‘We moeten haast maken bij de cybercrime-aanpak. Het tempo ligt te laag’

Gepubliceerd op 20 augustus 2020 om 13:41
‘We moeten haast maken bij de cybercrime-aanpak. Het tempo ligt te laag’

De politie in West-Brabant en Zeeland gaat hard de strijd aan met de snel toenemende cybercriminaliteit. De eenheid maakt dit jaar nog in totaal zestig specialistische rechercheurs vrij om zich voltijds te richten op online-misdaad.

Dat zegt Hanneke Ekelmans, de eenheidschef die per 1 september naar de landelijke politieleiding vertrekt. De regionale politiebaas wil vaart in de aanpak van cybercrime zoals whatsapp-fraude, phishing en afpersing. Burgers en bedrijven worden hier massaal slachtoffer van. 

‘Het tempo ligt te laag’

,,De politie doet al veel op internet maar ik heb grote zorg of we voldoende meegroeien in de digitale wereld. Het tempo ligt nog te laag. We moeten haast maken", waarschuwt Ekelmans. 

Cyberheadquarter

In haar regio wordt de capaciteit voor de cyberaanpak nu fors uitgebreid. Het bestaande regionale cyberteam gaat op in een nieuw 'cyberheadquarter'  met in totaal veertig specialistische politiemensen op diverse niveaus. ,,Daarnaast werken er twintig specialisten bij de vier districtsteams en krijgen alle twaalf lokale teams een digitale wijkagent", schets Ekelmans de ontwikkeling.

Om in snel tempo voldoende specialisten te kunnen werven, wil de politiebaas meer zij-instromers met specialistische kennis aannemen, ,,Waarom moet een digitale wijkagent per se een volledige politieopleiding hebben gevolgd? Je kunt ook een cyberexpert aannemen en die een verkorte opleiding geven."

Kenniscentrum voor aanpak phishing

Binnen de Nationale Politie gaat de regionale eenheid fungeren als landelijk kenniscentrum voor de aanpak van phishing, een vorm van bedrog waarbij cybercriminelen slachtoffers bankgegevens ontfutselen en grote bedragen naar zichzelf overmaken. 

Pilot in Breda

Alle vier de districten krijgen naar voorbeeld van Hart van Brabant - dat de landelijke primeur had - een speciale digi-kamer. Daar kunnen agenten zoekslagen op het internet maken die niet terug zijn te voeren op de politie. 

De regio loopt met meer projecten voorop, zegt Ekelmans. Zo staat de gemeente Breda op de nominatie voor een landelijke pilot met de politie om ‘de digi-weerbaarheid van vitale partners te vergroten’.

Kopstuk veroordeeld

Successen zijn er ook. In juni veroordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant een kopstuk van een landelijke phishingbende tot drie jaar cel, na langdurig onderzoek door specialisten van de  regiorecherche.

Bron: BNdestem.nl

Je las zojuist een Premiumartikelen van BNdeStem.

Onbeperkt lezen op BN DeStem.nl en in de app?

Nu €6,50 per maand. Altijd opzegbaar.