Geruchten WhatsApp, hoe zit dat nu?

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 11:24
WhatsApp

WhatsApp gebruikers, dit moet je weten. De app is na 15 mei 2021 nauwelijks meer te gebruiken als je de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet hebt geaccepteerd. Nieuwe berichten lezen of versturen is dan niet langer mogelijk: het beleid voor inactieve accounts treedt vanaf die datum in werking.

Beleid voor inactieve accounts

Het beleid voor inactieve accounts houdt in dat je account niet direct wordt verwijderd, maar wel dat de functionaliteit ernstig wordt beperkt. Een berichtendienst waarmee je geen berichten kunt versturen of ontvangen is immers niet zo praktisch.

WhatsApp zegt er zelf het volgende over: ''Je kunt niet volledig gebruikmaken van WhatsApp totdat je de updates aanvaardt. Voor een korte periode kun je nog wel oproepen en meldingen ontvangen, maar je kunt geen berichten lezen of verzenden via de app.''

Dat je account niet meteen wordt verwijderd, betekent niet dat je account - en dus je data - eindeloos bewaard blijft.

Volgens het beleid voor inactieve accounts wordt je account na 120 dagen namelijk alsnog verwijderd, en wel om de volgende reden: ''Uit beveiligingsoverwegingen, om gegevensbehoud te beperken en de privacy van onze gebruikers te waarborgen, worden WhatsApp-accounts na 120 dagen inactiviteit verwijderd. Inactiviteit wil zeggen dat een gebruiker geen verbinding heeft gehad met WhatsApp.''

Er ontstond de nodige ophef over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp: gebruikers worden namelijk verplicht om WhatsApp toestemming te geven om bepaalde data te delen met moederbedrijf Facebook.

Deze voorwaarden hebben volgens WhatsApp vooral betrekking op zakelijke communicatie en zouden de nieuwe voorwaarden WhatsApp ''toegankelijker maken voor shopping, betalingen en om gebruikt te worden door de klantenservice van bedrijven'', aldus Tweakers. Dan moet je onder meer denken aan hoe WhatsApp bepaalde transactiegegevens opslaat en ter beschikking stelt aan betaaldiensten, zoals Facebook Pay.

Invloed op Europese gebruikers

De ingangsdatum was eigenlijk gepland om 8 februari, maar is na grote kritiek van gebruikers enkele maanden vooruitgeschoven. Overigens hebben deze wijzigingen inhoudelijk geen invloed op Europese gebruikers: door Europese regelgeving is het Facebook sowieso niet toegestaan om data van Europese WhatsApp-gebruikers te gebruiken, zo valt na te lezen op Tweakers.

De invloed is echter wel functioneel, omdat de app simpelweg onbruikbaar wordt als je geen toestemming geeft.

Grote kans dat je dat al hebt gedaan. De oorspronkelijke ingangsdatum was zoals gezegd 8 februari, en Nederlandse gebruikers kregen begin januari al een pop-up met het verzoek om de voorwaarden te accepteren.

Heb je destijds echter gekozen voor de optie Niet nu, of heb je de app afgesloten zonder überhaupt iets te kiezen en verscheen de pop-up vervolgens niet meer? Dan is er eigenlijk geen helder antwoord op de vraag hoe je dat alsnog kunt doen: WhatsApp biedt in de instellingen geen optie om de gebruiksvoorwaarden alsnog handmatig te accepteren.

Deadline 15 mei 2021

Nu de deadline van 15 mei 2021 meer en meer in zicht komt, ligt het voor de hand te veronderstellen dat WhatsApp gebruikers nogmaals gaat verzoeken om de nieuwe voorwaarden te accepteren indien dit in een eerder stadium nog niet is gebeurd.

Techblog Technadu heeft een vrij uitgebreid achtergrondartikel geschreven over deze kwestie. Waar het in beginsel op neerkomt is dat gebruikers die de voorwaarden al hebben geaccepteerd niets meer hoeven te doen. Gebruikers die nog geen keuze hebben doorgegeven, hoeven echter ook niks te doen.

Het blog spreekt de verwachting uit dat WhatsApp de gebruikers die nog onder de oude voorwaarden van WhatsApp gebruikmaken vanzelf met een verzoek benadert om de nieuwe voorwaarden te accepteren. En gaan de wijzigingen op 15 mei 2021 dan definitief in en heb je de nieuwe voorwaarden nog niet geaccepteerd? Dan wordt het waarschijnlijk snel genoeg duidelijk als je de app probeert te openen: zonder ze te accepteren kom je niet verder.

Signal: goed alternatief voor WhatsApp?

WhatsApp is razend populair. De app is wel van Facebook, niet iedereen vindt dat een prettig idee. Berichten-app 'Signal' is een privacyvriendelijk alternatief.

Akkoord of einde WhatsApp

In januari kregen WhatsApp-gebruikers plots een keuze: ga voor 8 februari akkoord met onze nieuwe voorwaarden of de app zal stoppen met werken. Gelukkig zijn de aanpassingen voor Europese gebruikers summier, blijkt uit een eerste analyse.

