Britse instanties doelwit cyberaanvallen in een poging vaccin geheimen te stelen

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 14:30
Britse instanties doelwit cyberaanvallen in een poging vaccin geheimen te stelen

Britse wetenschappelijke instellingen en universiteiten die zich bezighouden met de bestrijding van het coronavirus, zijn massaal het doelwit van Iraanse en Russische cybercriminelen. Hackers voeren cyberaanvallen uit op deze instanties om data te vinden over corona vaccins. Tot op heden is nog geen enkele aanval succesvol gebleken.

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig

De artsen en verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken om corona patiënten te genezen. Onderzoekers die een vaccin proberen te vinden. Politici die maatregelen treffen om verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Mensen die noodgedwongen thuiswerken. Sportscholen, kappers, cafés en restaurants die gesloten zijn. Het openbaar vervoer dat nauwelijks nog rijdt. Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en we hebben er onze handen vol aan.

Cybercriminelen grijpen hun kans

Cybercriminelen grijpen deze zware tijden aan om nieuwe slachtoffers te maken en er financieel rijker van te worden. Niet alleen hardwerkende mensen die thuis zitten om een boterham te verdienen worden het slachtoffer van hackers. Dat geldt ook voor grote instituties. Begin april waarschuwde Interpol dat ziekenhuizen het slachtoffer zijn van cybercriminelen. Ze voeren een ransomware-aanval uit in de hoop dat de ziekenhuizen grote sommen geld betalen om weer toegang te krijgen tot hun bestanden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO berichtte eind april dat het aantal cyberaanvallen op de instantie vervijfvoudigd is sinds het uitbreken van de coronapandemie. Daardoor belandden er duizenden e-mailadressen en wachtwoorden van WHO-medewerkers op internet.

Ook in ons land ziet de politie dat er meer slachtoffers zijn als gevolg van de coronacrisis. Daar komt ook nog eens bij dat ons land in de top 10 staat van landen waar de meeste corona-gerelateerde oplichting sites geregistreerd staan.

Vizier gericht op gezondheidsorganisaties

Ook het Verenigd Koninkrijk merkt dat cybercriminelen hun vizier gericht hebben op gezondheidsorganisaties. Hackers proberen digitaal in te breken bij ziekenhuizen en wetenschappelijke instellingen door toegang te krijgen te krijgen tot e-mailservers en servers van de instanties. Langs deze weg proberen de criminelen waardevolle data over mogelijk corona vaccins buit te maken.

Anonieme bronnen vertellen tegenover The Mail on Sunday dat de hackers 'informatie willen lenen' over hoe het Verenigd Koninkrijk het coronavirus aanpak. Een andere bron zegt dat het bedrijfsleven nu extra goed beschermd moet worden om niet het slachtoffer te worden van diefstal van intellectueel eigendom.

Rusland en Iran

Volgens de Government Communications Headquarters (GCHQ), een van de Britse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, zijn deze aanvallen te herleiden naar Rusland en Iran. Hooggeplaatste medewerkers van het National Cyber Security Centre (NCSC) noemen deze cyberaanvallen “volstrekt verwerpelijk”. Volgens The Mail on Sunday zijn er nog geen ziekenhuizen of wetenschappelijke bureaus het slachtoffer geworden van deze cybercriminelen.

Digitale spionage

Inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Nederland waarschuwen de overheid voor dergelijke praktijken in Nederland. Volgens zowel de AIVD als de MIVD noemen digitale spionage ‘één van de grootste dreigingen’ voor ons land. Dat komt omdat Nederland een goed ontwikkelde kenniseconomie heeft met veel vitale bedrijven in topsectoren. Als hackers erin slagen om binnen te dringen in deze IT-systemen, dan kunnen zij onze economie vleugellam maken. Door valse berichten via social media en andere kanalen te verspreiden proberen landen als Rusland en China de publieke opinie in ons land te beïnvloeden. Weliswaar zijn er geen harde bewijzen dat deze landen op deze manier het politiek-bestuurlijke proces in ons land tot op heden hebben beïnvloed. Volgens de veiligheidsdiensten is dit echter wel een realistisch scenario.

Bron: Dailymail, VPNgids

Schrijver: Anton Mous

Meer corona gerelateerd nieuws