Wereldwijd 55,3 miljard dollar verloren gegaan door online fraude

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Scams zijn een wereldwijde epidemie geworden

Volgens het rapport 'Global State of Scams 2022' van de Global Anti Scam Alliance (GASA) en ScamAdviser waarin de resultaten staan van een onderzoek dat uitgevoerd werd in 48 landen, is het aantal gemelde gevallen van online oplichting met 10,2% gestegen, van 266 miljoen meldingen in 2020 naar 293 miljoen meldingen in 2021. Het bedrag dat verloren is gegaan als gevolg van oplichting steeg met 15,7%, van 47,8 miljard dollar in 2020 tot 55,3 miljard dollar in 2021. 

Niet langer een westerse ziekte

GASA stelt dat oplichting niet langer een "westerse" ziekte is. 53% van de Filipino's verklaarde dat ze in de afgelopen 3 maanden het doelwit waren van fraudeurs. 11% van de respondenten zegt dat ze het slachtoffer van oplichting zijn geworden. Andere ontwikkelingslanden zoals Brazilië, Ghana, Nigeria, Kenia en Saoedi-Arabië melden een enorme toename van het aantal gevallen van online fraude, voornamelijk via mobiele telefoons. 

Beleggingsfraude blijft toenemen

Landen als Australië en Singapore melden dat fraude met beleggingen/cryptovaluta’s blijft toenemen. De Turkse regering heeft een beurs waar cryptovaluta’s verhandeld werden stilgelegd en 2 miljard dollar aan activa bevroren. Canada meldt 164 miljoen dollar schade door fraude met beleggingen, en Amerikaanse burgers hebben 575 miljoen dollar verloren. 

Oplichting blijft een van de meest ondergerapporteerde vormen van criminaliteit 

In Australië wordt naar schatting 13% van alle gevallen van oplichting gemeld. Canada schatte dat slechts 5% van de gevallen de rechtshandhaving bereikt, Israël schatte dit aantal op 9%, en de Nederlandse en Franse schattingen variëren tussen 12% en 17%. 

Sociale media zijn een springplank voor oplichters

Volgens de Pakistaanse autoriteiten begon 23% van de gemelde online misdrijven op Facebook in 2021. Indonesië stelt dat 51% van alle gevallen van oplichting begint via sociale media. Meer dan één op de vier mensen die in de Verenigde Staten geld verloren hebben, zei dat het begon op sociale media. 

Pak ze terwijl ze jong zijn

Jongeren zijn vaker het doelwit en verliezen vaker geld dan ouderen. In Finland werd de leeftijdsgroep tussen 18 en 30 jaar het zwaarst getroffen (23,3%). De Nederlandse Universiteit Twente bevestigt dat jongeren een grotere kans hebben om te worden opgelicht. 

De remedie voor oplichting?

Volgens een studie van het World Economic Forum wordt slechts 0,05% van alle cybercriminaliteit vervolgd. Nu oplichters steeds professioneler worden, is bewustmaking niet genoeg. Er is meer preventieve actie nodig en het is essentieel dat oplichting sneller wordt aangepakt. 

GASA organiseert de Global Anti Scam Summit (Wereldwijde top tegen oplichting) om concrete acties ter bestrijding van online fraude vast te stellen.

The Global State Of Scams Report 2022 V 221012 Final
PDF – 3,8 MB 182 downloads

Bron: ftc.gov, gasa.org, scamadviser.com

Bekijk alle vormen en begrippen

Meer actueel nieuws

Waar komt toch al die informatie van datalekken terecht?

Dat er regelmatig datalekken zijn is voor niemand meer nieuw, maar wist je dat de grootste veroorzaker van datalekken in Nederland de overheid is. Alleen de overheid van Denemarken doet het nog slechter. Maar waar komt al deze gelekte informatie terecht? De onderzoekers van VPNdienst onderzochten het.

Lees meer »

Cybercriminelen worden steeds slimmer in het selecteren van hun doelwitten

Barracuda heeft de zesde editie van zijn spearphishing rapport gepubliceerd, dat laat zien hoe spearphishing aanvallen zich ontwikkelen en welke mensen binnen organisaties het doelwit zijn van deze aanvallen. Het rapport ‘Spear Phishing: Top Threats and Trends Vol. 6 – Insights into attackers’ evolving tactics and who they’re targeting’ biedt inzichten in recente trends op het gebied van spearphishing aanvallen en geeft aan wat organisaties kunnen doen om zich te beschermen. Ook laat het rapport de relatie zien tussen de koers van cryptovaluta en phishing/imitatie aanvallen.

Lees meer »

Iran wil Westerse landen en overheden destabiliseren, waaronder Nederland

De Britse zender SkyNews heeft op basis van geheime Iraanse documenten een inkijkje gekregen in de cyberoorlog die vanuit Teheran wordt gevoerd. SkyNews heeft vijf zeer vertrouwelijke Iraanse documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat Iran plannen heeft om via cyberwarfare Westerse landen en overheden te destabiliseren. De documenten zijn geschreven door ‘Intelligence Team 13’, welke een onderdeel van de Iraanse Revolutionaire Garde is.

Lees meer »

Telegram laagdrempeling alternatief voor het darkweb

De chatdienst Telegram wordt sinds de coronapandemie steeds vaker door criminelen gebruikt voor het verspreiden van illegaal beeldmateriaal zoals sexvideo’s en kinderporno. Dit ontdekte het onderzoeksteam van KPN security toen zij negentig dagen meekeken in meer dan 100 kanalen van de populaire chatdienst.

Lees meer »

Stelling: Het gebruik van wachtwoorden is een verouderde beveiligingstechniek die zijn langste tijd heeft gehad

Iedere seconde vinden er ergens ter wereld wel nieuwe pogingen plaats van cybercriminelen om websites, diensten, bedrijven of consumenten te hacken. Niet geheel onverwachts is er dus ook een toenemende kans op gelekte wachtwoorden, waardoor cybercriminelen eenvoudig toegang tot bedrijfsgegevens krijgen, aldus Beyond Identity, een leverancier van wachtwoordloze oplossingen voor identiteitsbeheer. Vorige maand meldde CyberNews dat er een bestand met de naam 'RockYou2021.txt' op een populair hackersforum is gezet. Daarbij gaat het om een verzameling van 8,4 miljard wereldwijd gelekte wachtwoorden. Ook in Nederland is het lekken van wachtwoorden schering en inslag.

Lees meer »