Wall Street Market op darkweb overgenomen door Europese autoriteiten

Gepubliceerd op 2 mei 2019 om 20:43
Wall Street Market op darkweb overgenomen door Europese autoriteiten

3 mei 2019 om 12:00

Internationale actie tegen darkweb market ‘WallStreet Market’

Driebergen - In een onderzoek dat gestart is door de Nederlandse politie heeft de Duitse politie drie personen aangehouden. In samenwerking met de Duitse politie heeft de politie de administrators van de darkweb market ‘WallStreet Market’ weten te mede-identificeren. Ook zijn er kopieën geleverd van de data op de infrastructuur die zich deels in Nederland bevond. WallStreet Market was wereldwijd de grootste markt op het darknet waar illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten werden aangeboden. Nederlandse verkopers hebben op deze manier tientallen miljoenen euro’s verdiend.

Al langere tijd hebben de Duitse politie, de Amerikaanse FBI en de Nederlandse politie WallStreet Market op de korrel. Sinds 2017 werd er door de betrokken partijen onderzoek gedaan naar deze markt. Nederlandse rechercheurs hebben hier langere tijd intensief aan gewerkt. Hieruit bleek dat servers uit het netwerk van deze darkmarket zich in Nederland bevonden. Op het hoogtepunt waren er op deze markt meer dan 5000 online dealers actief en meer dan anderhalf miljoen accounts van kopers.

Foto: In beslag genomen bitcoin hardware wallets, geld en goederen.

Exit-scam

In het weekend van 20 april was de markt opeens niet meer goed toegankelijk. De politie kwam erachter dat er een exit-scam aan de gang was. Kopers en verkopers werden buitengesloten en konden niet meer bij betalingen en tegoeden. Het geld werd in grote getalen weggesluisd uit de markt.

Aanhoudingen

Omdat tijdens het onderzoek drie verdachten in beeld zijn gekomen die konden worden aangemerkt als administrators van deze markt, zijn de Duitse autoriteiten meteen tot actie over gegaan. De drie mannen, woonachtig in Duitsland en met de Duitse nationaliteit zijn op 24 en 25 april aangehouden.

Analyse gegevens

Uit de eerste analyse van de gegevens komt naar voren dat er van de meer dan 5000 ‘verkopers’ minimaal 200 Nederlands lijken te zijn. Samen waren deze Nederlandse online dealers verantwoordelijk voor 40.000 advertenties. De Nederlandse ‘verkopers’ hebben hiermee meer dan 100 miljoen euro omgezet. De verwachting is dat de aantallen en bedragen nog groeien.

In Nederland heeft de politie bij een hostingbedrijf kopieën gemaakt van de servers. De data die hierbij is aangetroffen wordt geanalyseerd. De politie gaat verder met het onderzoek en het identificeren van de vendors. We verwachten na analyse onder de Nederlandse dealers aanhoudingen te verrichten.

Niet ongrijpbaar

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich vaak ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het darkweb helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers mogelijk denken. Door internationale samenwerking is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze markten wederom grote schade toegebracht.

Bron: Politie.nl


3 mei 2019 om 09:10

Persconferenties volgen later vandaag.

Zo’n 14 dagen geleden bleek dat de beheerders van de online marktplaats Wall Street Market op Darkweb met een exitscam waren vertrokken was dat voor veel gebruikers slecht nieuws. Dat nieuws werd al snel slechter toen bleek dat één van de moderators zich heel vreemd begon te gedragen. Uiteindelijk publiceerde hij zelfs het IP-adres van de locatie waar de marktplaats gehost werd (dat bleek in Nederland te zijn). Inmiddels hebben Europol, Duitse, Nederlandse en Amerikaanse politie ingegrepen en de hele site met alle inhoud (dus ook data van klanten) in beslag genomen. Hoewel de details nog niet bekend zijn dreigt een recordvangst.

Immers, Wall Street Market was eenzelfde handelsplaats voor illegale zaken als het illustere Silk Road. Nu men de gebruikersdata van deze marktplaats in handen heeft is er dus direct een goed overzicht van welke gebruikers welke illegale dingen doen. Dit is voor de gebruikers het sluitstuk van twee hele nare weken.

Zo’n marktplaats op het Dark Web is uiteraard gebaat bij zoveel mogelijk anonimiteit. Daarom wordt er vaak betaald in cryptomunten. Om te voorkomen dat mensen wel betalen maar hun bestellingen niet krijgen trad deze marktplaats op als een soort intermediair. De koper betaalde alvast aan de marktplaats en zodra het sein kwam dat de verkoper de illegale waar netjes geleverd had kon de markt doorstorten. Inmiddels bleek er voor zo’n $ 142 miljoen aan cryptovaluta onder beheer te zijn toen de beheerder(s) het geld achterover drukten en na deze exit scam die overigens niet de eerste op dark web was de benen namen. Das pech, centen weg!

