Aantal cyberaanvallen in Nederland de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 15:38

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Het aantal cyberaanvallen is de laatste jaren explosief toegenomen. In de afgelopen vijf jaar verdrievoudigde het aantal aanvallen in ons land, die bovendien ook steeds heviger worden. Bedrijven zijn bereid om miljoenen euro’s aan losgeld te betalen om van hackers af te komen.

Dat schrijven Het Parool en het Algemeen Dagblad. De dagbladen deden een beroep op de Wet open overheid (Woo) en vroegen cijfers hierover aan bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Ransomware kost bedrijfsleven miljoenen

Uit de cijfers blijkt dat er in 2017 minder dan zevenhonderd meldingen van cyberaanvallen binnenkwamen bij de NCTV. Vorig jaar waren dat er meer dan tweeduizend. Minimaal 180 cyberaanvallen waren gericht op bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in de vitale sector. Dan moet je denken aan telecombedrijven, financiële instellingen en leveranciers van nutsvoorzieningen.

Het grootste gevaar vormen de ransomware-aanvallen. Daarbij worden gegevens achter een digitaal slot en grendel geplaatst. De enige manier om weer bij de bestanden te kunnen, is door losgeld te betalen aan de aanvallers. Zodra zij het losgeld ontvangen, overhandigen zij de decoderings- of decryptiesleutel. Eén hackersgroep zou op deze manier 25 miljoen dollar hebben buitgemaakt.

Aantal en intensiteit cyberaanvallen toegenomen

Hackers vallen verder steeds vaker hele bedrijfsketens aan. Als voorbeeld noemen de dagbladen de ransomware-aanval op transportbedrijf Bakker Logistiek. Doordat de interne systemen enkele dagen platlagen, konden 250 vrachtwagens niet rijden. Meerdere Albert Heijn filialen hadden als gevolg daarvan lege kaasschappen. Het Havenbedrijf Rotterdam en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) uitten onlangs hun zorgen over de impact van cyberaanvallen op de Nederlandse samenleving.

Niet alleen het aantal cyberaanvallen is fors toegenomen. Ook de intensiteit van aanvallen is gaandeweg gegroeid. Daarbij komt dat hackersgroepen zich meer en meer gedragen als professionele organisaties. Zo zien we steeds vaker dat er een digitale klantenservice is waar slachtoffers met vragen terecht kunnen. Fora, een afdeling personeelszaken en een eigen website zijn vandaag de dag niet vreemd.

Mourad Rerhioui van cybersecuritybedrijf Rubrik bevestigt dat er ‘servicebureaus’ zijn die namens hackers met gedupeerden onderhandelen. Steeds meer bedrijven en organisaties onderhandelen met een partij die ‘Melissa’ heet. Die zou namens verschillende hackersgroepen deals hebben gesloten met Nederlandse slachtoffers van cyberaanvallen.

Nederland is zich nog altijd niet bewust van de gevaren

Naast ransomware-aanvallen wordt ons land ook steeds volgens de dagbladen steeds vaker geconfronteerd met datalekken. Zo wisten hackers bij de gemeente Buren 5 TB aan gegevens over de gemeente en haar burgers buit te maken. In totaal werden ruim 730.000 bestanden en meer dan 1.300 kopieën van identiteitsbewijzen gestolen. De aanvallers zetten 130 GB aan data online op het darkweb. Uit onderzoek van het Nederlandse cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett bleek dat de hackers via een gelekt wachtwoord van een VPN-account wisten binnen te dringen.

“Nederland is zich nog altijd niet bewust van de gevaren”, zo waarschuwt beveiligingsexpert Pim Takkenberg van Northwave Cyber Security. Hij vreest dat de cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. Volgens hem worden uit angst voor reputatieschade lang niet alle cyberaanvallen gemeld bij de instanties.

Cybersecuritystrategie om cyberweerbaarheid te vergroten

Om de digitale weerbaarheid van ons land te vergroten, presenteerde het kabinet eerder deze maand een gloednieuwe cybersecuritystrategie, inclusief actieplan met concrete maatregelen. In de plannen staat onder meer dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) uiterlijk in 2026 gaan fuseren tot één nationaal cybersecuritycentrum. Zo wil het kabinet versplintering in het cybersecuritylandschap tegengaan en de kennis en expertise op het gebied van cybersecurity samenvoegen.

Verder komt er een ‘cyberweerbericht’ om burgers en bedrijven tijdig te waarschuwen voor actuele dreigingen. Daarnaast wordt het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS) versterkt en uitgebreid, worden er “stevige wettelijke eisen voor veiligheid en toezicht op naleving” vastgelegd en kunnen Nederlanders vanaf volgend jaar voor meerdere vormen van cybercriminaliteit online aangifte doen. Tot slot gaat het kabinet de komende jaren tientallen miljoenen euro’s investeren in het versterken van cybersecurity en vergroten van de cyberweerbaarheid van ons land.

Beveiligingsspecialisten zijn blij met de proactieve houding van de regering, maar zijn tegelijkertijd kritisch over de plannen. Zij vinden dat concrete plannen over cyberaanvallen die in de nabije toekomst plaatsvinden ontbreken. Verder is de noodzaak over samenwerking buiten Europa onvoldoende doorgedrongen tot het kabinet.

Bron: bnr.nl, ad.nl, parool.nl, vpngids.nl

Meer info over cybercrime

Meer cybercrime nieuws

“47% van de cyberaanvallen werd veroorzaakt omdat organisaties hun patch beheer niet goed op orde hadden”

Het aantal cyberaanvallen is afgelopen jaar met 33 procent gestegen. Maar liefst 47% van de cyberaanvallen werd veroorzaakt omdat organisaties hun patch beheer niet goed op orde hadden. Phishing is over het algemeen nog steeds de meest voorkomende oorzaak van cyberaanvallen. Maar liefst 44 procent van de ransomware aanvallen konden zo succesvol worden uitgevoerd.

Lees meer »

Neem de controle terug over je privacy zoek met DuckDuckGo!

Online anoniem blijven: het is niet makkelijk. Veel websites gebruiken je online activiteit nu eenmaal om hun producten en diensten aan je te verkopen. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk Facebook en Google, maar daarnaast zijn er talloze andere bedrijven die je online geschiedenis gebruiken om zichzelf te promoten.

Lees meer »

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

Lees meer »

Inwoners praten elkaar bij over digitale weerbaarheid

Het slachtofferschap van online criminaliteit neemt toe, de schade groeit en de weerbaarheid blijft achter. Met het project Digitaal Veilig in de Wijk, zet Den Haag vrijwilligers in om slachtofferschap onder inwoners tegen te gaan. “Het zou fantastisch zijn als we niet alleen een netwerk hebben binnen de stad, maar ook tussen de steden.”

Lees meer »

Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Lees meer »