Wifi: Het juiste evenwicht tussen comfort en veiligheid

Gepubliceerd op 20 augustus 2021 om 07:00

In het artikel "Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn" konden we lezen dat 88 procent van de Nederlanders op de hoogte is van de risico’s die zijn verbonden aan een openbare wifi-hotspot. Maar desondanks past slechts 41,2 procent van de hotspot-gebruikers zijn of haar surfgedrag er altijd op aan, bijvoorbeeld door uitsluitend websites te bezoeken waar niet hoeft te worden ingelogd.

Altijd en gratis Internet

Altijd en overal gratis internettoegang is niet langer een luxe, maar is snel gemeengoed geworden. Overal waar we langer dan een minuut verblijven gaan we op zoek naar hotspots: in de metro, in cafés, in openbare gebouwen. Maar de prijs die we voor dit soort gemak betalen, is het risico op het tegenkomen van cybercriminelen. Hier leest u hoe u het juiste evenwicht vindt tussen comfort en veiligheid.

Het is heel eenvoudig: als u verbinding maakt met openbare wifi, is het gevaar op gegevensdiefstal heel reëel. We versturen heel wat waardevolle informatie via het internet, en als cybercriminelen uw betalingsgegevens, inloggegevens, documenten, privé chats en meer in handen krijgen, kunnen ze uw spaargeld aftroggelen en uw rekeningen kapen. Met toegang tot uw account kunnen ze zich bijvoorbeeld als u voordoen en spam verspreiden of geld van uw vrienden afhandig maken, of chantage materiaal vinden in uw chat geschiedenis.

Als u vanaf een werkapparaat verbinding maakt met een onveilig netwerk, kunnen de bedrijfsgeheimen van uw bedrijf ook in verkeerde handen terechtkomen. In sommige gevallen kunnen cybercriminelen uw toestel zelfs heimelijk infecteren met malware, die zelfs nadat u de verbinding met de gevaarlijke hotspot hebt verbroken nog aanwezig blijft. Om veilig gebruik te maken van openbare netwerken, moet u onze zeven eenvoudige regels volgen.

Veiligheidstips voor gebruikers van openbare wifi-netwerken

  • Wees voorzichtig met openbare wifi

Hoe verleidelijk of dringend een privétransactie ook is, wifi-netwerken zonder wachtwoord zijn niet geschikt om belangrijke informatie te verwerken. Alle gegevens die u verstuurt of ontvangt via openbare wifi kunnen zichtbaar zijn voor iedereen die toegang heeft tot hetzelfde netwerk — en dat kunnen bijvoorbeeld tientallen of honderden vreemden zijn op de luchthaven of in de trein. Gebruik gerust openbare wifi om het nieuws te lezen, maar log niet in op diensten, anders worden uw accounts misschien gecompromitteerd.

Dat gezegd hebbende, zelfs als een netwerk een wachtwoord heeft, betekent dat nog niet dat het veilig is. Een aanvaller kan net zo gemakkelijk verbinding maken als u — dergelijke wachtwoorden worden bijvoorbeeld vaak afgedrukt op cafébonnen of een voor iedereen zichtbaar bord.

  • Controleer de namen van hotspots

Sommige cybercriminelen gaan nog verder en, in plaats van verbinding te maken met bestaande openbare wifi-netwerken, creëren en lokken slachtoffers naar hun eigen netwerk, dat ze een vergelijkbare naam geven. Als MyCoffeeShop bijvoorbeeld het echte netwerk is, zouden onoplettende gasten per vergissing lid kunnen worden van CoffeeShop_Guest of MyC0ffeeShop en zo de oplichters gemakkelijk toegang geven tot hun gegevens.

Neem voor u verbinding maakt met een openbaar netwerk even de tijd om de namen van de beschikbare verbindingen te controleren. Let op de juiste woordvolgorde, letters vervangen door cijfers van gelijke vorm, extra underscores, enzovoort.

  • Schakel automatisch met wifi verbinden uit

Moderne apparaten proberen het leven te vereenvoudigen door aan te bieden automatisch verbinding te maken met open of bekende netwerken, en op veel systemen is deze optie standaard ingeschakeld. Helaas helpt dit ook cybercriminelen, door apparaten aan te sluiten voordat legitieme gebruikers de kans hebben om voorzichtig te zijn — en mogelijk malware op te pikken of wachtwoorden rechtstreeks aan gegevensdieven te geven.

