“Dat zal mij niet overkomen”

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 14:00

Internet fraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Het OM wil samen met verschillende betrokken partners iets doen aan de exponentiële groei van cybercriminaliteit. ''Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd'', zegt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Businessmodel minder aantrekkelijk maken

Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Alleen zo kan je de groeiende cybercriminaliteit een halt toeroepen, meent Michiel Zwinkels, hoofdofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Het ligt niet alleen aan de beveiliging van bedrijven. ''Het is een combinatie van verschillende factoren en dat is ook waar de bestrijding zit. Je moet het businessmodel van cybercriminelen minder aantrekkelijk maken. Dat moet op verschillende manieren. Daar heb je de banken voor nodig, de bedrijven zelf, politie en justitie en in de laatste plaats de eindgebruikers, de werknemers. Het risico helemaal uitsluiten dat lukt niet.''

Ver-van-mijn-bed-show

Mensen moeten bewust zijn van de risico's. ''Wat we zien is dat mensen het zien als een ver-van-mijn-bed-show. “Dat zal mij niet overkomen.” Dat is een gevaarlijke houding, want voor je het weet ben je iemand die er zelf intrapt.'' En dus pleit Zwinkels voor de hoogste prioriteit voor cyberweerbaarheid. ''De toename van cybercriminaliteit groeit exponentieel. Nu al betreft de helft van delicten waarvan aangifte wordt gedaan cybercriminaliteit. En dat aandeel is nog steeds groeiend. Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd.''

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Zo goed als elke grote ontwikkeling in de samenleving, vormt nieuwe kansen voor cybercriminelen om toe te slaan, zo ook de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis heeft thuiswerken op korte tijd een hoge vlucht genomen en zijn we met z'n allen veel meer online. En daarom zijn we kwetsbaarder voor internetfraude. ''Het gaat over alle aspecten. Het feit dat we veel meer online zijn en digitaal met elkaar communiceren. WhatsApp-fraude heeft een enorm hoge vlucht genomen. Niet zo heel lang geleden maakte je niet meteen geld over wanneer je kind dat vroeg via WhatsApp. Die vraag verwachtte je gewoon fysiek. Nu vinden mensen het gebruikelijk om zo'n vraag te krijgen. Zo zijn ze dus kwetsbaarder.''

CEO fraude

Om bijvoorbeeld gebruik te maken van CEO-fraude, moeten cybercriminelen een goed inzicht hebben in de manier van communiceren binnen een bedrijf of de bedrijfscultuur in het algemeen. ''Zo kunnen cybercriminelen e-mails binnen bedrijven manipuleren, waardoor betaalopdrachten worden gegeven aan werknemers. Die maken dan geld over naar de betaalrekening van de crimineel, in plaats van naar de zakelijke rekening.''

Bron: om.nl, bnr.nl

Meer  ‘Cybercrime algemeen’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Tekenen van ‘SilverFish’ zijn gezien bij tiental Nederlandse zorgorganisaties

Ze zijn bijna onzichtbaar en lastig om vanaf te komen. De hackersgroepering 'SilverFish' is net als het insect een plaag aan het worden. Talrijke organisaties over de hele wereld zijn geraakt door deze geavanceerde Advanced Persistent Threat (APT). Tekenen van SilverFish zijn gezien bij zeker een tiental Nederlandse zorgorganisaties. Onderzoek moet uitwijzen wat de gevolgen daarvan zijn. In deze blogpost geven we alvast antwoord op de meest gestelde vragen over SilverFish.

Lees meer »

"De vraag is wanneer jij aan de beurt bent"

Datingfraude, mysterieuze malware, covid-19 vaccins op darkweb, helpdeskfraude, fake webshops, gehackte social-media accounts en meer, de lijst wordt oneindig. Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Het is een industrie op zichzelf en de vraag is wanneer jij aan de beurt bent. Steeds vaker zijn computercriminelen op zoek naar persoonsgegevens, wachtwoorden en natuurlijk het liefst ook nog je pincode. Kun je jezelf eigenlijk nog wel afdoende beschermen en hoe groot is de kans dat een van die vele accounts van jou ook een keer wordt gehackt? Het is te hopen dat het je nooit zal overkomen.

Lees meer »

Cybercrime in de VS (Internet Crime Report 2020)

Cybercriminaliteit in de VS zit in de lift, zo luidt de conclusie van het 'Internet Crime Complaint Center' (IC3). De afdeling van de FBI die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime, ontving afgelopen jaar 791.790 klachten van burgers en organisaties die het slachtoffer waren van cybercriminelen en hackers. De aanvallers veroorzaakten hiermee zo’n 4,2 miljard dollar aan financiële schade.

Lees meer »

Desastreuze gevolgen door 'Welkom2020'

Door een samenloop van omstandigheden was de beveiliging van IT-systemen en servers bij de gemeente 'Hof van Twente' niet op orde. Audits die werden uitgevoerd door externe bedrijven leverden geen signalen op dat er iets mis was met de beveiliging. Een recente penetratietest (ethische hack test) zag een zwak wachtwoord over het hoofd, waardoor de daders het netwerk van de gemeenten konden binnendringen. Maar er waren meerdere beveiligingszaken die niet goed waren geregeld.

Lees meer »

"Het is vrijwel zeker minimaal 1200 servers geïnfecteerd"

De gevolgen van de kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server zijn groot voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Het NCSC constateert dat er als gevolg van deze kwetsbaarheden data wordt gestolen, malware wordt geplaatst, achterdeurtjes worden ingebouwd en mailboxen worden aangeboden op de zwarte markt. Via de Microsoft Exchange server kunnen kwaadwillenden mogelijk ook in andere systemen komen.

Lees meer »

"Het wordt steeds groter en is veelkoppig"

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over de explosieve toename van cybercriminaliteit in 2020. Internetoplichting, identiteitsfraude en het aantal verdachten van cyberdelicten stegen afgelopen jaar enorm. Om burgers en organisaties beter te beschermen tegen cybercriminelen, moeten ze weerbaarder worden gemaakt. Ook moet er ingezet worden op intensieve opsporing en vervolging van daders.

Lees meer »