“Dat zal mij niet overkomen”

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 14:00

Internet fraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Het OM wil samen met verschillende betrokken partners iets doen aan de exponentiële groei van cybercriminaliteit. ''Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd'', zegt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Businessmodel minder aantrekkelijk maken

Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Alleen zo kan je de groeiende cybercriminaliteit een halt toeroepen, meent Michiel Zwinkels, hoofdofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Het ligt niet alleen aan de beveiliging van bedrijven. ''Het is een combinatie van verschillende factoren en dat is ook waar de bestrijding zit. Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Dat moet op verschillende manieren. Daar heb je de banken voor nodig, de bedrijven zelf, politie en justitie en in de laatste plaats de eindgebruikers, de werknemers. Het risico helemaal uitsluiten dat lukt niet.''

Ver-van-mijn-bed-show

Mensen moeten bewust zijn van de risico's. ''Wat we zien is dat mensen het zien als een ver-van-mijn-bed-show. “Dat zal mij niet overkomen.” Dat is een gevaarlijke houding, want voor je het weet ben je iemand die er zelf intrapt.'' En dus pleit Zwinkels voor de hoogste prioriteit voor cyberweerbaarheid. ''De toename van cybercriminaliteit groeit exponentieel. Nu al betreft de helft van delicten waarvan aangifte wordt gedaan cybercriminaliteit. En dat aandeel is nog steeds groeiend. Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd.''

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Zo goed als elke grote ontwikkeling in de samenleving, vormt nieuwe kansen voor cybercriminelen om toe te slaan, zo ook de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis heeft thuiswerken op korte tijd een hoge vlucht genomen en zijn we met z'n allen veel meer online. En daarom zijn we kwetsbaarder voor internetfraude. ''Het gaat over alle aspecten. Het feit dat we veel meer online zijn en digitaal met elkaar communiceren. WhatsApp-fraude heeft een enorm hoge vlucht genomen. Niet zo heel lang geleden maakte je niet meteen geld over wanneer je kind dat vroeg via WhatsApp. Die vraag verwachtte je gewoon fysiek. Nu vinden mensen het gebruikelijk om zo'n vraag te krijgen. Zo zijn ze dus kwetsbaarder.''

CEO fraude

Om bijvoorbeeld gebruik te maken van CEO-fraude, moeten cybercriminelen een goed inzicht hebben in de manier van communiceren binnen een bedrijf of de bedrijfscultuur in het algemeen. ''Zo kunnen cybercriminelen e-mails binnen bedrijven manipuleren, waardoor betaalopdrachten worden gegeven aan werknemers. Die maken dan geld over naar de betaalrekening van de crimineel, in plaats van naar de zakelijke rekening.''

Bron: om.nl, bnr.nl

Meer  ‘Cybercrime algemeen’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

7 malafide "gratis" VPN apps in de App store (Apple) en Play Store (Android)

Als je jouw privacy op internet wilt beschermen kan het gebruik van een VPN App een goed idee zijn. Met een VPN App kun je ervoor zorgen dat je redelijk anoniem op internet bent. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat jouw provider doet wat hij belooft en geen privé-informatie bewaart. Helaas is uit onderzoek gebleken dat 7 gratis VPN Apps die in de App Store van Apple en Google Play Store te downloaden zijn helemaal niet goed zijn voor jouw privacy. Wij zetten de zaak op een rij.

Lees meer »

Politie cijfers, meer cybercrime en meer demonstraties

Meer WhatsAppfraude, demonstraties en coronabewust werken. Het coronavirus heeft in het eerste half jaar van 2020 grote invloed gehad op het werk van de politie. ‘Wat er allemaal gebeurde in de maatschappij, zag je direct terug in de cijfers’, zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef.

Lees meer »

"Het vuur in Iran, ontstond als gevolg van een cyberaanval"

Afgelopen zaterdag een explosie en een brand in een energiecentrale, donderdag brand in een complex waar kernenergie wordt opgewekt, dinsdag een explosie bij een medische kliniek en een week eerder op vrijdag bij een militaire basis én een energiecentrale. Al deze incidenten in Iran gebeurden in acht dagen tijd.

Lees meer »

Bij zeker 25 Nederlandse organisaties hebben hackers toegang

Het lek in Citrix, dat een half jaar geleden tot een crisis leidde bij de Rijksoverheid, wordt actief misbruikt. Terwijl de aandacht voor de kwetsbaarheid is weggeëbd, blijken criminele hackers en spionagegroepen bij zeker 25 Nederlandse organisaties toegang te hebben tot het interne netwerk. 

Lees meer »

Cyberincidenten kunnen onze maatschappij in het hart raken en verlammen

Cyberincidenten kunnen onze maatschappij in het hart raken en gedurende korte of langere tijd verlammen. Het afgelopen jaar zijn er verschillende incidenten geweest waarbij duidelijk werd wat de impact van een digitale storing of aanval kan zijn. De kwetsbaarheden in Citrix-producten, de onbereikbaarheid van 112 door een storing bij KPN en ransomware-aanvallen zoals op de Universiteit Maastricht zijn voorbeelden daarvan.

Lees meer »

Zerodaylekken melden of openhouden als Nederlandse overheid?

Partijen in de Tweede Kamer zijn verdeeld over hoe de overheid met zerodaylekken in hard- en software moet omgaan, zo blijkt uit een debat dat deze week werd gevoerd. Het debat ging over een initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Dat voorstel moet een afwegingsproces creëren voor de omgang met zerodaylekken, kwetsbaarheden waarvan de ontwikkelaar niet op de hoogte is.

Lees meer »

Australië doelwit van grote cyberaanval

Australië wordt momenteel getroffen door een grote, goed opgezette cyberaanval. Het land is al een aantal maanden het doelwit van hackers. Dat heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Lees meer »