Ga je nog op vakantie, neem dan ook deze 7 digi tips mee

Gepubliceerd op 27 augustus 2021 om 15:00

Het liefst zijn we altijd en overal online, zelfs tijdens de vakantie. Door middel van gratis wifi en handige USB-oplaadpunten worden we daarom ook op reis van alle gemakken voorzien. Maar kijk uit, hackers liggen op de loer. Met deze tips bent u ze te slim af.

  • Laad uw telefoon niet in het openbaar op

Voor hackers is het een koud kunstje om via een draagbaar stopcontact of een openbare USB-poort in te breken in uw telefoon. Via de kabel kunnen ze malware installeren en data downloaden zonder dat je dat in de gaten hebt. Beter kiest u daarom voor een powerbank of uw eigen oplader en een vast stopcontact.

  • Gebruik geen openbare computer

Het is verstandig om geen openbare computer te gebruiken. Gegevens zijn zelfs niet veilig als u de browser afsluit en de geschiedenis wist. Is er bijvoorbeeld een keylogger op de computer geïnstalleerd, dan kunnen alle toetsaanslagen worden opgeslagen. Gebruik ook geen accessoires zoals oplaadkabels en USB-sticks waarvan u de herkomst niet kent. Deze kunnen zijn geïnfecteerd.

  • Gratis wifi? Alleen met VPN!

Een onveilig wifi-netwerk is moeilijk te herkennen. Je weet niet hoe een aanbieder alles heeft ingesteld en openbare netwerken zijn vaak niet beveiligd. Gebruik in plaats van gratis wifi daarom uw eigen databundel (3G of 4G) of een VPN (Virtual Private Network) waarmee u een beveiligde verbinding maakt tussen uw apparaat en het openbare wifi-netwerk.

  • Verbinding versleutelen

Met een VPN zorgt de aanbieder bij elke verbinding voor versleuteling en een ander IP-adres. Zo zijn internetactiviteiten niet direct te herleiden en kan een cybercrimineel niet bij de informatie die u ontvangt of verstuurt. Doordat u kunt verbinden vanuit verschillende landen, is het mogelijk om regionale blokkades te omzeilen en websites zoals Facebook en Twitter ook te gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.

  • Geld en identiteit

Gebruik voor internetbankieren in het buitenland alleen de smartphone waarop u de app van uw bank heeft geïnstalleerd. Deze in combinatie met 4G zorgt voor een veilige verbinding. En geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af! Wordt er om een kopie gevraagd? Dek dan overbodige gegevens af of maak een kopie met de KopieID app of gebruik PassProtect. PassProtect heeft onlangs een gebruiksvriendelijk beschermingsproduct op de markt gebracht voor het paspoort, identiteitskaart en rijbewijs. Met PassProtect kan iedereen zichzelf eenvoudig beveiligen tegen identiteitsfraude. Ook bedrijven die kopieën vastleggen lopen, door gebruik van PassProtect, minder risico op misbruik van persoonlijke relatiegegevens in geval van een computerinbraak (hack) of datalek.

  • Social media profiel beschermen

Een open deur misschien maar toch goed om even bij stil te staan: deel tijdens de vakantie alleen berichten met mensen die u kent en vertrouwt. U wilt niet dat kwaadwillenden uw huis leegroven tijdens uw afwezigheid.

  • Instellingen bijwerken

De nachtmerrie van iedere vakantieganger? Je telefoon op tablet verliezen en helemaal geen internetverbinding meer hebben. Mocht het u gebeuren dan is een fijn idee dat u uw apparaat op afstand kunt vinden en wissen. Deze optie vindt u in de instellingen van uw apparaat.

Bron: securitas.nl

Tips  gerelateerde artikelen 》

Meer info over hacking 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

Hack The Box: Hoe een n00b zijn invite code kreeg

Een tijd geleden kreeg ik van een goede vriend van mij de tip om de documentaire 'Rats & Slaves' van NPO3 te bekijken. Kort samengevat gaat de documentaire over geïnfecteerde/gehackte computers van nietsvermoedende slachtoffers en hoe deze gehackte computers verkocht worden op het Darkweb door zogeheten 'RATters' (RAT staat voor Remote Acces Trojan). Deze gehackte computers worden vervolgens gebruikt om mensen te bespioneren voor de fun of om mensen af te persen (Ik raad je echt aan deze documentaire te kijken!).

Lees meer »

AIVD en MIVD: VPN-gat misbruikt door staatshackers

De grote kwetsbaarheid in VPN-software van Pulse Secure, wat vorig jaar wereldwijde impact had, is niet alleen door cybercriminelen benut. Ook statelijke actoren hebben nuttig gebruik gemaakt van het beveiligignsgat. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben dit gesignaleerd, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu aan de Kamer.

Lees meer »

De eenvoud van het hacken van een account en hoe jij je ertegen kunt beveiligen

De laatste tijd wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. In sommige van deze cyberaanvallen wordt ook data ontvreemd door de hacker en worden deze gegevens doorverkocht of publiekelijk kenbaar gemaakt. Doordat de gestolen data in veel gevallen ook gebruikersnamen met wachtwoorden bevat, wordt het steeds eenvoudiger om accounts te kraken.

Lees meer »

Citrix-Lek en mogelijk 29 datalekken

Bedrijven die zijn geraakt door het Citrix-beveiligingslek, moeten oppassen dat hun website niet wordt misbruikt door hackers. Daarvoor waarschuwt het Nederlands Security Meldpunt. Hackers zijn na een hack van de Citrix-servers hoogstwaarschijnlijk in staat om de beveiligde verbinding van de website van het bedrijf over te nemen.

Lees meer »

Hackers probeerden computersysteem Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen

BREDA - Hackers hebben geprobeerd het computersysteem van het Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen. Dit werd geprobeerd via het Citrix-systeem. Onlangs bleek dit systeem kwetsbaar te zijn voor aanvallen. Meerdere Brabantse gemeenten en zorginstellingen gebruiken Citrix, sommigen hebben het vanwege het risico op aanvallen preventief uitgeschakeld. Brabant Water besloot hetzelfde te doen na vragen van Omroep Brabant.

Lees meer »