomende cyber-kwetsbaarheden bij het MKB

In het kader van de Europese cybersecuritymaand komt ThreadStone Cyber Security dit jaar weer met de top 3 van kwetsbaarheden binnen het MKB.

Om de aandacht te blijven vestigen op digitale weerbaarheid, komt ThreadStone in het kader van oktober-cybersecuritymaand met de top 3 van meest voorkomende kwetsbaarheden binnen het MKB.

Deze top 3 is gebaseerd op de totale geanonimiseerde bevindingen van ThreadStone tijdens uitgevoerde nulmetingen in de eerste drie kwartalen van 2021. Daarbij ligt de nadruk op bedrijven met een omvang 15 – 2.500 medewerkers.

Top 3 kwetsbaarheden cybersecurity MKB 2021

1. Ontbreken van beleid.

  • Medewerkers weten niet wat er op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging (IB) van hen wordt verwacht.
    Bij in- en uitdiensttreding wordt geen uitleg gegeven en tussentijds vindt alleen ad hoc uitleg en bijsturing plaats over wat de verwachtingen zijn ten aanzien van informatiebeveiliging.
  • Er ligt geen incidentenplan klaar. Bij veel organisaties is het ‘op goed geluk’ of ‘praktisch nadenken/doen’ op het moment dat zich een incident voordoet.
  • Cybersecurity wordt vaak alleen bij de ICT-afdeling of -verantwoordelijke ondergebracht. Hierdoor beperkt het zich bij veel organisaties tot alleen technische maatregelen.

2. Gebrek aan inzicht

  • Er is geen overzicht van apparatuur en software die aan het netwerk zijn gekoppeld. Het gevolg: veel van deze apparaten hebben nog de standaard wachtwoorden,
    beveiliging ontbreekt soms überhaupt, en patching/updating loopt achter. Ook is er geen inzicht in welk verkeer er over het netwerk loopt.
  • Hetzelfde geldt voor publieke IP-adressen en websites: organisaties weten niet welke internetdeuren zij hebben, terwijl dit voor cybercriminelen een van de meest eenvoudige aanvalspaden vormt (naast of in combinatie met phishing).

3. Beveiliging van cloudapplicaties is niet goed overdacht.

  • Cloudapplicaties stellen andere eisen aan beveiliging dan on premise-applicaties. Hoe authentiseer en hoe autoriseer je, wie zorgt voor regelmatige controles, hoe wordt de back-up geregeld, hoe heeft de leverancier zijn beveiliging en back-up & recovery geregeld? Belangrijke vragen waarop het antwoord eigenlijk direct gegeven zou moeten kunnen worden, wat in de praktijk vaak niet zo is.

Ketenwerking

'We zien dat het risicobewustzijn groeit,' zegt René van Etten, algemeen directeur van ThreadStone. 'Dat wordt ook ingegeven door ketenwerking: grote klanten vragen hoe cybersecurity en informatiebeveiliging zijn geregeld. Ook merken we, vooral bij het middenbedrijf, dat accountants meer en betere vragen hierover beginnen te stellen. En ten slotte merken we bij steeds meer organisaties de angst voor ransomware. Toch is het voor veel bedrijven nog niet vanzelfsprekend om cyberrisico’s te benaderen als strategisch, financieel en operationeel risico. En daar dus passende maatregelen voor te nemen op het gebied van beleid, techniek en menselijk gedrag.'

Bron: threadstone.eu

MKB gerelateerde artikelen 》

Meer info over cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Cyberaanval op digitaal archief scholen Groningen en Haren

Het digitale archief van het Montessori Lyceum Groningen, Montessori Vaklyceum en het Harens Lyceum getroffen is getroffen door een computervirus. De bestanden uit het archief van de scholen zijn daardoor onherstelbaar beschadigd. Dit blijkt vandaag uit intern onderzoek naar de gebeurtenis. Het online onderwijs op de scholen en de schoolexamens gaan onverminderd door.

Lees meer »

Nederland nummer 7 van landen met meeste corona scam websites in de wereld

Wereldwijd proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Zij registreren op grote schaal allerlei domeinnamen met corona-gerelateerde termen. Deze sites verspreiden leugens, malware en faciliteren cybercriminaliteit en oplichting. Nederland staat in de top 10 van landen waar de meeste geregistreerde, corona-gerelateerde malafide domeinnamen vandaan komen. In totaal gaat het om ruim 1.400 domeinnamen.

Lees meer »

‘Digiweerbaarheid’ als vast onderdeel van een goede bedrijfsstrategie

Het aantal incidenten neemt nog altijd exponentieel toe en de kranten staan er dagelijks vol mee: cybercrime. De jaarlijkse schade voor de Nederlandse economie wordt geschat op ruim 10 miljard euro per jaar en dit zal de komende jaren verder toenemen. Wij Nederlanders lopen vanwege onze verregaande digitalisering zelfs het grootste risico op cybercrime van Europa, zo blijkt uit onderzoek van Specops Software. Geen reden tot paniek, maar wél een reden voor ondernemend Nederland om voorbereid te zijn.

Lees meer »

Vermoedelijke cyberaanval legt netwerk MSC plat

In een statement verklaart MSC dat een netwerk in een van de datacenters in Genève is uitgevallen, waardoor ‘de beschikbaarheid van sommige digitale tools heeft beïnvloed’. Wat de precieze oorzaak is van de problemen is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Het concern sluit echter niet uit dat het gaat om een malware-aanval.

Lees meer »

Verlenging van de 'intelligente lockdown': Advies thuiswerken

Met een verlenging van de lockdown zullen we nog even thuis moeten werken, het thuiswerken is alweer een paar weken de ‘normaalste’ gang van zaken in veel huishoudens. Voor de meeste zelfstandigen of werknemers was het even wennen in het begin, voor sommigen is het een luxe, voor anderen een nachtmerrie. Thuiswerken vergt aanpassingsvermogen van iedereen in het huishouden. Het normale ritme is aangepast en het dagelijkse leven ziet er anders uit.

Lees meer »