Cybercrime complexe onderzoeken met 95 procent gegroeid

Gepubliceerd op 13 mei 2021 om 15:00

Afgelopen jaar zat cybercriminaliteit in de lift. Dat heeft ervoor gezorgd dat de politie meer verdachten van WhatsApp-fraude, identiteitsfraude en andere vormen van cybercrime heeft gearresteerd. Tegelijkertijd werden er minder verdachten veroordeeld voor online gerelateerde misdrijven.

Criminaliteitsbeeld

Het totaal aantal geregistreerde delicten bij de politie daalde afgelopen jaar nauwelijks. De coronapandemie en de getroffen maatregelen door het kabinet hebben echter wel invloed gehad op het criminaliteitsbeeld. Zo vreemd is dat niet: veel mensen moesten noodgedwongen thuis blijven of thuis werken. Bovendien moesten horecazaken en ‘niet-essentiële winkels’ hun deuren verplicht sluiten.

Dat heeft ervoor gezorgd dat traditionele vormen van criminaliteit flink zijn afgenomen. Het aantal woninginbraken daalde vorig jaar met 22 procent, winkeldiefstal met 14 procent en zakkenrollerij zelfs met 44 procent. Verder daalde het aantal meldingen van openlijke geweldpleging (minus 14 procent) en mishandelingen (minus 7 procent).

Tegelijkertijd, zo constateert het OM, is er een ‘opvallende groei’ zichtbaar bij online criminaliteit. Het aantal geregistreerde gevallen van fraude met online handel en identiteitsfraude steeg met meer dan 30 procent in één jaar. WhatsApp-fraude verviervoudigde het afgelopen jaar. Fenomenen als phishing en spoofing kostten de samenleving meer dan 40 miljoen euro. Ook andere vormen van cybercriminaliteit als hacken, DDoS-aanvallen en ransomware-aanvallen, stegen volgens het OM in een jaar tijd met 137 procent.

Fenomeen onderzoeken

Tevens stelt het OM vast dat het aantal fenomeen onderzoeken met maar liefst 95 procent groeide afgelopen jaar. Fenomeen onderzoeken zijn complexe onderzoeken die uitgevoerd worden door de cybercrimeteams van de politie en die gericht zijn op de bestrijding van cybercriminelen en een specifieke, geavanceerde technologische methode om online misdrijven te plegen. Denk aan de bestrijding van ransomware of helpdesk fraude. Het aantal onderzoeken naar cybercrime gerelateerde zaken verviervoudigde in 2019, in 2020 steeg het aantal onderzoeken met 41 procent.

Registraties

In totaal registreerde het OM afgelopen jaar 184.900 strafzaken. Ondanks dit hoge aantal daalde het aantal aanhoudingen vorig jaar met 9 procent. Dat komt volgens het OM enerzijds door de afname van traditionele delicten. Anderzijds komen er bij cybercrime doorgaans minder verdachten in beeld en maakt één verdachte vaak meerdere slachtoffers.

Het aantal nieuw ingeschreven verdachten van cyber delicten nam in een jaar toe van 390 naar 480, een toename van bijna een kwart (23 procent). Verder steeg het aantal verdachten van fraude met betaalproducten van 450 naar 680, een toename van 48 procent. Het aantal verdachten van fraude met online handel met 16 procent: van 285 naar 330. Ten slotte nam het aantal verdachten van identiteitsfraude toe met 20 procent (van 120 naar 140).

Rechtbank

In 2019 legde de rechter in vijftig gevallen een gevangenisstraf op aan cybercriminelen. Afgelopen jaar daalde dat aantal met de helft naar vijfentwintig. In bijna de helft van deze gevallen (44 procent) ging het om celstraffen van één jaar of korter. Acht keer bepaalde de rechtbank dat de verdachte twee tot vijf jaar de cel in moest voor zijn daden.