Dat neemt niet weg dat WhatsApp een bedrijf van Facebook is en dat onduidelijk blijft welke WhatsApp-gegevens Facebook precies gebruikt voor reclame. 

Als privacy je lief is, stap je over naar een alternatieve berichten-app . In een eerdere vergelijking van alternatieven voor WhatsApp had Signal al onze voorkeur omdat de app geen commerciële basis heeft (de ontwikkelaar leeft van donaties) en omdat de broncode openbaar is. Voor andere programmeurs is dus transparant hoe de software werkt.

Installatie Signal

Tijdens de installatie van de app stuurt Signal een smsje naar je telefoon. Zo koppelt de dienst jouw telefoon en naam aan elkaar. Hierna vraagt de app toegang tot je adresboek op je telefoon om te kijken wie van je vrienden ook Signal gebruikt.

Die personen verschijnen in je Signal-contactenlijst. Klik op een naam om te kletsen en foto's of video's te sturen. Je kunt ook met meerdere personen tegelijk chatten in een groepsgesprek. Er is nauwelijks verschil met WhatsApp.

Signal stelt tijdens de installatie voor een pincode in te stellen. Signal gebruikt deze pincode als een sleutel voor bepaalde informatie in de app. Daarmee kan Signal die informatie op zijn servers back-uppen. Denk aan je contactenlijst, je profiel, je app-instellingen en je lijst geblokkeerde contacten.

Je berichten worden niet geback-upt. Die zijn echt alleen op je eigen telefoon beschikbaar. Signal weet je code niet en kan niet zien welke gegevens je bij het bedrijf in bewaring geeft.

Je kunt het instellen van een code afwijzen. Dat kan eventueel ook achteraf via Instellingen > Privacy.  In hetzelfde menu vind je ook de optie om niet steeds gevraagd te worden om je pincode of het instellen ervan.     

Tips

  • Tikkie is een populaire app om direct (na bijvoorbeeld een avondje uit) via WhatsApp met vrienden af te rekenen. Een Tikkie-betaalverzoek versturen kan ook met Signal. Kies niet ‘Deel via Whatsapp’ maar druk op het omhoog wijzende pijltje en kies daarna Signal.
  • Een handige feature is dat je met Signal berichten kunt versturen die binnen een bepaalde tijd vanzelf verdwijnen. Binnen elk gesprek kun je via het stopwatch-icoon de houdbaarheidstijd instellen. Even opletten: alleen de berichten in de Signal-app van de verzender verdwijnen. Bij de ontvanger blijven de gesprekken gewoon zichtbaar.
  • WhatsApp en Signal hebben vergelijkbare geavanceerde communicatiemogelijkheden. Je kunt berichten inspreken als een soort voicemailbericht en daarna verzenden. Je kunt ook een stukje video opnemen met de selfie-camera. Live bellen en videobellen kan ook: druk op het telefoonsymbool. 
  • Wil je langere lappen tekst versturen dan kun je het beste ook de desktopversie van Signal op je Windows- of Mac-computer zetten. Je koppelt deze eenmalig aan je telefoon (en je Signal-ID) door het scannen van een QR-code.
  • Een belangrijke tip tot slot: Vergeet niet je vrienden te vragen Signal ook eens te proberen! Dit kan automatisch in de app via een e-mail of sms. Dan verschijnen ze in de contactenlijst van Signal en kun je onbespied door Facebook met elkaar communiceren. 

Hoe installeren op telefoon of computer

Signal op een Android-telefoon installeren

  • Download de app Signal Private Messenger in de Google Play Store (Android 4.0 en hoger)
  • Er wordt gevraagd: ‘Signal heeft toegang nodig tot je contacten en media om je met je vrienden te laten verbinden, elkaar berichten te sturen en beveiligde oproepen te maken’ > Doorgaan
  • Signal toegang geven tot je contacten > Toestaan
  • Signal toegang geven tot foto’s, media en bestanden op je apparaat > Toestaan
  • Signal toestaan om telefoongesprekken te starten en te beheren > Toestaan
  • Voer je telefoonnummer in
  • Je hebt een verificatie-code ontvangen in een sms, voer deze in
  • Vul je naam in en tik op 'klaar'

Signal op een iPhone installeren

  • Download de app Signal – Private Messenger in de App Store (iOS-versie 9 en hoger)
  • Voer je telefoonnummer in
  • Je ontvangt via een sms een verificatiecode, vul die in
  • ‘Signal wil je berichten sturen. Berichten kunnen bestaan uit meldingen, geluiden en symboolbadges. Dit kun je instellen in Instellingen.’ > Sta toe
  • Vul je profielnaam in en voeg optioneel een profielfoto toe
  • Indien je een profielfoto uit je bibliotheek wilt toevoegen vraagt hij ‘Signal wil toegang tot je foto’s. Signal will let you choose which photos from your library to send.’ > Ok
  • Opslaan
  • Nu kun je je eerste gesprek beginnen. Als je dit doet, wordt er gevraagd: ‘Signal wil toegang tot je contacten. Signal uses your contacts to find users you know. We do not store your contacts on the server.’ > Ok

