“Faciliteren geen cybercrime”

Gepubliceerd op 14 oktober 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

De politie heeft deze week een brief de deur uitgedaan waarin het Nederlandse hostingbedrijven waarschuwt voor de gevaren van buitenlandse hosting resellers. Ze krijgen het advies om te kijken of hun klanten voorkomen op de lijst van malafide resellers. Doen de hostingbedrijven dat niet, dan faciliteren ze mogelijk cybercriminelen.

Nederlandse servers

Nederland staat bekend om zijn hoogwaardige digitale infrastructuur. Het internet is ons land is snel en stabiel. Ideaal om een website te hosten of clouddienst op te zetten. Om die reden is Nederland geliefd bij buitenlandse bedrijven.

In de meeste gevallen is er niets aan de hand en wordt ruimte op het internet verhuurd aan legitieme partijen. Maar soms verhuren Nederlandse hostingbedrijven een deel van hun opslagcapaciteit aan andere (buitenlandse) hostingbedrijven, ook wel resellers genoemd. Zij verhuren op hun beurt de ingekochte ruimte aan hackers of cybercriminelen. Hackersgroeperingen maken daar graag gebruik van als ze een cyberaanval willen uitvoeren.

Veel van deze beruchte resellers zijn bekend bij de politie. Die heeft een lijst met daarop de namen van de grootste buitenlandse oplichters. Zij doen zich voor als bulletproof dienstverlener: een bedrijf dat criminele diensten verleent waar hackers en cybercriminelen graag gebruik van maken. Deze lijst is niet openbaar, maar wordt achter de schermen met partners gedeeld. Zo probeert de politie het internet veiliger te maken.

Cybercrime faciliteren

Verschillende Nederlandse internet- en hostingbedrijven hebben deze week de bijgewerkte versie van de lijst met criminele resellers ontvangen. In een brief, die samen is opgesteld met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, vraagt de politie aan de hostingbedrijven om de namen op het overzicht te vergelijken met hun klantenbestand. Bij een match kunnen ze contact opnemen met de politie.

“De hostingbedrijven die de brief hebben ontvangen, zien we als partner. We hebben ze nodig om samen misbruik van onze digitale infrastructuur tegen te gaan. Wie deze resellers wel onderdak biedt, kan ongewild cybercrime faciliteren en onderdeel worden van een ransomware-, botnet– of spamketen”, zo legt Matthijs van Amelsfort, hoofd Team High Tech Crime, uit.

Daarnaast bezorgt het de Nederlandse internet- en hostingsector een slechte naam, zo vertelt Van Amelsfort. “Ook praktisch gezien kan het grote gevolgen hebben voor hostingbedrijven. Zo kan de politie hun servers in beslag nemen. Dit kost tijd en geld en levert schade op voor andere klanten.”

Geen wettelijke screening

Het strafrechtelijk vervolgen van resellers is in praktijk vaak lastig, omdat ze zich vaak in het buitenland bevinden. Daarnaast is het lastig om te bewijzen dat deze bedrijven bewust criminelen activiteiten faciliteren. Een Europese verordening bepaalt namelijk dat hostingbedrijven niet aansprakelijk zijn voor wat er op hun servers gebeurt.

Voor Queeny Rajkowski en Ruben Brekelmans van de VVD was dit aanleiding om aan minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius te vragen om in actie te komen. De Tweede Kamerleden vroegen of het mogelijk was om hostingbedrijven verantwoordelijk te maken voor criminele activiteiten die vanaf hun servers worden uitgevoerd. Daarop zei Yeşilgöz-Zegerius dat ze er niets in ziet om een screening van klanten van hostingproviders wettelijk vast te leggen.

De minister vertelde dat beleidsmakers op Europees niveau werken aan een verordening om misbruik van hostingservers door resellers aan banden te leggen. Hostingbedrijven zijn dan onder meer verplicht om en toegankelijk notificatie-mechanisme in het leven te roepen. Hostingproviders die na een melding niet of te laat ingrijpen, kunnen dan mogelijk wel aansprakelijk gesteld worden voor illegale content van hun klanten.

Vorig jaar stuurde de politie ook al een brief naar de internet- en hostingproviders om bepaalde hosting-resellers die klant zijn, goed ‘tegen het licht te houden’. Het leeuwendeel was vorig jaar Russische wederverkopers.

Bron: politie.nl, vpngids.nl

Meer cybercrime nieuws 

"Onverantwoorde en destabiliserende gedrag in cyberspace"

De Europese Unie en de Verenigde Staten zeggen dat Chinese staatshackers cyberaanvallen hebben uitgevoerd door misbruik te maken van kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server. Daarmee hebben ze de economie, democratie en samenleving ernstige schade toegebracht. Ze zeggen er alles aan te doen om samen met internationale partners ‘kwaadaardig gedrag in cyberspace’ te bestrijden.

Lees meer »

Cyberweerbaarheid verhogen op 'automatiserings- en control systemen' met de 'Security Checker'

Een publiek-privaat samenwerkingsverband introduceerde afgelopen maandag de 'Security Check Procesautomatisering'. Dit is een interactieve zelfscan die is ontwikkeld om Nederlandse organisaties met ICS-SCADA systemen handvatten te bieden in het weerbaarder maken van deze systemen. Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer »

Wereldwijde ransomware aanval: hackers ontsleutelen voor $50 miljoen

Vrijdag 2 juli werden bedrijven wereldwijd getroffen door een ransomware-aanval. De aanvallers claimen meer dan een miljoen computers te hebben versleuteld en eisen 70 miljoen dollar voor een generieke decryptietool waarmee alle slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. De exacte aanvalsvector was eerst nog onbekend, maar alles wees al snel naar het programma VSA van softwarebedrijf Kaseya. Managed serviceproviders (MSP's) gebruiken deze software om de systemen van hun klanten op afstand te beheren. In dit artikel geeft 'Security' een overzicht van de aanval en de laatste ontwikkelingen. Het artikel zal dan ook steeds worden bijgewerkt.

Lees meer »

"De Nederlandse politie heeft voortdurend een belangrijke rol in dit soort internationale onderzoeken"

Door een grootschalige en internationaal gecoördineerde actie zijn politie-eenheden uit diverse landen erin geslaagd om de VPN-provider DoubleVPN offline te halen. Politiediensten uit onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten zeggen dat hackers en cybercriminelen de VPN-service gebruikten om ransomware-aanvallen en andere digitale misdrijven uit te voeren. Nu de gehele infrastructuur van DoubleVPN platligt, is het criminele circuit een gevoelige klap toegebracht.

Lees meer »