Twee nieuwe richtlijnen om een vuist te vormen tegen cybercrime

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 17:17

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met twee nieuwe richtlijnen om een vuist te vormen tegen cybercriminelen: 'NIB2' en 'DORA'. De eerste richtlijn eist van overheden en het bedrijfsleven dat ze zich beter wapenen tegen cyberaanvallen. De tweede moet de financiële sector meer veerkracht geven. 

Meer dan 5 triljoen euro schade door cybercriminelen

Cybercrime wordt met de dag een groter probleem. Volgens schattingen van de Europese Commissie veroorzaakten hackers en cybercriminelen in 2020 voor zo’n 5,5 triljoen euro (5.500 miljard euro) aan financiële schade.

Dat kan de EU niet over zijn kant laten gaan. Om hier iets tegen te doen en tegelijkertijd de digitale weerbaarheid in Europa te versterken, stemde het Europees Parlement donderdag in met twee nieuwe richtlijnen.

Meer sectoren beter beschermd door NIB2

De eerste nieuwe richtlijn is de Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn, ook wel NIB2 genoemd. Het doel hiervan is om een gemeenschappelijk niveau van cybersecurity te regelen om overheden, bedrijven en organisaties in Europa beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Het is een update van de oorspronkelijke NIB-richtlijn, die uit 2016 stamt, en bestrijkt meer sectoren en activiteiten dan voorheen.

Naast bedrijven en organisaties uit de vitale infrastructuur -zoals energieleveranciers, het openbaar bestuur, de gezondheidszorg en financiële instellingen- vallen ook ‘belangrijke sectoren’ onder de nieuwe regels. Het gaat om onder meer koeriersbedrijven, afvalverwerkingsbedrijven, bedrijven in de voedselproductie, internetproviders en producenten van machines en motorvoertuigen.

Tot slot schept NIB2 een kader voor betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen toezichthouders en EU-lidstaten. Verder richt de nieuwe richtlijn zich op de beveiliging van de toeleveringsketen en creëert het een Europese databank voor kwetsbaarheden.

Dit moet je weten over DORA

De tweede richtlijn waar het Europees Parlement haar fiat aan gaf, was de Digital Operational Resilience Act, of kortweg DORA. Hiermee wil het Europees Parlement de financiële sector van de EU beter bestand maken tegen digitale verstoringen, cyberaanvallen en andere cyberincidenten.

“De wet introduceert en harmoniseert digitale operationele weerbaarheidsvereisten voor de financiële dienstensector van de EU, en verplicht bedrijven ervoor te zorgen dat ze alle soorten verstoringen en bedreigingen in verband met informatie- en communicatietechnologie (ICT) kunnen weerstaan, erop kunnen reageren en ervan kunnen herstellen”, aldus het Europees Parlement.

Reageren op industriële schaal

De nieuwe richtlijnen moeten zo’n 160.000 instanties in de EU-lidstaten beschermen. Volgens Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) zijn de richtlijnen “de beste cybersecuritywetgeving” die Europa ooit heeft gezien. Ransomware en andere cyberdreigingen hebben Europa al veel te lang gejaagd. We moeten actie ondernemen om onze bedrijven, overheden en de samenleving weerbaarder te maken tegen vijandige cyberoperaties.”

Groothuis vervolgt zijn verhaal. “Als we op industriële schaal worden aangevallen, moeten we op industriële schaal reageren.” Het pakket aan maatregelen zorgt er volgens hem voor dat Europa transformeert naar een “proactieve en servicegerichte aanpak van cyberincidenten”.

Het Europees Parlement stemde massaal in met de nieuwe wetgeving. 577 van de 614 Europarlementariërs stemden in met de richtlijnen, 6 stemden tegen en 31 onthielden zich van stemmen. De het Europarlement heeft ingestemd met de richtlijnen, is het aan de Europese Raad om ermee akkoord te gaan. Dan hebben lidstaten 21 maanden de tijd om de richtlijnen in de nationale wetgeving te implementeren.

Bron: europa.eu, vpngids.nl

Meer actueel nieuws

Marktplaats oplichting voorkomen en herkenen

Sommige bedrijfsnamen zijn bij bijna iedere Nederlander bekend: Unox, Hema en: Marktplaats. De tweedehands handel website is al sinds 1999 actief en wordt tegenwoordig door miljoenen Nederlanders gebruikt. Met een kleine 350.000 advertenties per dag krijgen er behoorlijk wat spullen een tweede leven. Dat gaat soms om een paar sneakers, maar ook om elektronica, auto’s en zelfs luxegoederen als klassieke Rolex horloges. Het zal je dan ook niet verbazen oplichters en andere criminelen dit zien als een volle appelboom waar flink wat geplukt kan worden.

Lees meer »

"Een burn-out is een groot probleem binnen incidentrespons-teams"

VMware heeft tijdens Black Hat USA 2021 zijn zevende, jaarlijkse Global Incident Response Threat Report gepresenteerd. Dit rapport analyseert hoe aanvallers de realiteit manipuleren en zo het moderne dreigingslandschap veranderen. Het rapport constateerde een drastische toename van destructieve aanvallen, waarbij aanvallers geavanceerde technieken gebruiken om meer gerichte, geavanceerde aanvallen uit te voeren die de digitale realiteit vervormen – via business communications compromise (BCC) of door manipulatie van tijd.

Lees meer »

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020

De European Union Agency For Cybersecurity (ENISA) waarschuwt voor fors meer zogeheten supplychainaanvallen in 2021. Dit type aanval raakt via één grote softwareleverancier alle aangesloten bedrijven, wat grote impact kan hebben. ENISA voorziet dat de hacks geavanceerder worden en geeft tips om dit type aanval tegen te gaan.

Lees meer »