Politie rolt Nederlandse Phishing bende op

Gepubliceerd op 1 juli 2018 om 00:23

Politie rolt Nederlandse Phishing bende op

Geld van Belgische slachtoffers

In totaal zijn zes Nederlandse verdachten van tussen de twintig en dertig jaar oud gearresteerd, meldt de politie. Er zijn acht huiszoekingen gedaan in Almere en Hoofddorp. Twee van de verdachten zijn nog op vakantie, maar worden door de politie opgewacht.

De phishing bende verstuurde valse sms'jes naar Belgische slachtoffers. Daarin deden de verdachten zich voor als een bank, met de melding dat de bank-app opnieuw geïnstalleerd moest worden.

Toen slachtoffers op de link voor de nieuwe app klikten, werd een app geïnstalleerd die de criminelen toegang gaf tot ingevulde bankgegevens. 

Money mules

Met de gestolen data werd vervolgens ingelogd op de bankaccounts van slachtoffers. Daarna werd geld overgeboekt of opgenomen. Voor de aanvallen werden zogeheten geldezels (money mules) geronseld. Dat zijn mensen die tegen betaling hun bankrekeningen beschikbaar stelden om het geld weg te sluizen.

Bij de huiszoekingen is voor € 43.000 euro aan contant geld gevonden. Daarnaast zijn ook drugs, nep vuurwapens, 9mm-patronen, bankpassen, computers en telefoons in beslag genomen.

Omdat de phishingaanvallen zich vooral op Belgische slachtoffers hebben gericht, verschijnen de gearresteerde verdachten daar voor de rechter. De maximumstraf op dergelijke aanvallen ligt daar op vijf jaar.

Wat is het verschil tussen Phishing » Smishing » Vishing »


«   »