Forse stijging cybercrime afgelopen zes maanden

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Het aantal digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude is in Nederland de afgelopen jaren fors toegenomen. Daarom doet VPNGids.nl regelmatig onderzoek naar de ontwikkeling hiervan, op basis van de meest recente politiecijfers.

Hoewel er aan het begin van 2022 een kantelpunt leek te zijn, was dit niet het geval. In het afgelopen half jaar was er namelijk weer een forse stijging van het aantal meldingen van cybercrime, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Stijging van 8,6% in half jaar tijd

Van mei tot en met oktober dit jaar waren er in heel Nederland 7.396 meldingen van cybercrime bij de politie. Dat is een stijging van 8,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarin er 6.809 aangiftes waren. Vergeleken met twee jaar geleden (mei tot en met oktober 2020) is de toename nog hoger, namelijk 22,1%.

In september en oktober van dit jaar waren de stijgingen het sterkst: respectievelijk 16,9% en 17,6% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Daarbij is oktober met 1.379 cybercrime-misdrijven vooralsnog de maand met de meeste meldingen dit jaar: bijna 2 per uur.

In de afgelopen zes maanden was enkel in augustus een daling in het aantal digitale misdrijven (-14,9%).

Daling hield geen stand

In het begin van 2022 (februari, maart en april) leek een daling te zijn ingezet, bleek al uit ons eerdere onderzoek. Vanaf halverwege het tweede kwartaal was deze daling echter verleden tijd: in mei was er een stijging van 15%.

Hoewel er in februari, maart en april een daling was vergeleken met een jaar eerder, was het aantal cybercrime-incidenten in deze maanden nog steeds hoog (3.285 meldingen over 3 maanden).

David Janssen, VPNGids.nl: “Al vanaf het begin van de coronacrisis is er een explosieve stijging in het aantal gevallen van cybercrime. In de eerste maanden van 2021, waarin Nederland in volledige lockdown zat, was het aantal digitale misdrijven op een hoogtepunt. Gelukkig zijn de hoeveelheid meldingen in de eerste maanden van dit jaar niet nóg meer gestegen, al blijft het aantal natuurlijk ongekend hoog.”

Limburg grootste uitschieter

Wanneer we kijken naar het aantal meldingen van cybercriminaliteit per provincie, springt vooral Limburg eruit. In deze provincie was namelijk een toename van 75,8% van mei tot en met oktober dit jaar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in Zuid-Holland (+53,1%) en Friesland (+37,9%) waren grote stijgingen te zien.

In de provincie Groningen daalde het aantal aangiftes juist het sterkst het afgelopen half jaar: -12,8%. Het afgelopen jaar waren hier 273 meldingen van cybercrime, terwijl het in dezelfde periode van 2021 nog om 313 incidenten ging.

Forse toename in Ede

Lokaal zijn de verschillen nog groter. Van alle Nederlandse gemeenten waar dit jaar minimaal 50 geregistreerde digitale misdrijven waren, is in de gemeente Ede dit jaar de grootste stijging te zien. Waar vorig jaar van mei tot en met oktober nog 23 aangiftes werden gedaan, zijn dat er dit jaar 52: een toename van 126,1%.

Na Ede, waren ook in Leiden (+108%) en ‘s Hertogenbosch (88,9%) grote stijgingen te zien in het aantal incidenten.

Meeste incidenten in Aa en Hunze

In Amsterdam werden van mei tot en met oktober 2022 in totaal de meeste cybercrime-aangiftes gedaan, namelijk 429. Per 10.000 inwoners is het echter niet onze hoofdstad, maar het Drentse Aa en Hunze dat eruit springt: hier waren 78 meldingen per 10.000 inwoners. Een fors aantal, landelijk ligt dit aantal namelijk op 4,3 meldingen per 10.000 inwoners.

Ook in het Noord-Hollandse Alkmaar (27,3) en het Gelderlandse Scherpenzeel (11,1) lag het aantal incidenten per 10.000 inwoners relatief hoog.

In slechts 4 gemeenten waren het afgelopen jaar helemaal geen meldingen van cybercrime: Beek (L.), Hardinxveld-Giessendam, Simpelveld en Vlieland.

Wees extra alert rondom de feestdagen

In september en oktober was er een flinke stijging in het aantal meldingen van cybercriminaliteit. Wees dus ook de rest van het jaar extra alert wanneer je sinterklaas- of kerst aankopen doet. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is de kans op oplichting groter. 

David Janssen, VPNGids.nl: “Blijf met de feestdagen waakzaam voor neppe webshops. Ook op tweedehands online marktplaatsen zullen cybercriminelen grootschalig actief zijn. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifiëren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.”

Onderzoeksmethode

Hoe ontwikkelt cybercrime zich in Nederland, nu de wereld steeds digitaler wordt? Om dit in kaart te brengen, analyseerde VPNGids.nl de meest recente politiecijfers over meldingen van cybercriminaliteit. Hierbij is specifiek gekeken naar het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven.

Bron: politie.nl, vpngids.nl

Meer info over cybercrime

Meer cybercrime nieuws

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 3 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Deze week spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Pim Takkenberg (directeur cyber security Northwave), Sanne Maasakkers (security specialist Nationaal Cyber Security Centrum) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). De drie deskundigen gaan in op het onderwerp 'digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller.' Door te weten hoe een aanvaller werkt, kun je je als bedrijf en burger beter verdedigen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat doet een ethisch hacker? Waarom zou je als bedrijf met ethisch hackers in zee gaan? En welke maatregelen kunnen bedrijven treffen om het hackers - en dus ook de ethisch hackers - moeilijk te maken? 

Lees meer »