Signal op een Windows-pc installeren

  • Ga naar https://signal.org 
  • Klik op 'Desktop'
  • Klik op 'Signal for Windows' en 'uitvoeren'
  • Je ziet een QR-code op je scherm en de tekst ‘Koppel je telefoon aan Signal Desktop’
  • Klik in je telefoon-app Signal op: Instellingen > Gekoppelde apparaten
  • Klik op 'Nieuw apparaat koppelen'
  • De app vraagt toegang tot je camera, klik op ‘Ok’
  • Richt je smartphone op de QR-code
  • De app vraagt nu ‘Dit apparaat koppelen?’'. Klik op 'Nieuw apparaat koppelen'
  • Vervolgens verschijnt op je laptop ‘Kies de naam van dit apparaat’, type hier een naam en klik op ‘Koppelen van telefoon voltooien’
  • Klaar. Je kunt de app nu gebruiken op je laptop.

Signal op een Apple-computer installeren

  • Ga naar https://signal.org
  • Klik op 'Desktop'
  • Klik op 'Signal for Mac'
  • Open Signal
  • Je ziet een QR-code op je scherm
  • Klik in je telefoon-app Signal op: Instellingen > Gekoppelde apparaten
  • Klik op 'Nieuw apparaat koppelen'
  • Richt je smartphone op de QR-code
  • De app vraagt nu ‘Dit apparaat koppelen?’. Klik op 'Nieuw apparaat koppelen'
  • Klaar. Je kunt de app nu gebruiken op je laptop

Doe je ook mee?

Stap jij ook mee over naar Signal? Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met onderstaande melding (die je kunt downloaden en instellen als profielfoto in WhatsApp) kunnen we samen mensen motiveren om over te stappen op Signal. Zo blijven we samen veilig online!

Signal CCINL
Afbeelding – 424,2 KB 413 downloads

Bron: technadu.com, tweakers.net, whatsapp.com, tikkie.me, consumentenbond.nl, avrotros.nl

Overige blog's

E-sim maakt overnemen mobiel nummer door hackers eenvoudiger

Een e-sim is een elektronische simkaart die al in je telefoon of tablet zit. Het enige wat je hoeft te doen, is een abonnement op de e-sim zetten. Door een e-sim kun je meerdere abonnementen tegelijkertijd op één toestel gebruiken, bijvoorbeeld een zakelijk en privé-abonnement, maar ook een tijdelijke databundel voor gebruik in de VS. De smartphones die in Nederland verkrijgbaar zijn en e-sim ondersteunen, zijn de iPhone XS, XS Max en XR. Bij tablets gaat het om de iPad Pro en iPad Air. Het maakt voor de aanval niet uit welk apparaat het slachtoffer heeft: elke klant van T-Mobile kan een e-sim activeren. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders gebruikmaken van een e-sim. Wanneer andere providers de e-sim gaan aanbieden en op welke manier, is ook nog niet bekend.

Lees meer »

Tor Project op zoek naar nieuwe servers om censuur te omzeilen

Het Tor Project is op zoek naar nieuwe servers om overheidscensuur te omzeilen, aangezien de huidige servers vroeg of laat op een 'blocklist' kunnen belanden. Dagelijks maken zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen, maar ook om websites te bezoeken die in het land van herkomst worden geblokkeerd.

Lees meer »

Malware ontvreemd pincodes voor Sim Swapping

Cybersecurity onderzoekers hebben een nieuwe variant van de 'TrickBot-malware' ontdekt die pincodes probeert te ontvreemden om zo het telefoonnummer van het slachtoffer over te nemen. Een aanval die ook wel 'sim-swapping' wordt genoemd. De malware heeft het vooralsnog alleen op Amerikaanse telecomklanten voorzien.

Lees meer »

Zes aanhoudingen na fraude via Tikkietruc (BetaalAppFraude)

Met de aanhouding van zes verdachten voor het plegen van misdrijven als fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen denkt de politie een groot aantal misdrijven te hebben opgelost. De verdachten, vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats, worden ervan verdacht dat zij 375 mensen hebben opgelicht met de zogenoemde ‘Tikkietruc’ (BetaalAppFraude).

Lees meer »

Opleidingstraject 'Digitale Buurtambassadeurs' Gemeente Breda start 11 september

De Gemeente Breda & Partners starten dan met deze primeur in Nederland. Deze opleiding bestaat uit 4 momenten (4 x 90 min) en heeft als doel de kennis en weerbaarheid verhogen van deze eerste groep 'Digitale Buurtambassadeurs'. De lessen worden gegeven door experts van politie, gemeente en bedrijfsleven. Aan het eind van het opleidingstraject wordt de kennis getoetst en kan men het gewilde certificaat behalen en is men officieel ambassadeur.

Lees meer »