Om dit soort verrassingen te voorkomen:

  1. Zet uw wifi uit als u er geen gebruik van maakt (hierdoor gaat ook uw batterij langer mee)
  2. Schakel automatische verbindingen met netwerken uit. Zoek deze optie in uw wifi-instellingen
  3. “Vergeet” openbare wifi-netwerken zodra u klaar bent met het gebruik ervan.
  • Vermijd niet-vertrouwde wifi-netwerken voor diensten waar authenticatie voor nodig is

Log waar mogelijk alleen vanaf uw beveiligde thuis- of bedrijfsnetwerk in op rekeningen waarop bank-, paspoort-, of andere gevoelige gegevens zijn opgeslagen. Als u toch dringend uw saldo moet bekijken, maak dan gebruik van mobiele gegevens. Zelfs als u in het buitenland bent en de roaming-kosten hoog zijn, zou het verlies van informatie door een malafide toegangspunt veel meer kosten.

  • Installeer een beveiligingsoplossing om het communicatiekanaal te beschermen

De beste manier om uw apparaten veilig te houden bij het gebruik van openbare wifi is door ze vooraf uit te rusten met betrouwbare bescherming. Apps voor virtuele privénetwerken (VPN) beschermen uw privacy door gegevens te versleutelen voor ze naar de router te verzenden. Als u deze technologie hebt geïnstalleerd, is zelfs openbare wifi veilig.

  • Gebruik beveiligingsoplossingen van gerenommeerde leveranciers die u uw gegevens kunt toevertrouwen

Wanneer u een oplossing voor een beveiligde verbinding kiest, moet u ervoor zorgen dat u de ontwikkelaars vertrouwt. Kies een bedrijf met een goede reputatie dat niet zomaar uw gegevens verzamelt om deze door te verkopen. 

  • Zorg dat de VPN-app automatisch inschakelt bij verbinding met openbare netwerken

U kunt handmatig een beveiligde verbinding activeren voordat u belangrijke toepassingen opent, maar het is beter om niet alleen op geheugen te vertrouwen. Configureer in plaats daarvan uw VPN-app om de beveiligde verbinding automatisch in te schakelen wanneer u verbinding maakt met openbare wifi. 

  • Op weg naar veilige openbare wifi

Openbare wifi-netwerken herbergen dan wel veel verborgen gevaren, maar u hoeft het niet helemaal op te geven. De keuze — of u uw lijst van goede cyberbeveiligingsgewoonten uitbreidt of toepassingen van extra bescherming voorziet — is uiteindelijk helemaal aan u. Maar nogmaals: waarom zou u een keuze maken als u het allebei kunt doen?

Bron: kaspersky.nl

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Dreiging 'supply chain-aanvallen' wordt steeds groter

De dreiging van digitale 'supply chain-aanvallen' wordt steeds groter omdat partijen binnen hun keten, door toenemende digitalisering, globalisering en outsourcing, steeds meer informatie met elkaar delen. Dat is nodig om de keten efficiënt te kunnen laten functioneren, maar creëert ook risico’s.

Lees meer »

Betalen of een permanent bombardement aan DDoS-aanvallen

Het is de nachtmerrie van ieder bedrijf: servers, netwerken en zakelijke IT zijn niet beschikbaar vanwege een cyberaanval. Cybercriminaliteit maakt deel uit van het dagelijkse digitale leven en is een bloeiende economie geworden. De gevolgen voor getroffen bedrijven zijn kostbaar. Een recent onderzoek van Allianz-dochter AGCS laat zien hoe duur cybercriminaliteit kan zijn voor bedrijven. De verzekeraar analyseerde tussen 2015 tot 2020 1.736 cyber gerelateerde verzekeringsclaims, de kosten van deze claims bedroegen maar liefst 660 miljoen euro. Volgens de verzekeraar kwamen de claims met name voort uit ransomware- en DDoS aanvallen.

Lees meer »

Cyber veiligheid een van grootste risico’s ter wereld

Volgens een bevraging van het 'World Economic Forum' (WEF) vormt cyber veiligheid één van de grootste veiligheidsrisico’s de komende twee jaar. Na besmettelijke ziekten (COVID-19) en de bijhorende economische crisis vormt alleen extreme weersomstandigheden een groter gevaar dan de criminele activiteit op internet. Dat blijkt uit het recente 'Global Risk Report 2021'.

Lees meer »