Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020

Gepubliceerd op 4 augustus 2021 om 07:00
Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020

De European Union Agency For Cybersecurity (ENISA) waarschuwt voor fors meer zogeheten supplychainaanvallen in 2021. Dit type aanval raakt via één grote softwareleverancier alle aangesloten bedrijven, wat grote impact kan hebben. ENISA voorziet dat de hacks geavanceerder worden en geeft tips om dit type aanval tegen te gaan.

Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht

ENISA schrijft in zijn waarschuwingsrapport 'Threat Landschape for Supply Chain Attacks' dat het in 2021 vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020. Bij 66% van die aanvallen is de hack gericht op de code van de leverancier.

Door die code te besmetten met malware en te hopen dat aangesloten bedrijven de geïnfecteerde software via een update installeren, kan de aanvaller bij de computers van een groot aantal verschillende organisaties. Volgens ENISA is malware in 62% van de 24 onderzochte aanvallen gebruikt.

Advanced Persistence Threats

De helft van de supplychainaanvallen wordt volgens ENISA uitgevoerd via zogeheten Advanced Persistence Threats (APT). Een APT is een zeer geavanceerde hack, waarbij hackers lang de tijd (kunnen) nemen en verschillende onzichtbare hackingsmogelijkheden gebruiken. Securitybedrijven als Kaspersky noemen een APT een type aanval waar veel moeite in zit en daarom doorgaans gericht is op grote bedrijven of overheidsinstanties.

Een APT heeft als doel om het hele systeem van het slachtoffer te infecteren. ENISA schrijft in zijn rapport dat 66% van de gehackte supplychainleveranciers niet kon vertellen hóe zij gehackt zijn. Dat laat zien dat cybersecurity nog veel stappen kan en moet zetten. Ook omdat volgens ENISA in 58% van de onderzochte hacks gevoelige informatie als intellectueel eigendom en klantgegevens is buitgemaakt. ENISA onderzocht onder andere de hack van SolarWinds en Kaseya.

Lees meer over de SolarWinds hack

Lees meer over de Kaseya hack

Goedbedoeld adviezen bijzonder complex

In het rapport geeft ENISA veel tips om supplychainaanvallen tegen te gaan. Goedbedoeld, maar veel adviezen zijn bijzonder complex uit te voeren, concludeert The Register.

Zo raadt ENISA organisaties aan om code of software van derden niet te gebruiken voordat de code of software gevalideerd is. Op die manier voorkomt een organisatie dat mogelijke gehackte code of software schade kan aanrichten. Het valideren van alle externe software en bijbehorende updates is echter enorm tijdrovend, duur en arbeidsintensief en daarom bijna niet te doen. Helemaal niet als - zoals in het geval van SolarWinds - de besmette code verpakt is in een 'signed' (veilig bevonden) .dll-bestand van de maker.

ENISA Threat Landscape For Supply Chain Attacks
PDF – 4,8 MB 318 downloads

Lees meer over de SolarWinds hack of de Kaseya hack

Bron: theregister.com, enisa.europa.eu, agconnect.nl

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

"De vraag is wanneer jij aan de beurt bent"

Datingfraude, mysterieuze malware, covid-19 vaccins op darkweb, helpdeskfraude, fake webshops, gehackte social-media accounts en meer, de lijst wordt oneindig. Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Het is een industrie op zichzelf en de vraag is wanneer jij aan de beurt bent. Steeds vaker zijn computercriminelen op zoek naar persoonsgegevens, wachtwoorden en natuurlijk het liefst ook nog je pincode. Kun je jezelf eigenlijk nog wel afdoende beschermen en hoe groot is de kans dat een van die vele accounts van jou ook een keer wordt gehackt? Het is te hopen dat het je nooit zal overkomen.

Lees meer »

De strijd tegen online stalking

Het bespioneren van mensen is vandaag de dag veel te makkelijk geworden. Iedereen kan 'stalkerware-apps' downloaden, die er bijvoorbeeld uit kunnen zien als software voor ouderlijk toezicht of antidiefstal-oplossingen voor smartphones. Deze classificatie helpt de ontwikkelaars om juridische problemen te voorkomen; het echte doel van de software is om een grote hoeveelheid gevoelige informatie van apparaten te verzamelen zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 11-2021

Wetenschapsfinancier NWO raakte via e-mail besmet met ransomware, Utrechts Archief deels offline als gevolg van ransomware aanval en tijdens Darkweb onderzoek ontdekken we een lijst met maar liefst 1714 slachtoffers van ransomware. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 150 (week 11-2021)

Als je wereld instort door sextortion, bevindingen wetenschappelijk onderzoek 'Catfishing en dating fraude' en Breda ontwikkelt Cybercrime Challenge voor inwoners. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 150. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »