Een spoor van vernieling door het internationale bedrijfsleven

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 om 15:00

Gehackte olieleidingen, honderden getroffen bedrijven en miljoenen aan schade. Hackers trekken dankzij ransomware een spoor van vernieling door het internationale bedrijfsleven. En dat gaat er professioneel aan toe, kwam Nieuwsuur achter.

NOS Nieuwsuur mocht meeluisteren met een stukje onderhandeling tussen een Nederlands beveiligingsbedrijf en criminele hackers. De online criminelen zijn dermate professioneel dat de onderhandelaars werken in ploegendiensten. Ze lijken zelfs scripts te gebruiken tijdens de onderhandeling - alsof je met een klantenservice belt.

In de video hieronder neemt Nieuwsuur je mee door de ransomware kill chain, oftewel: de zeven verschillende criminele groepen die zich bezighouden met een ransomware-aanval. Nieuwsuur heeft je een inkijkje in hun wereld. Bekijk de video hieronder:

Bron: nos.nl/nieuwsuur |Roel van Niekerk en Jikke Westerink

Meer info over cybercrime of ransomware

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Aanvallen via LinkedIn profielen op Europese defensiebedrijven

Nepprofielen op LinkedIn zijn gebruikt om Europese defensie- en lucht- en ruimtevaartbedrijven aan te vallen, zo stelt antivirusbedrijf ESET, dat samen met twee getroffen bedrijven een onderzoek uitvoerde. De aanvallers maakten LinkedIn-profielen aan waarmee ze zich voordeden als HR-managers van Collins Aerospace en General Dynamics, twee Amerikaanse bedrijven die defensie- en luchtvaartproducten leveren.

Lees meer »

Spoofen en afluisteren e-mail Nederlandse overheden?

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse overheden heeft de e-mailbeveiliging nog altijd niet goed op orde en heeft daarmee de derde streef beeld afspraak die eind 2019 afliep niet gehaald. E-mail van ongeveer de helft van de 548 onderzochte overheidsdomeinen is kwetsbaar voor spoofing en/of afluisteren.

Lees meer »

Politie betrekt Tweakers bij opsporing

Onder de naam ‘Blueweb’ start de politie vanaf 8 juni 2020 een samenwerking met het grootste technologieplatform van Nederland: Tweakers. ‘We vragen communityleden van technologieplatform Tweakers mee te denken in cybercrime-onderzoeken. Daarmee willen we misdrijven proberen op te lossen,’ zegt Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de politie.

Lees meer »

Cybercriminelen stelen ruim 4 miljoen euro van ouderen

In een omvangrijk onderzoek naar cybercriminaliteit met meer dan 200 aangiften door – veelal oudere – slachtoffers en diefstal van ruim vier miljoen euro, zijn de afgelopen weken vijf personen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. De verdachten zitten in voorarrest en zullen zich naar verwachting eind van dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden.

Lees meer »

Ransomware gerelateerde berichten