Human Factor-rapport: "Steganografie was opvallend succesvol"

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 07:00

Proofpoint presenteert zijn jaarlijkse 'Human Factor-rapport'. Hierin zijn de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico’s (kwetsbaarheid, aanvallen en privileges) uitvoerig geanalyseerd. Daarnaast beschrijft het rapport hoe de gebeurtenissen van 2020 het huidige dreigingslandschap hebben veranderd. Human Factor 2021 is gebaseerd op data en inzichten uit een jaar van onderzoek en behandelt bedreigingen die zijn gedetecteerd, bestreden en opgelost in een van de grootste datasets op het gebied van cybersecurity.

Mensen de belangrijkste factor

“Aanvallers hacken niet, ze loggen simpelweg in. Daarom blijven mensen de belangrijkste factor bij het al dan niet slagen van cyberaanvallen. Het ecosysteem van bedreigingen heeft zich het afgelopen jaar ontwikkeld. Dit rapport beschrijft hoe een mensgerichte aanpak van cybersecurity de risico’s waar we nu mee te maken hebben, kan verkleinen”, zegt Ryan Kalember, EVP Cybersecurity Strategy bij Proofpoint. Ransomware- en Business Email Compromise (BEC)-aanvallen winnen aan populariteit en worden steeds complexer. Daarnaast zien we een enorme toename van minder bekende methoden, zoals CAPTCHA-technieken en steganografie, die verrassend effectief blijken te zijn.”

Risico’s en kwetsbaarheden

Elke dag analyseert Proofpoint meer dan 2,2 miljard e-mailberichten, 35 miljard URL’s, 200 miljoen bijlagen en 35 miljoen cloudaccounts. Dit rapport is gebaseerd op analyse van die gegevens over heel 2020 door een team van deskundige onderzoekers. De risico’s en kwetsbaarheden die hierin naar voren komen, zijn:

  • Ransomware was alomtegenwoordig, met meer dan 48 miljoen malware-berichten die worden gebruikt als ingang voor ransomware-aanvallen. E-mail blijft de voornaamste methode voor cybercriminelen om first-stage malware mee te verspreiden.

 

  • Credential phishing – zowel gericht op consumenten als op bedrijven – was veruit het meestvoorkomende type cyberaanval, goed voor twee derde van alle schadelijke berichten. Credential phishing leidt tot de overname van een account, dat vervolgens weer wordt gebruikt voor andere aanvallen, zoals business email compromise (BEC).

 

  • Van alle phishing-methoden (bijlage, data, link) bleek de bijlage het meest succesvol, aangezien gemiddeld één op de vijf gebruikers hierop klikte – een hoger percentage dan de andere twee bij elkaar.

 

  • Er werden steeds complexere BEC-aanvallen uitgevoerd. Proofpoint ontdekte een geval waarbij een cybercriminele groep (TA2520) BEC gebruikte om zich voor te doen als directieleden. De aanvaller gaf meerdere e-mailontvangers de opdracht om bedragen van meer dan een miljoen dollar over te maken vanwege een zogenaamde bedrijfsovername.

 

  • Steganografie was opvallend succesvol. Meer dan één op de drie mensen op wie dergelijke aanvallen waren gericht, klikte op de schadelijke e-mail – het hoogste succespercentage van alle aanvallen. Bij steganografie wordt schadelijke software verborgen in schijnbaar onschuldige bestanden zoals foto’s en audio. Nadat de moeilijk te detecteren bestanden op de computer van de gebruiker zijn beland, worden ze gedecodeerd en geactiveerd.

 

  • Aanvallen met CAPTCHA-technieken leverden vijftig keer meer clicks op dan vorig jaar. Omdat mensen CAPTCHA-tests meestal associëren met maatregelen om fraude tegen te gaan, klikte vijf procent erop – een stijging met een factor vijftig.

 

  • Cybercriminelen gebruikten Remote Access Trojans (RAT). Bijna één op de vier e-mailaanvallen gebruikte RAT-software. Het aantal aanvallen waarbij Cobalt Strike werd gebruikt – een commerciële securitytool die organisaties helpt systeemzwaktes op te sporen – is bijvoorbeeld met 161 procent gestegen.

 

  • Eén op de vier aanvalscampagnes gebruikte gecomprimeerde uitvoerbare bestanden om malware te verbergen. Bij deze methode moet een gebruiker een kwaadaardige bijlage zoals een Excel-spreadsheet of PowerPoint-presentatie openen om de payload uit te voeren.
Pfpt Us Tr Human Factor Report
PDF – 2,8 MB 292 downloads

Bron: proofpoint.com

Wat is steganografie?

Meer info over cybercrime 》 

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Tekenen van ‘SilverFish’ zijn gezien bij tiental Nederlandse zorgorganisaties

Ze zijn bijna onzichtbaar en lastig om vanaf te komen. De hackersgroepering 'SilverFish' is net als het insect een plaag aan het worden. Talrijke organisaties over de hele wereld zijn geraakt door deze geavanceerde Advanced Persistent Threat (APT). Tekenen van SilverFish zijn gezien bij zeker een tiental Nederlandse zorgorganisaties. Onderzoek moet uitwijzen wat de gevolgen daarvan zijn. In deze blogpost geven we alvast antwoord op de meest gestelde vragen over SilverFish.

Lees meer »

"De vraag is wanneer jij aan de beurt bent"

Datingfraude, mysterieuze malware, covid-19 vaccins op darkweb, helpdeskfraude, fake webshops, gehackte social-media accounts en meer, de lijst wordt oneindig. Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Het is een industrie op zichzelf en de vraag is wanneer jij aan de beurt bent. Steeds vaker zijn computercriminelen op zoek naar persoonsgegevens, wachtwoorden en natuurlijk het liefst ook nog je pincode. Kun je jezelf eigenlijk nog wel afdoende beschermen en hoe groot is de kans dat een van die vele accounts van jou ook een keer wordt gehackt? Het is te hopen dat het je nooit zal overkomen.

Lees meer »

Cybercrime in de VS (Internet Crime Report 2020)

Cybercriminaliteit in de VS zit in de lift, zo luidt de conclusie van het 'Internet Crime Complaint Center' (IC3). De afdeling van de FBI die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime, ontving afgelopen jaar 791.790 klachten van burgers en organisaties die het slachtoffer waren van cybercriminelen en hackers. De aanvallers veroorzaakten hiermee zo’n 4,2 miljard dollar aan financiële schade.

Lees meer »