Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het slachtoffer geworden van cybercriminelen

Gepubliceerd op 28 april 2020 om 10:30
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het slachtoffer geworden van cybercriminelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het slachtoffer geworden van cybercriminelen. Sinds de uitbraak van het COVID-19-virus is het aantal cyberaanvallen vervijfvoudigd. Afgelopen week lekten er duizenden e-mailadressen en wachtwoorden van de organisatie online. Alle geïnfecteerde computersystemen worden momenteel gemigreerd naar een meer beveiligde omgeving.

Gezondheidsinstellingen

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Overheden treffen maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan en de toestroom van nieuwe patiënten op de intensive care binnen perken te houden. Burgers houden anderhalve meter afstand en blijven zoveel mogelijk thuis. En zorgprofessionals maken overuren om besmette mensen te verzorgen.

Daarnaast is er een groepje hackers die amok maakt. Zij grijpen de coronacrisis aan om gezondheidsinstellingen het leven zuur te maken. Begin april waarschuwde Interpol nog dat ziekenhuizen wereldwijd steeds vaker het slachtoffer zijn van cybercriminelen die ransomware-aanvallen uitvoeren. Daarbij worden computers als het ware gegijzeld en krijgen gedupeerden pas weer toegang tot hun bestanden als ze losgeld betalen. Nu het coronavirus rondwaart is het extra gevaarlijk als je geen toegang hebt tot je computersystemen: er staan immers mensenlevens op het spel.

WHO geliefd doelwit

Dat de WHO in deze tijd een geliefd doelwit is voor cybercriminelen, is niet vreemd. De Gezondheidsorganisatie verwerkt grote hoeveelheden informatiestromen. Door toegang tot deze gegevens af ontzeggen, kunnen criminelen er een financieel slaatje uit slaan. En dat is precies wat ze op dit moment proberen.

Sinds het uitbreken van het coronavirus ziet de WHO een “dramatische toename” in het aantal cyberaanvallen, zo schrijft ze in een verklaring. Het zijn gerichte aanvallen op het personeel. Cybercriminelen maakten vorige week duizenden e-mailadressen en wachtwoorden buit. Daarvan zijn er inmiddels 450 van online verschenen. Hackers misbruiken deze adressen om zich uit te geven als WHO-medewerkers. Zij vragen de geadresseerden om geld te doneren in de strijd tegen het coronavirus. In plaats van het echte donatieprogramma belandt het geld op de bankrekening van de criminelen. Hier is duidelijk sprake van identiteitsfraude.

Het aantal cyberaanvallen ligt momenteel vijf keer zo hoog in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De WHO benadrukt dat de core-systemen geen moment in gevaar zijn geweest. De e-mailadressen en wachtwoorden zijn verkregen via extranet, een systeem dat naar eigen zeggen minder goed beveiligd is dan de netwerken van de WHO.

Cybersecurity bedreigingen

De WHO neemt vanzelfsprekend maatregelen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ze werkt momenteel nauw samen met beveiligingsbedrijven uit de private sector om haar interne systemen te versterken. Daarnaast krijgen alle medewerkers een training aangeboden hoe zij cybersecurity bedreigingen kunnen herkennen. De WHO vraagt iedereen die een e-mail ontvangt van de Gezondheidsorganisatie om waakzaam te zijn. Geloof niet zomaar wat erin staat, maar raadpleeg betrouwbare bronnen.

Bron: WHO, vpngids

Meer actueel nieuws

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 29-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

De grootste cyberaanvallen van 2021

De afgelopen jaren is het moeilijk geworden om het feit te negeren dat het digitale leven waar we allemaal deel van uitmaken volledig kwetsbaar is voor cybercriminelen. Hackers zijn blij met bijna elke mogelijkheid om geld te verdienen of plezier te hebben - van het creëren van een gratis lidmaatschap van een sportschool voor hun hele gezin tot het hacken van energiesystemen van hele landen.

Lees meer »

"Iedereen, ongeacht zijn ervaring of kennis van cybersecurity, is vatbaar voor een phishing-aanval"

Uit het phishing-onderzoek van Ivanti blijkt dat 80% van de respondenten een toename ziet van het aantal phishing-pogingen en 85% zegt dat de aanvallen steeds geavanceerder worden. Verder was bij 73% van de respondenten het IT-personeel het doelwit van phishing, waarvan 47% van de pogingen succesvol waren. Nieuwe vormen van oplichting als smishing (phishing via tekstberichten) en vishing (phishing via spraakberichten) zijn sterk in opkomst en specifiek op mobiele gebruikers gericht. Volgens recent onderzoek van Aberdeen hebben aanvallers een hoger succespercentage op mobiele devices dan op servers, en die trend lijkt te verergeren. Inmiddels bedraagt het jaarlijkse financiële risico van een datalek als gevolg van mobiele phishing-aanvallen ongeveer 1,7 miljoen dollar, wat kan oplopen tot een maximum van ongeveer 90 miljoen dollar.

Lees meer »