Ga je nog op vakantie, neem dan ook deze 7 digi tips mee

Gepubliceerd op 27 augustus 2021 om 15:00

Het liefst zijn we altijd en overal online, zelfs tijdens de vakantie. Door middel van gratis wifi en handige USB-oplaadpunten worden we daarom ook op reis van alle gemakken voorzien. Maar kijk uit, hackers liggen op de loer. Met deze tips bent u ze te slim af.

  • Laad uw telefoon niet in het openbaar op

Voor hackers is het een koud kunstje om via een draagbaar stopcontact of een openbare USB-poort in te breken in uw telefoon. Via de kabel kunnen ze malware installeren en data downloaden zonder dat je dat in de gaten hebt. Beter kiest u daarom voor een powerbank of uw eigen oplader en een vast stopcontact.

  • Gebruik geen openbare computer

Het is verstandig om geen openbare computer te gebruiken. Gegevens zijn zelfs niet veilig als u de browser afsluit en de geschiedenis wist. Is er bijvoorbeeld een keylogger op de computer geïnstalleerd, dan kunnen alle toetsaanslagen worden opgeslagen. Gebruik ook geen accessoires zoals oplaadkabels en USB-sticks waarvan u de herkomst niet kent. Deze kunnen zijn geïnfecteerd.

  • Gratis wifi? Alleen met VPN!

Een onveilig wifi-netwerk is moeilijk te herkennen. Je weet niet hoe een aanbieder alles heeft ingesteld en openbare netwerken zijn vaak niet beveiligd. Gebruik in plaats van gratis wifi daarom uw eigen databundel (3G of 4G) of een VPN (Virtual Private Network) waarmee u een beveiligde verbinding maakt tussen uw apparaat en het openbare wifi-netwerk.

  • Verbinding versleutelen

Met een VPN zorgt de aanbieder bij elke verbinding voor versleuteling en een ander IP-adres. Zo zijn internetactiviteiten niet direct te herleiden en kan een cybercrimineel niet bij de informatie die u ontvangt of verstuurt. Doordat u kunt verbinden vanuit verschillende landen, is het mogelijk om regionale blokkades te omzeilen en websites zoals Facebook en Twitter ook te gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.

  • Geld en identiteit

Gebruik voor internetbankieren in het buitenland alleen de smartphone waarop u de app van uw bank heeft geïnstalleerd. Deze in combinatie met 4G zorgt voor een veilige verbinding. En geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af! Wordt er om een kopie gevraagd? Dek dan overbodige gegevens af of maak een kopie met de KopieID app of gebruik PassProtect. PassProtect heeft onlangs een gebruiksvriendelijk beschermingsproduct op de markt gebracht voor het paspoort, identiteitskaart en rijbewijs. Met PassProtect kan iedereen zichzelf eenvoudig beveiligen tegen identiteitsfraude. Ook bedrijven die kopieën vastleggen lopen, door gebruik van PassProtect, minder risico op misbruik van persoonlijke relatiegegevens in geval van een computerinbraak (hack) of datalek.

  • Social media profiel beschermen

Een open deur misschien maar toch goed om even bij stil te staan: deel tijdens de vakantie alleen berichten met mensen die u kent en vertrouwt. U wilt niet dat kwaadwillenden uw huis leegroven tijdens uw afwezigheid.

  • Instellingen bijwerken

De nachtmerrie van iedere vakantieganger? Je telefoon op tablet verliezen en helemaal geen internetverbinding meer hebben. Mocht het u gebeuren dan is een fijn idee dat u uw apparaat op afstand kunt vinden en wissen. Deze optie vindt u in de instellingen van uw apparaat.

Bron: securitas.nl

Tips  gerelateerde artikelen 》

Meer info over hacking 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »

Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Lees meer »

"Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn"

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Lees meer »

Energietransite biedt kansen voor hackers

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnet kwetsbaarder voor hackers. Als zij zonnepanelen en laadpalen hacken, kan dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Extra toezicht moet problemen voorkomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »