Forse stijging cybercrime afgelopen zes maanden

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Het aantal digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude is in Nederland de afgelopen jaren fors toegenomen. Daarom doet VPNGids.nl regelmatig onderzoek naar de ontwikkeling hiervan, op basis van de meest recente politiecijfers.

Hoewel er aan het begin van 2022 een kantelpunt leek te zijn, was dit niet het geval. In het afgelopen half jaar was er namelijk weer een forse stijging van het aantal meldingen van cybercrime, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Stijging van 8,6% in half jaar tijd

Van mei tot en met oktober dit jaar waren er in heel Nederland 7.396 meldingen van cybercrime bij de politie. Dat is een stijging van 8,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarin er 6.809 aangiftes waren. Vergeleken met twee jaar geleden (mei tot en met oktober 2020) is de toename nog hoger, namelijk 22,1%.

In september en oktober van dit jaar waren de stijgingen het sterkst: respectievelijk 16,9% en 17,6% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Daarbij is oktober met 1.379 cybercrime-misdrijven vooralsnog de maand met de meeste meldingen dit jaar: bijna 2 per uur.

In de afgelopen zes maanden was enkel in augustus een daling in het aantal digitale misdrijven (-14,9%).

Daling hield geen stand

In het begin van 2022 (februari, maart en april) leek een daling te zijn ingezet, bleek al uit ons eerdere onderzoek. Vanaf halverwege het tweede kwartaal was deze daling echter verleden tijd: in mei was er een stijging van 15%.

Hoewel er in februari, maart en april een daling was vergeleken met een jaar eerder, was het aantal cybercrime-incidenten in deze maanden nog steeds hoog (3.285 meldingen over 3 maanden).

David Janssen, VPNGids.nl: “Al vanaf het begin van de coronacrisis is er een explosieve stijging in het aantal gevallen van cybercrime. In de eerste maanden van 2021, waarin Nederland in volledige lockdown zat, was het aantal digitale misdrijven op een hoogtepunt. Gelukkig zijn de hoeveelheid meldingen in de eerste maanden van dit jaar niet nóg meer gestegen, al blijft het aantal natuurlijk ongekend hoog.”

Limburg grootste uitschieter

Wanneer we kijken naar het aantal meldingen van cybercriminaliteit per provincie, springt vooral Limburg eruit. In deze provincie was namelijk een toename van 75,8% van mei tot en met oktober dit jaar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in Zuid-Holland (+53,1%) en Friesland (+37,9%) waren grote stijgingen te zien.

In de provincie Groningen daalde het aantal aangiftes juist het sterkst het afgelopen half jaar: -12,8%. Het afgelopen jaar waren hier 273 meldingen van cybercrime, terwijl het in dezelfde periode van 2021 nog om 313 incidenten ging.

Forse toename in Ede

Lokaal zijn de verschillen nog groter. Van alle Nederlandse gemeenten waar dit jaar minimaal 50 geregistreerde digitale misdrijven waren, is in de gemeente Ede dit jaar de grootste stijging te zien. Waar vorig jaar van mei tot en met oktober nog 23 aangiftes werden gedaan, zijn dat er dit jaar 52: een toename van 126,1%.

Na Ede, waren ook in Leiden (+108%) en ‘s Hertogenbosch (88,9%) grote stijgingen te zien in het aantal incidenten.

Meeste incidenten in Aa en Hunze

In Amsterdam werden van mei tot en met oktober 2022 in totaal de meeste cybercrime-aangiftes gedaan, namelijk 429. Per 10.000 inwoners is het echter niet onze hoofdstad, maar het Drentse Aa en Hunze dat eruit springt: hier waren 78 meldingen per 10.000 inwoners. Een fors aantal, landelijk ligt dit aantal namelijk op 4,3 meldingen per 10.000 inwoners.

Ook in het Noord-Hollandse Alkmaar (27,3) en het Gelderlandse Scherpenzeel (11,1) lag het aantal incidenten per 10.000 inwoners relatief hoog.

In slechts 4 gemeenten waren het afgelopen jaar helemaal geen meldingen van cybercrime: Beek (L.), Hardinxveld-Giessendam, Simpelveld en Vlieland.

Wees extra alert rondom de feestdagen

In september en oktober was er een flinke stijging in het aantal meldingen van cybercriminaliteit. Wees dus ook de rest van het jaar extra alert wanneer je sinterklaas- of kerst aankopen doet. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is de kans op oplichting groter. 

David Janssen, VPNGids.nl: “Blijf met de feestdagen waakzaam voor neppe webshops. Ook op tweedehands online marktplaatsen zullen cybercriminelen grootschalig actief zijn. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifiëren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.”

Onderzoeksmethode

Hoe ontwikkelt cybercrime zich in Nederland, nu de wereld steeds digitaler wordt? Om dit in kaart te brengen, analyseerde VPNGids.nl de meest recente politiecijfers over meldingen van cybercriminaliteit. Hierbij is specifiek gekeken naar het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven.

Bron: politie.nl, vpngids.nl

Meer info over cybercrime

Meer cybercrime nieuws

Filmpje: Tips voor thuis – veilig werken in tijden van corona

Vanwege de corona pandemie werkt Nederland massaal thuis en daarmee worden veel mensen genoodzaakt om hun werk digitaal te doen. Zoals we eerder al schreven, spelen cybercriminelen hier heel bewust op in. Aandacht voor veilig thuiswerken wordt daarom steeds belangrijker.In onderstaand filmpje verteld Jonathan (tevens schrijver op deze website) een aantal praktische tips met uitleg over hoe je thuis veilig kunt werken. De belangrijkste worden in de video behandeld, maar de rest van de tips en uitleg vind je hier.

Lees meer »

Tips voor alle thuiswerkers

Cybercriminelen weten ook dat jij thuis werkt. Informatie over videoconferences, phishing mailtjes vanuit het RIVM of de WHO, mailtjes met malware erin, allerlei fake websites met zogenaamd informatie over vaccins.

Lees meer »

Samen tegen Corona Hackers

De hackers die de coronacrisis gebruiken om meer campagnes en aanvallen uit te voeren, hebben er een nieuwe tegenstander bij. Een groep van bijna 400 cybersecurityexperts wereldwijd zijn een organisatie begonnen om te vechten tegen hacks gerelateerd aan het nieuwe coronavirus Covid-19.

Lees meer »

Microsoft waarschuwt voor zeroday aanval

De zeroday-aanval waar Microsoft gisteren voor waarschuwde was gericht tegen Windows 7-systemen, zo laat de softwaregigant vanavond weten. In de eerste waarschuwing werd gesteld dat er "beperkte gerichte" aanvallen waren waargenomen die misbruik van twee kwetsbaarheden in de Adobe Type Manager Library maakten waarvoor nog geen beveiligingsupdate beschikbaar is.

Lees meer »