Aantal brute-force aanvallen gericht op RDP in Nederland meer dan verdubbeld

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 07:00

Cybersecurity bedrijf ESET heeft haar eerste Threat Report van 2021 gepubliceerd. Het Threat Report, dat het huidige dreigingslandschap in kaart brengt op basis van belangrijke statistieken van detectiesystemen en opmerkelijke voorbeelden van cybersecurity-onderzoek, kijkt naar het eerste trimester van 2021 en toont ook Nederlandse statistieken en trends.

Hoog rendement op investeringen

In de eerste vier maanden van dit jaar was de pandemie wereldwijd nog steeds het belangrijkste nieuwsonderwerp, maar het werd aanzienlijk minder zichtbaar in het dreigingslandschap. “Desondanks blijven we zorgwekkende voorbeelden zien van cybercriminelen die gretig misbruik maken van actuele kwetsbaarheden en configuratie fouten, met als doel een hoog rendement op investeringen", zegt Roman Kováč.

We zien bijvoorbeeld dat er vaker en verschillende aanvallen plaatsvinden gericht op remote desktop protocol (RDP). Zo zagen we in Nederland gedurende tussen januari en april 2021 meer dan een verdubbeling (119%) in het aantal brute-force aanvallen gericht op RDP. Daarmee blijft RDP het nummer één doelwit van dit type aanvallen. Daarnaast zien we dat er in Nederland een verschuiving plaatsvindt, waarbij vaker misbruik wordt gemaakt van de BlueKeep kwetsbaarheid gericht op RDP (33%), terwijl misbruik van de kwetsbaarheid EternalBlue de afgelopen maanden 45% minder vaak plaatsvindt.

Wereldwijd zien we een verhoogd aantal cryptocurrency bedreigingen, een sterke stijging van Android banking malware detecties, en een groei in het aantal e-maildreigingen. Ook in Nederland zien wij een forse stijging in de aanwezigheid van Android dreigingen tussen januari en april van meer dan 150%. Trojan downloader agents hebben altijd al een grote rol hebben gespeeld, maar in Nederland blijft voor wat betreft e-maildreigingen vooral VBA/TrojanDownloader.Agent, de variant die alleen wordt aangetroffen in Office-documenten, groot.

Misbruik kwetsbaarheden Microsoft Exchange Server

De belangrijkste onderzoeksbijdrage in de nieuwste uitgave van het Threat Report is de ontdekking dat meerdere APT-groepen (advanced persistent threat) misbruik maken van de verschillende kwetsbaarheden die Microsoft Exchange Server afgelopen periode troffen. Daarnaast omvatten de exclusieve updates onder andere nieuwe bevindingen over de Lazarus- en Turla APT-groepen.

Het T1 2021 Threat Report geeft ook een overzicht van de belangrijkste bevindingen van onderzoekers. Naast vele andere bevindingen, waaronder een lopende reeks onderzoeken naar banking trojans in Latijns-Amerika, ontdekten onderzoekers:

  • De Kobalos-malware, die supercomputers en andere high-profile doelwitten aanvalt;
  • Operation Spalax, gericht op Colombiaanse overheidsinstanties en particuliere entiteiten;
  • Een zeer gerichte supply-chain aanval die zich richtte op online gaming in Azië;
  • En een nieuwe Lazarus backdoor die werd gebruikt om een logistieke organisatie in Zuid-Afrika aan te vallen.

Als afsluiting geeft het rapport ook een overzicht van de presentaties die onderzoekers in T1 hebben gedaan, worden aankomende presentaties aangekondigd en geeft het Threat Report T1 2021 een overzicht van deelname aan de MITRE ATT&CK® Evaluations waarbij APT-groepen Carbanak en FIN7 na werden gebootst.

ESET Threat Report T 1 2021
PDF – 4,6 MB 273 downloads

Bron: eset.com

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime  gerelateerde berichten

De gaming-industrie behoort tot een van de zwaarst getroffen sectoren als het gaat om cyberaanvallen

Of het nu gaat om diamanten graven in een virtuele zandbak of de rol van een held spelen in een 'massively multiplayer online role-playing game' (MMORPG), of het zoeken naar de perfecte plek om een ​​hinderlaag op te zetten in een 'first-person shooter (FPS)', gamen is voor velen aan het eind van de dag een beetje stoom afblazen. Of misschien midden op de dag wanneer er een lege ruimte in de agenda is, nu we allemaal vanuit huis werken. Vertel het maar niet aan mijn baas. ;-)

Lees meer »

Bij 80% van de Nederlandse bedrijven staan digitale deuren open voor hackers

88% van de Nederlandse IT-verantwoordelijken zegt de beveiliging van de eigen organisatie onder controle te hebben. 70% denkt prima zelfstandig weerstand te kunnen bieden aan cybercrime. Toch installeert 80% niet alle patches en updates. Nog niet de helft neemt specifieke maatregelen om de eigen kwetsbaarheid te verkleinen. Onderzoek van Solvinity laat een forse kloof zien tussen de perceptie en de realiteit van de eigen digitale veiligheid.

Lees meer »

Cyberaanval op procesautomatisering hoe kun je dit voorkomen?

Cyberaanvallen speelden zich in het verleden vooral af in IT-omgevingen. De laatste tijd groeit ook het aantal dreigingen voor het OT-domein (operational technology) malware en bewuste aanvallen die gericht zijn op de besturingssystemen of de procesautomatisering van producerende bedrijven. Hoe kun je je hiertegen beschermen?

Lees meer »

Als je dacht dat…

Op het Darkweb kun je verschillende handleidingen vinden over hoe je cybercriminaliteit moet plegen. Eindeloze lijsten met aanmeldingen, wachtwoorden, account nummers en zelfs telefonische ondersteuningslijnen voor slachtoffers om te bellen, dit alles kan eenvoudig online worden gekocht. Men moet echter niet denken dat het Darkweb anoniem is. De FBI en politiediensten gebruikt al geruime tijd beproefde methoden  om criminelen te vangen, vooral onervaren nieuwelingen.

Lees meer »