Toename aantal aangiftes cybercrime

Begin dit jaar zei het Openbaar Ministerie dat ze zich zorgen maakte over de toename van het aantal aangiftes van cybercrime. Uit eigen onderzoek bleek dat twee derde van de Nederlanders afgelopen jaar in aanraking is geweest met een of andere vorm van cybercriminaliteit.

Gerrit van den Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, noemde cybercriminaliteit in maart ‘het delict van de toekomst’. “Het wordt steeds groter en is veelkoppig: van digitale babbeltrucs tot ingewikkelde ransomware en DDoS aanvallen.” ‘Een stevige maatschappelijk aanpak’ is volgens Van den Burg nodig om het tij te keren. Het vergroten van de weerbaarheid van burgers en intensivering van de opsporing en vervolging van cybercriminelen is daarbij noodzakelijk.

Cyber Security Raad

Begin april kwam de Cyber Security Raad (CSR) met het voorstel om tussen nu en 2024 833 miljoen euro te investeren in cybersecurity. Dat bedrag dient boven op de huidige investeringen te komen. “Nederland raakt dus mogelijk op achterstand wanneer er geen versnelling wordt ingezet door de komende regering”, aldus de Raad. De politie staat achter deze conclusie en pleitte onlangs voor een ‘forse financiële injectie’ van 300 miljoen euro om vorm te geven aan de ‘digitale transformatie’ bij de politie.

OM Jaarbericht 2020
PDF – 3,8 MB 186 downloads

Bron: om.nl, vpngids.nl

Meer info over cybercrime lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Cyberaanval op digitaal archief scholen Groningen en Haren

Het digitale archief van het Montessori Lyceum Groningen, Montessori Vaklyceum en het Harens Lyceum getroffen is getroffen door een computervirus. De bestanden uit het archief van de scholen zijn daardoor onherstelbaar beschadigd. Dit blijkt vandaag uit intern onderzoek naar de gebeurtenis. Het online onderwijs op de scholen en de schoolexamens gaan onverminderd door.

Lees meer »

Nederland nummer 7 van landen met meeste corona scam websites in de wereld

Wereldwijd proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Zij registreren op grote schaal allerlei domeinnamen met corona-gerelateerde termen. Deze sites verspreiden leugens, malware en faciliteren cybercriminaliteit en oplichting. Nederland staat in de top 10 van landen waar de meeste geregistreerde, corona-gerelateerde malafide domeinnamen vandaan komen. In totaal gaat het om ruim 1.400 domeinnamen.

Lees meer »

‘Digiweerbaarheid’ als vast onderdeel van een goede bedrijfsstrategie

Het aantal incidenten neemt nog altijd exponentieel toe en de kranten staan er dagelijks vol mee: cybercrime. De jaarlijkse schade voor de Nederlandse economie wordt geschat op ruim 10 miljard euro per jaar en dit zal de komende jaren verder toenemen. Wij Nederlanders lopen vanwege onze verregaande digitalisering zelfs het grootste risico op cybercrime van Europa, zo blijkt uit onderzoek van Specops Software. Geen reden tot paniek, maar wél een reden voor ondernemend Nederland om voorbereid te zijn.

Lees meer »

Vermoedelijke cyberaanval legt netwerk MSC plat

In een statement verklaart MSC dat een netwerk in een van de datacenters in Genève is uitgevallen, waardoor ‘de beschikbaarheid van sommige digitale tools heeft beïnvloed’. Wat de precieze oorzaak is van de problemen is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Het concern sluit echter niet uit dat het gaat om een malware-aanval.

Lees meer »

Verlenging van de 'intelligente lockdown': Advies thuiswerken

Met een verlenging van de lockdown zullen we nog even thuis moeten werken, het thuiswerken is alweer een paar weken de ‘normaalste’ gang van zaken in veel huishoudens. Voor de meeste zelfstandigen of werknemers was het even wennen in het begin, voor sommigen is het een luxe, voor anderen een nachtmerrie. Thuiswerken vergt aanpassingsvermogen van iedereen in het huishouden. Het normale ritme is aangepast en het dagelijkse leven ziet er anders uit.

Lees meer »

«   »