“Faciliteren geen cybercrime”

Gepubliceerd op 14 oktober 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

De politie heeft deze week een brief de deur uitgedaan waarin het Nederlandse hostingbedrijven waarschuwt voor de gevaren van buitenlandse hosting resellers. Ze krijgen het advies om te kijken of hun klanten voorkomen op de lijst van malafide resellers. Doen de hostingbedrijven dat niet, dan faciliteren ze mogelijk cybercriminelen.

Nederlandse servers

Nederland staat bekend om zijn hoogwaardige digitale infrastructuur. Het internet is ons land is snel en stabiel. Ideaal om een website te hosten of clouddienst op te zetten. Om die reden is Nederland geliefd bij buitenlandse bedrijven.

In de meeste gevallen is er niets aan de hand en wordt ruimte op het internet verhuurd aan legitieme partijen. Maar soms verhuren Nederlandse hostingbedrijven een deel van hun opslagcapaciteit aan andere (buitenlandse) hostingbedrijven, ook wel resellers genoemd. Zij verhuren op hun beurt de ingekochte ruimte aan hackers of cybercriminelen. Hackersgroeperingen maken daar graag gebruik van als ze een cyberaanval willen uitvoeren.

Veel van deze beruchte resellers zijn bekend bij de politie. Die heeft een lijst met daarop de namen van de grootste buitenlandse oplichters. Zij doen zich voor als bulletproof dienstverlener: een bedrijf dat criminele diensten verleent waar hackers en cybercriminelen graag gebruik van maken. Deze lijst is niet openbaar, maar wordt achter de schermen met partners gedeeld. Zo probeert de politie het internet veiliger te maken.

Cybercrime faciliteren

Verschillende Nederlandse internet- en hostingbedrijven hebben deze week de bijgewerkte versie van de lijst met criminele resellers ontvangen. In een brief, die samen is opgesteld met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, vraagt de politie aan de hostingbedrijven om de namen op het overzicht te vergelijken met hun klantenbestand. Bij een match kunnen ze contact opnemen met de politie.

“De hostingbedrijven die de brief hebben ontvangen, zien we als partner. We hebben ze nodig om samen misbruik van onze digitale infrastructuur tegen te gaan. Wie deze resellers wel onderdak biedt, kan ongewild cybercrime faciliteren en onderdeel worden van een ransomware-, botnet– of spamketen”, zo legt Matthijs van Amelsfort, hoofd Team High Tech Crime, uit.

Daarnaast bezorgt het de Nederlandse internet- en hostingsector een slechte naam, zo vertelt Van Amelsfort. “Ook praktisch gezien kan het grote gevolgen hebben voor hostingbedrijven. Zo kan de politie hun servers in beslag nemen. Dit kost tijd en geld en levert schade op voor andere klanten.”

Geen wettelijke screening

Het strafrechtelijk vervolgen van resellers is in praktijk vaak lastig, omdat ze zich vaak in het buitenland bevinden. Daarnaast is het lastig om te bewijzen dat deze bedrijven bewust criminelen activiteiten faciliteren. Een Europese verordening bepaalt namelijk dat hostingbedrijven niet aansprakelijk zijn voor wat er op hun servers gebeurt.

Voor Queeny Rajkowski en Ruben Brekelmans van de VVD was dit aanleiding om aan minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius te vragen om in actie te komen. De Tweede Kamerleden vroegen of het mogelijk was om hostingbedrijven verantwoordelijk te maken voor criminele activiteiten die vanaf hun servers worden uitgevoerd. Daarop zei Yeşilgöz-Zegerius dat ze er niets in ziet om een screening van klanten van hostingproviders wettelijk vast te leggen.

De minister vertelde dat beleidsmakers op Europees niveau werken aan een verordening om misbruik van hostingservers door resellers aan banden te leggen. Hostingbedrijven zijn dan onder meer verplicht om en toegankelijk notificatie-mechanisme in het leven te roepen. Hostingproviders die na een melding niet of te laat ingrijpen, kunnen dan mogelijk wel aansprakelijk gesteld worden voor illegale content van hun klanten.

Vorig jaar stuurde de politie ook al een brief naar de internet- en hostingproviders om bepaalde hosting-resellers die klant zijn, goed ‘tegen het licht te houden’. Het leeuwendeel was vorig jaar Russische wederverkopers.

Bron: politie.nl, vpngids.nl

Meer cybercrime nieuws 

Recordhoogte aanvallen op thuiswerksystemen: serieuze bedreiging voor het MKB

Tussen januari 2020 en juni 2021 waren er wereldwijd meer dan 71 miljard aanvallen gericht op RDP-(remote desktop protocol) systemen. Dat blijkt uit het nieuwste ESET-onderzoek ‘RANSOMWARE: A look at the criminal art of malicious code, pressure, and manipulation’. De meeste detecties per dag werden gezien in de eerste helft van 2021. Omdat RDP-aanvallen plaatsvinden door middel van een ‘normale’ inlogpoging worden veel aanvallen niet gedetecteerd. Dit maakt het aannemelijk dat het daadwerkelijke probleem nog veel groter is. Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, noemt de dreiging serieus en meent dat actie ondernemen de enige weg vooruit is.

Lees meer »

"Een burn-out is een groot probleem binnen incidentrespons-teams"

VMware heeft tijdens Black Hat USA 2021 zijn zevende, jaarlijkse Global Incident Response Threat Report gepresenteerd. Dit rapport analyseert hoe aanvallers de realiteit manipuleren en zo het moderne dreigingslandschap veranderen. Het rapport constateerde een drastische toename van destructieve aanvallen, waarbij aanvallers geavanceerde technieken gebruiken om meer gerichte, geavanceerde aanvallen uit te voeren die de digitale realiteit vervormen – via business communications compromise (BCC) of door manipulatie van tijd.

Lees meer »

Vier keer zoveel supplychainaanvallen verwacht als in 2020

De European Union Agency For Cybersecurity (ENISA) waarschuwt voor fors meer zogeheten supplychainaanvallen in 2021. Dit type aanval raakt via één grote softwareleverancier alle aangesloten bedrijven, wat grote impact kan hebben. ENISA voorziet dat de hacks geavanceerder worden en geeft tips om dit type aanval tegen te gaan.

Lees meer »