Een van de moderators ging echter een stap verder en bleek de gebruikersdata te hebben. Hij begon de gebruikers digitaal te chanteren. Hij ‘vroeg’ iedere gebruiker om 0,05 BTC onder dreiging dat hij anders hun gegevens bekend zou maken. Hoe succesvol die afpersing verliep is niet direct duidelijk, maar dat weerhield de moderator er niet van om eerst de IP-adressen vrij te geven van de locatie waar de marktplaats gehost werd. Dat bleek Nederland te zijn. Vervolgens heeft deze moderator ook alle inloggegevens van de site online gezet. Zo waren de gebruikersdata voor iedereen te achterhalen.

Politie en justitie hebben de site en alle inhoud inmiddels in beslag genomen, zo blijkt, maar onbekend is wie de data nog meer in handen hebben gekregen. Dat is dus voorlopig zweten voor gebruikers. ZDnet.com, dat het verhaal publiceerde, kondigt aan dat er later vandaag persconferenties van de diverse politiekorpsen volgen. We zijn benieuwd.


3 mei 2019 om 08:38

Een internationaal onderzoek naar het darkweb dat begon bij de Nederlandse politie heeft drie hoofdverdachten opgeleverd. Het gaat om de eigenaren van de Wall Street Market, het op een na grootste illegale handelsplatform op het darkweb waarop onder andere harddrugs, malware (schadelijke software) en valse documenten werden verhandeld.

De drie administrators van de online marktplaats van 22, 29 en 31 jaar hebben de Duitse nationaliteit en zijn vorige week gearresteerd in Kleve, in de omgeving van Esslingen en in Bad Vilbel. De politie nam geld, een vuurwapen, data en servers in beslag. De Duitsers worden onder andere verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen, vervalste documenten en malware.

Op het platform waren veel Nederlanders actief, laat de politie weten. Het darkwebteam van de Landelijke Eenheid kwam de verdachten op het spoor en lichtte de Duitse collega’s in. Daarop werd het onderzoek internationaal uitgebreid.

Dat leverde in de Verenigde Staten nog twee verdachten uit Los Angeles op die in drugs handelden.

1,15 miljoen klanten

Volgens de Duitse politie werden er op de illegale online markt minstens 63.000 producten en diensten aangeboden. Er waren meer dan 1,15 miljoen klantenrekeningen en ruim 5400 leveranciers. Er werd betaald in cryptomunten, waarbij per transactie twee tot zes procent commissie naar de beheerders van het platform ging. 

In het Duitse Wiesbaden vindt om 12.00 uur een persconferentie plaats waarin de samenwerkende diensten meer tekst en uitleg geven. 

Het dark web is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software zoals Tor is te bereiken.


2 mei 2019 om 20:43

De marktplaats Wall Street Market op het darkweb is overgenomen door Europese autoriteiten. Een woordvoerder van de Europese politieorganisatie Europol laat donderdagavond aan NU.nl weten momenteel geen aanvullende informatie te kunnen verstrekken, maar dat er vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur meer informatie bekend wordt gemaakt.

Gebruikers die de website van Wall Street Market op het darkweb bezoeken, zien een melding dat de website door de Duitse federale recherche Bundeskriminalamt (BKA) is overgenomen. Tussen de logo's op de site staan ook die van de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zegt donderdagavond tegen NU.nl dat de Nederlandse politie heeft samengewerkt met de Duitse autoriteiten om de site over te nemen. Details over hoe zij te werk zijn gegaan, worden vrijdagmiddag duidelijk gemaakt.

 

Wall Street Market was, met het wegvallen van alternatieven zoals AlphaBay en Dream Market, een van de grootste overgebleven marktplaatsen op het darkweb. Op de website werden onder meer drugs aangeboden, maar ook diensten gerelateerd aan computercriminaliteit, zoals gijzelsoftware (ransomware). De site zou sinds 2016 actief zijn.

Naast de Nederlandse politie heeft ook Europol aan NU.nl laten weten dat vrijdag meer informatie bekend wordt gemaakt. "Het is het waard om op het persbericht te wachten", aldus de woordvoerder. Het OM verwees voor vragen enkel door naar de Nederlandse politie.

Bron: Nu.nl, Ad.nl, apparata.nl, politie.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.