Cyberaanvallen: Nederland nummer 1 van Europa

Gepubliceerd op 2 maart 2020 om 14:00
Bijna 18% van alle computers kreeg de afgelopen jaren te maken met aanvallen door internetcriminelen

Nederland nummer 1 van Europa

Nederland loopt het hoogste risico op cybercrime in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsexperts van Specops Software. Bijna 18% van alle computers kreeg de afgelopen jaren te maken met aanvallen door internetcriminelen. De hoge score van Nederland komt vooral door de aanvallen van hackers op aanbieders van clouddiensten.

Computers die zijn aangevallen in 2018 en 2019, in %

Aanvallen op clouddienst Microsoft

Specops maakte een ranglijst van Europese landen die het kwetsbaarst zijn voor cybercriminaliteit door cijfers van softwarebedrijf Microsoft te analyseren en te combineren. Microsoft houdt maandelijks bij hoeveel aanvallen er via zijn systemen zijn geweest. Het gaat daarbij vooral om aanvallen op clouddiensten en infecties met malware, ransomware en software voor het mijnen van cryptomunten.

Dat Nederland het kwetsbaarst is voor cybercriminaliteit komt vooral door de aanvallen van hackers op Azure-accounts. Azure is de cloudprovider van Microsoft. In de periode januari 2018 - oktober 2019 werd bijna 18% van de computers aangevallen. Daarmee staat Nederland na de VS op de tweede plaats wereldwijd.

Nederland wereldwijd op tweede plaats na VS

Landen top 5 Cyberaanvallen

Land Cyberaanvallen in %
VS 19,95%
Nederland 16,28%
Rusland 14,28%
Bulgarije 11,68%
China 9,01%

Top 5 landen met het hoogste percentage machines dat te maken kreeg met een aanval op Microsoft Azure jan '18 - okt '19

Andere vorm cybercrime weer minder in Nederland

De vraag waarom er in Nederland zoveel aanvallen zijn op clouddienst Azure wordt door Microsoft echter niet beantwoord. Volgens Specops zou dit samen kunnen hangen met het grote aantal Azure-accounts in Nederland.

Andere vormen van cybercrime komen in Nederland overigens veel minder voor. Zo worden computers in Nederland nauwelijks geïnfecteerd met software van zogenoemde 'miners' om cryptomunten te genereren. Ook malware, zoals virussen, en ransomware, waarbij geld wordt geëist om een computerblokkade op te heffen, komen in Nederland weinig voor.

Volgens de cijfers van Microsoft hebben vooral landen in Afrika en Centraal-Azië last van deze vormen van cybercrime. In Europa zijn landen in Oost-Europa, zoals Oekraïne en Wit-Rusland, hier het meest kwetsbaar voor.

Download het volledig rapport van Microsoft

Original
PDF – 2,2 MB 714 downloads

Bron: microsoft, specops, fd