Een spoor van vernieling door het internationale bedrijfsleven

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 om 15:00

Gehackte olieleidingen, honderden getroffen bedrijven en miljoenen aan schade. Hackers trekken dankzij ransomware een spoor van vernieling door het internationale bedrijfsleven. En dat gaat er professioneel aan toe, kwam Nieuwsuur achter.

NOS Nieuwsuur mocht meeluisteren met een stukje onderhandeling tussen een Nederlands beveiligingsbedrijf en criminele hackers. De online criminelen zijn dermate professioneel dat de onderhandelaars werken in ploegendiensten. Ze lijken zelfs scripts te gebruiken tijdens de onderhandeling - alsof je met een klantenservice belt.

In de video hieronder neemt Nieuwsuur je mee door de ransomware kill chain, oftewel: de zeven verschillende criminele groepen die zich bezighouden met een ransomware-aanval. Nieuwsuur heeft je een inkijkje in hun wereld. Bekijk de video hieronder:

Bron: nos.nl/nieuwsuur |Roel van Niekerk en Jikke Westerink

Meer info over cybercrime of ransomware

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Ransomware gerelateerde berichten

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »

Verkenningsonderzoek naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Lees meer »