Hack op netwerk van Belgisch ministerie na twee jaar ontdekt

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 15:00

De zaak kwam aan het licht door de Hafnium-affaire, waarbij (Chinese) hackers computers binnendrongen via veiligheidslekken in Microsoft Exchange. “Omdat ze zo professioneel te werk gaan, wordt al snel gekeken naar grote mogendheden en wordt ook naar China verwezen. Maar dat kan op dit moment niet bevestigd worden", aldus VTM-journalist Julie Colpaert.

Statelijke actor

De complexiteit van de hacking maakt het moeilijk om te bepalen wat de indringers precies te zien kregen, maar het staat vast dat ze toegang hadden tot praktisch alle communicatie en interne data van Binnenlandse Zaken. “Er zouden geen privégegevens van burgers gestolen zijn. De hackers zouden vooral interne e-mailcommunicatie hebben kunnen inkijken, maar geen geclassificeerde documenten waaronder staatsgeheimen.”

De bedoeling van de inbraak was om te spioneren bij de overheidsdienst, die een centrale schakel is in de besturing en beveiliging van België. Alle politiediensten en hun databanken vallen eronder, net als de organisatie van verkiezingen, crisisbeheer, vreemdelingenzaken, de uitreiking van identiteitskaarten, enzovoort.

Binnenlandse Zaken

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken bevestigt dat ze het slachtoffer geworden is van een complexe cyberaanval. Volgens Binnenlandse Zaken stelde het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) in maart 2021 sporen van verdachte handelingen vast op het netwerk van Binnenlandse Zaken. Het CCB kwam de hacking op het spoor in de nasleep van de beveiligingsproblemen met het Microsoft Exchange-mailprogramma. Ook Binnenlandse Zaken maakte gebruik van het programma. Volgens de overheidsdienst werden toen de ‘achterpoortjes’ op het netwerk verwijderd en updates tijdig uitgevoerd. Maar bij de verdere monitoring zouden vervolgens “subtiele aanwijzingen van verdachte handelingen” op het netwerk aan het licht gekomen zijn.

Hackers in systeem sinds 2019

Na een grondige analyse bleek dat een aanvaller het netwerk al kon binnendringen in april 2019. “Beide diensten brachten de officiële instanties meteen op de hoogte en namen onmiddellijk actie om sporen van de aanvaller te verwijderen en de veiligheid te herstellen”, zegt Binnenlandse Zaken.

“Zoals het Nationaal Cybernoodplan voorschrijft, werden het Nationaal Crisiscentrum, de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Federale Politie, het Federaal Parket, de Staatsveiligheid, de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid en de FOD Buitenlandse Zaken onmiddellijk op de hoogte gebracht”, bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Complexe, geavanceerde en doelbewuste

Volgens de overheidsdienst is de situatie momenteel onder controle. Het netwerk zou opgeruimd zijn en de veiligheid hersteld. Het zou om een “complexe, geavanceerde en doelbewuste” aanval gegaan zijn. “De doelbewustheid en het verborgen karakter van de actor doen spionage vermoeden”, zegt Binnenlandse Zaken.

Het gerechtelijk onderzoek is nog gaande. Om die reden kan Binnenlandse Zaken geen extra details bekendmaken, zegt de overheidsdienst.

Miguel De Bruycker, de baas van het CCB, zegt aan VRT Nieuws dat er geen gevoelige gegevens zijn gestolen. “Uit onze eerste analyse konden we vaststellen dat er geen geclassificeerde informatie is gestolen”, klinkt het. Hij wil niet bevestigen of de Chinezen achter de hacking zitten.

Tsunami aan cyberaanvallen

“Het Center for Cybersecurity Belgium (CCB) waarschuwde in maart voor een tsunami aan cyberaanvallen en deze vrees blijkt gegrond”, zo reageert Arnout Van de Meulebroucke van cybersecuritybedrijf Phished. “Het CCB sprak toen over duizenden geïmpacteerde organisaties, maar ik ben ervan overtuigd dat het in feite om tienduizenden bedrijven gaat in België. Nu de overheid de hack heeft toegegeven, vermoed ik dat meer Belgische organisaties de komende dagen een data breach door hackersgroep Hafnium zullen bekendmaken. Voor wie dacht dat de DDOS-aanval op Belnet om ‘hacking’ ging, dat was slechts een voorproefje, nu hebben we met het echte werk te maken.”

Microsoft Exchange gerelateerde berichten

Bron: vtm.be, hln.be

Meer info over Cybercrime

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Recordhoogte aanvallen op thuiswerksystemen: serieuze bedreiging voor het MKB

Tussen januari 2020 en juni 2021 waren er wereldwijd meer dan 71 miljard aanvallen gericht op RDP-(remote desktop protocol) systemen. Dat blijkt uit het nieuwste ESET-onderzoek ‘RANSOMWARE: A look at the criminal art of malicious code, pressure, and manipulation’. De meeste detecties per dag werden gezien in de eerste helft van 2021. Omdat RDP-aanvallen plaatsvinden door middel van een ‘normale’ inlogpoging worden veel aanvallen niet gedetecteerd. Dit maakt het aannemelijk dat het daadwerkelijke probleem nog veel groter is. Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, noemt de dreiging serieus en meent dat actie ondernemen de enige weg vooruit is.

Lees meer »

"Een burn-out is een groot probleem binnen incidentrespons-teams"

VMware heeft tijdens Black Hat USA 2021 zijn zevende, jaarlijkse Global Incident Response Threat Report gepresenteerd. Dit rapport analyseert hoe aanvallers de realiteit manipuleren en zo het moderne dreigingslandschap veranderen. Het rapport constateerde een drastische toename van destructieve aanvallen, waarbij aanvallers geavanceerde technieken gebruiken om meer gerichte, geavanceerde aanvallen uit te voeren die de digitale realiteit vervormen – via business communications compromise (BCC) of door manipulatie van tijd.

Lees meer »

Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020

De European Union Agency For Cybersecurity (ENISA) waarschuwt voor fors meer zogeheten supplychainaanvallen in 2021. Dit type aanval raakt via één grote softwareleverancier alle aangesloten bedrijven, wat grote impact kan hebben. ENISA voorziet dat de hacks geavanceerder worden en geeft tips om dit type aanval tegen te gaan.

Lees meer »